De Nationale Expo: jouw kunstwerk in het museum?

Stel je kandidaat voor 6 november

5 september 2022

De Nationale Expo
© Nationale Expo - © VRT

Op 22 december 2022 opent De Nationale Expo, een tentoonstelling met werk van verborgen artistiek talent. Daar kan ook een werk van jou tussen zitten!

Ben jij bezig met beeldende kunst? En wil je je werk wel eens zien schitteren in een museum? Stuur je strafste creatie in voor 6 november en bemachtig een plek in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (kortweg ‘KMSKA’).

Rubens als inspiratiebron

Het thema van deze editie is het schilderij ‘Aanbidding door de Koningen’ van Peter Paul Rubens, een van de topstukken uit het KMSKA. Laat je bezielen door dit meesterwerk voor jouw creatie of kijk in je portfolio welk van je eerdere werken hier mooi bij aansluit.

Alle media binnen de beeldende kunsten zijn welkom, van schilderkunst tot keramiek, van tekenkunst tot mixed media. Niet alleen volwassenen, maar ook creatieve kinderen en jongeren mogen meedoen.

© Peter Paul Rubens, Aanbidding door de koningen, Inv.nr. 298, foto: Rik Klein Gotink, Collectie KMSKA - Vlaamse Gemeenschap (CC0)

Wat is de Nationale Expo?

De Nationale Expo is een wedstrijd en tentoonstelling van museumPASSmusées in samenwerking met de VRT en het KMSKA. Dit is dé kans voor onbekend artistiek talent om in de schijnwerpers te staan. Jarenlange ervaring is geen vereiste, alleen een portie passie en een oog voor kunst.

In deze unieke tentoonstelling is plaats voor 100 werken. Deel je werk met zoveel mogelijk kennissen, want hoe meer stemmen je hebt, hoe meer kans je maakt. Het publiek kiest namelijk de helft van de winnaars, een professionele jury selecteert de andere helft.

De 100 bekroonde kunstwerken kan je bezichtigen van 22 december 2022 tot en met 22 januari 2023 in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen.

Zo doen zij het

Tien jonge kunstenaars laten zich inspireren door ‘Aanbidding door de Koningen’ van grootmeester Peter Paul Rubens voor hun eigen kunstwerk. Bekijk hun werk op VRT MAX.

Liever luisteren? In de podcast Zot Schoon gaan bekende Vlamingen op zoek naar het meest aanstootgevende of grappige kunstwerk uit het KSMKA. Beluister de afleveringen op VRT MAX.

Hoe kan je deelnemen?

1. Laad ten laatste op 6 november een foto op van je kunstwerk via www.NationaleExpo.be
  2. Moedig iedereen aan om te stemmen.
  3. Gewonnen? Bewonder je werk met je fans in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen.

Ben je zelf geen krak in kunst, maar ken je iemand die hier absoluut aan moet meedoen? Stuur deze link even door.

Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas