8 Belgische musea aan het water

Deze musea laten zich perfect combineren met een verfrissende wandeling langs het water.

15 oktober 2020

Museum Aan de Stroom
© Noortje Palmers

De Waalse musea vierden in 2019 dat Wallonië ‘land van water’ is, maar ook de andere gewesten voorzien in musea aan de oevers van een grote of kleine plas. Rechtstreeks vanuit de white cube met je voetjes in het nat? Da’s luxe!

1) Abdij van Stavelot (Stavelot)

Aan de oevers van de Amblève doemt de Abdij van Stavelot op - een van de oudste kloosters van België. De monniken die dit ongekerstende hoekje van België wilden evangeliseren hadden niet enkel landbouwgrond en weiden nodig, maar ook… water. In de oude abdijgebouwen vind je vandaag een museum rond de dichter Guillaume Apollinaire én een rond het beroemde racecircuit van Spa-Francorchamps. Maar vergeet zeker niet na een bezoekje met je museumpas ook de omgeving te verkennen! De 12,5 kilometer lange forellenpromenade vertrekt vanuit Stavelot en nodigt je uit om al wandelend de loop van de Amblève te volgen.

2) WaterHouse (Chaudfontaine)

Waar doe je méér inspiratie op voor verfrissing dan in het WaterHouse in Chaudfontaine, hét museum over het belang van H2O? WaterHouse is een erg interactief museum waar je je kinderen graag mee naartoe neemt: aan de hand van een quiz, de virtuele reis van een waterdruppel en zelfs een heuse fonteinenshow komen zij alles te weten over de onmisbare watercyclus. En dat water ook nog eens lekker kan zijn, ervaren ze bij het verkoelende drankje achteraf…

De Leie mag dan al eens de  ‘Golden River’ genoemd worden, haar water bezorgde de Kortrijkzanen lange tijd ook kopbrekens. Hoewel het water uitstekend geschikt was voor het roten van het vlas, en zo de streek welvarend maakte, zorgde de vlasactiviteit tegelijkertijd voor vervuiling en een doordringende stank. Wat er toen gebeurde… kom je te weten in het boeiende museum over de vlasindustrie: Texture. Vlak naast het museum stroomt overigens de Leie zelf, en Toerisme Kortrijk voorziet in heel wat fiets- en wandelmogelijkheden in de buurt.

Het Pottenbakkerijmuseum is niet alleen uniek omdat het je een beeld biedt van de geschiedenis van de zandwinning in de streek, maar vooral omdat het zich bevindt in een prachtig kasteel dat aan twee zijden omzoomd is door een brede watergreppel. Gebouwd in het midden van de veertiende eeuw op de plaats van een voormalige gieterij van ijzererts, ligt het kasteel van Raeren aan de samenvloeiing van de rivieren Iter en Periol. Wil je het kasteel veroveren? Dan zal je daar toch minstens natte voeten aan overhouden...

Gemeinde Raeren
© Gemeinde Raeren

5) GardeRobe MannekenPis (Brussel)

Tja, het is een wat bijzondere vorm van water, maar het beroemde beeldje Manneken Pis is wel degelijk een klein waterend fonteintje. De vraag is maar of we onze handen daaronder willen verfrissen… Op een paar passen van de fontein kan je in het bijbehorend museum 150 uitzonderlijke kostuums bewonderen, afkomstig uit alle hoeken van de wereld.

6) Aquarium-Museum (Luik)

Het Aquarium-Museum ligt niet alleen vlak naast het water, aan de oevers van de statige Maas, maar het vertelt je ook alles over het ontstaan van alle leven in het water. Dit natuurkundig museum gidst je aan de hand van meer dan 20.000 skeletten en opgezette dieren door de geschiedenis van onze planeet. Eenmaal je dat grootse avontuur hebt voltooid is het nog niet gedaan: verleng je Luikse avontuur en ontdek de stad op  een originele manier door aan boord te gaan van een river shuttle - een van de zes haltes bevindt zich direct naast het Aquarium-Museum.

Sonia Wanson
© Sonia Wanson

7) MAS (Antwerpen)

De band tussen het MAS en de machtige Schelde spreekt voor zich: dit Museum Aan de Stroom vertelt het verhaal van de stad Antwerpen en van zijn rivier. Het MAS bevindt zich dan ook op ‘‘t Eilandje’, een bruisende Antwerpse wijk rond de oude havendokken. Het MAS zelf staat garant voor een diversiteit aan boeiende tentoonstellingen, maar vergeet vooral niet te genieten van het machtige panorama over stad en rivier, wanneer je de verschillende verdiepingen van het museum bezoekt. Na een verrijkende rondgang kan je uitblazen op een terrasje aan de voet van dit hedendaagse pakhuis, en genieten van het uitzicht op de dokken.

Als we ‘Wépion’ zeggen denkt iedereen automatisch aan de heerlijke aardbeien die daar worden geteeld. Het museum dat aan deze heerlijke vruchten is gewijd laat je de geheimen van de aardbei ontdekken, zowel in gastronomisch als in historisch opzicht. Maar wist je ook dat het Museum van de Aardbei zich op een boogscheut bevindt van het ‘eiland van Dave’? Dit eiland is een prachtig natuurreservaat waar zich het hele jaar door zeldzame vogels nestelen. Mis dus na je bezoek aan het museum niet de kans om dit stukje Belgische natuur te verkennen.

186 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

232 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Bestel museumpas