Kerstvakantie: 5 musea met een winterse toets

Musea, chocomelk en lichtjes: de perfecte remedie tegen koude dagen

16 december 2021

Museum van de Stad Brussel
© Museum van de Stad Brussel - © Dieter Telemans

Heb je tussen de kroketten en champagne door nog een gaatje in je agenda? Of zoek je een amusante bezigheid voor de (klein)kinderen? Plan dan eens een museumbezoek. De musea blijven open en ontvangen je dit eindejaar met open armen. Dat is goed nieuws in deze onzekere tijden. Wij tippen vijf musea die je perfect combineert met fonkelende lichtshows, chocomelk of kerstchalets. Dat is winter in zijn warmste vorm.

1) Schaatsen en bizarre stoelen in Gent

Een dagje Gent is altijd een goed idee. Zeker wanneer je onderweg ook het Design Museum Gent binnenspringt. Het grootste designmuseum van België is niet alleen een droomplek voor de ontwerpers onder ons, maar voor iedereen die een staaltje verfijnde meubels kan appreciëren. Van statige sofa’s tot bedden met eenhoorns, beeldschoon of net bijzonder bizar. Combineer je museumbezoek met een typisch winterse activiteit: schaatsen! Op slechts vijf minuten wandelen sta je aan de stadshal, waar een tijdelijke ijspiste garant staat voor jeugdig plezier. Duffel je maar goed in. 

2) Glühwein en hedendaagse kunst in Namen

Je kan er niet naast kijken wanneer je wandelt door het hartje van Namen: Le Delta, imposant met zijn langwerpige ramen en spierwitte gevel. Die verklapt al dat je er binnen geen kunst van Oude Meesters zal aantreffen. In Le Delta staat hedendaagse kunst centraal en wisselen artiesten elkaar af. Voor een grondige dosis Kerst kan je nadien terecht op de kerstmarkt van Namen, waar de geur van gekarameliseerde amandelnootjes en dampende glühwein je tegemoet komen.

3) Feeërieke lichtjes en kleurrijke glasramen in Brugge

Voor een charmante winteruitstap ben je in Brugge aan het juiste adres. Dat het er krioelt van de schitterende gebouwen, is geen geheim. Een daarvan is het Gruuthusemuseum, een stadspaleis in opdracht van Lodewijk van Gruuthuse. Meer dan 600 collectiestukken brengen de Brugse geschiedenis in beeld, van wandtapijten tot houtsculpturen en een bidkapel als blikvanger. Wanneer de zon je vaarwel zwaait, lichten de steegjes in Brugge op. De verlichte wandelingWintergloed 2021: lichtjes gezellig!’, vormt de perfecte afsluiter van je dag. 

4) Warme wafels en Unesco Werelderfgoed in Brussel

Hoe vaak je er ook bent, de ‘Grute Met’ van Brussel blijft bekoren. Wist je dat er in een van de gebouwen een museum schuilt? In het schitterende neogotische Broodhuis tref je het Museum van de Stad Brussel. Meer dan 7000 collectiestukken puzzelen de geschiedenis van onze hoofdstad in elkaar. Niet te missen is het origineel beeldje van Manneken Pis op de tweede verdieping. Daarna dwaal je af van de Grote Markt richting Kerstmarkt en Winterpret voor lichtshows, chalets vol souvenirs en een welverdiende Brusselse wafel

Hanna Balan - Unsplash
© Hanna Balan - Unsplash

5) Chocomelk en 18e eeuwse decors in Seneffe

Verzamel al je sjaals, mutsen en handschoenen en trek naar het Domein van het Kasteel van Seneffe voor een winterse wandeling. De netjes aangelegde tuinen zijn ook in de winter een streling voor het oog. Toch een beetje fris? Ga je opwarmen in het kasteel zelf en bewonder de 18e-eeuwse ruimtes en zilversmeedkunst. Probeer zeker ook de (hemelse) chocomelk in het café, bereid volgens een traditioneel recept. Een dag vol winterse perfectie.

PS Heb je de Nationale Expo al gezien? Tijdens de kerstvakantie schitteren 30 onbekende artiesten in 15 Belgische musea. Hier kan je ze bewonderen

Met de museumpas bezoek je deze en 200 andere musea gratis, een héél jaar lang. Nog geen museumpas? Bestel hem hier of doe hem cadeau aan de museumliefhebber uit je kring.

227 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

280 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Koop de museumpas
Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas