Stem op De Nationale Expo editie Ensor © museumPASSmusées

De Nationale Expo: hoe beoordeel je een werk?

2 mei 2024

5 tips om je favoriet er meteen uit te kiezen

Nog tot 19 mei kan jij mee beslissen welke kunstwerken een plek winnen in De Nationale Expo editie Ensor. Deze tentoonstelling - die in de zomer opent in KBR in Brussel - bestaat uitsluitend uit werk van verborgen kunsttalent en is geïnspireerd op het œuvre van James Ensor. Momenteel stelden zo’n 2000 enthousiaste kunstenaars zich kandidaat en daarvan zullen er uiteindelijk 70 in het museum mogen schitteren. 

Naast een professionele jury, kiest ook het publiek een deel van de winnaars. Met jouw stem kan je dus een onbekende artiest helpen om zijn of haar droom waar te maken. Maar, hoe kies zo’n favoriet? Wanneer is een werk eigenlijk ‘goed’? Vanessa Braekeveld is curator van de huidige Ensor-expo in KBR én jurylid voor De Nationale Expo. Haar tip: stel jezelf deze vijf vragen wanneer je een werk beoordeelt. 

1) Wat zegt je buikgevoel?

Je kan een kunstwerk natuurlijk eindeloos analyseren met je ogen, maar soms is het beter om gewoon je buikgevoel te volgen. Moet je bijvoorbeeld glimlachen als je ernaar kijkt? Raakt het je net enorm, herken je jezelf erin of zet het je tot nadenken? Wat de reden ook is: als het iets met je doet, is dat reden genoeg om op het werk te stemmen. 

2) Is de techniek goed uitgevoerd?

Een kunstwerk kan je ook van je sokken blazen door het vakmanschap dat erachter zit. Hoe gedetailleerd zijn de penseelstreken? Hoe valt de belichting in de foto of hoe verfijnd is een steen gekapt? Ook dat kan bepalen of een werk jouw stem verdient. 

3) Heeft het maatschappelijke waarde?

Soms wil een kunstenaar niet gewoon een mooi of goed werk maken, maar ook een boodschap uitdragen. Een boodschap die verwijst naar de huidige maatschappij, die dingen in vraag stelt of aan de kaak voelt. Sta je achter het verhaal dat de kunstenaar wilt vertellen? Dan verdient een werk misschien wel jouw stem. 

Ook stemmers kunnen een prijs winnen

Een stem is een grote steun voor een artiest. Daarom willen we jou, als stemmer, graag bedanken. Heb je een stem uitgebracht? Waag dan je kans en win een jaar lang Kunst in Huis: dat is zoals een bibliotheek, maar dan met kunstwerken. Een echte eyecatcher voor je interieur. 

4) Zie je de link met James Ensor?

Het thema van de derde editie van De Nationale Expo is James Ensor, de Belgische schilder die dit jaar 75 jaar geleden overleden is. Iedereen die een werk instuurt, moet zich dus inspireren op de meester. Dat kan op verschillende manieren: vormelijk, maar thematisch. Zie jij een verband met Ensor? Dat kan een reden zijn om voor een werk te kiezen. 

5) Vind je het verrassend?

Je kan een kunstwerk ook goed vinden door de manier waarop het gemaakt is. Een kunstenaar kan bijvoorbeeld een nieuwe of verrassende wending geven aan traditionele kunstvormen, zoals een schilderij. Misschien lijkt het op het eerste zicht doodgewoon, maar zie je opeens een personage naar je knipogen? Een werk dat je verrast of verbaast heeft ook altijd een streepje voor. 

Klaar om te stemmen!

Nu je weet waar je op moet letten, kan je in de talrijke inzendingen voor De Nationale Expo duiken. Scrol er even door en geef je favoriet een hart onder de riem. Wie weet kan je het dankzij jouw stem wel live gaan bewonderen in KBR van 28 juni tot en met 31 juli.


244 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

322 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Koop de museumpas
Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas