KMSKA © KMSKA © Karin Borghouts

Onder de loep: het vernieuwde KMSKA

9 september 2022

Na 10 jaar heropent het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen. Wat kan je verwachten?

Het heeft even geduurd - tien jaar om precies te zijn - maar nu is het daar: de renovatie van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen zit erop! Splinternieuwe zalen, een topcollectie en zelfs virtual reality. Dat belooft goed te worden. Zeker zijn van je plekje? Reserveer je tijdslot via de website van het KMSKA en kom naar het openingsweekend op 24 en 25 september

Tip: een ticket voor het KMSKA kost € 20, maar voor € 59 heb je al de Belgische museumpas op zak. Goed voor het KMSKA én 220 andere musea. Doe een slimme zet. ›

Het vernieuwde KMSKA, dat is …

… topkunst waarvan je mond openvalt  

De naam zegt het zelf: hier vind je echt héél Schone Kunsten. Hoewel het schilderij vroeger niet geweldig werd onthaald, is iedereen er nu zot van: Madonna van Fouquet. Noem het gerust de Mona Lisa van het KMSKA. ‘Aanbidding door de Koningen’ van Peter Paul Rubens is ook zo’n stuk waar je niet omheen kan. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Laat ons zeggen dat je na een rondje door het KMSKA heel wat meesterwerken van je verlanglijstje kunt schrappen. 

… meer dan een likje verf

Een nieuw kleurtje doet wonderen, maar het KMSKA ging veel verder dan dat. Aan licht voortaan geen gebrek, want in totaal zijn er maar liefst 198 dakkoepels geplaatst. De oude parketvloeren en het schrijnwerk werden opgepoetst en de zalen kregen allemaal een uniforme kleur, van Pompeji-rood tot olijfgroen. Bij Rubens en Van Dyck mocht het nog wat chiquer, met een lijntje goud hier en daar. 

© Rubenszaal - Karin Borghouts

… de grootste Ensorcollectie ter wereld

Wie James Ensor wel kan smaken, loopt in het KMSKA op wolkjes. Deze Ensorcollectie is een goudmijn. De Belgische surrealist uit Oostende maakte op zijn zestiende al schilderijen waarvan de meeste van ons alleen maar kunnen dromen. Dankzij een grote tentoonstelling in Antwerpen in 1905 werden veel van zijn werken opgekocht door kunstliefhebbers, die ze op hun beurt aan het KMSKA schonken. Daarvan kunnen wij nu profiteren!  

… nóg meer KMSKA

Het nieuwe gebouw is maar liefst 40% groter. KAAN architecten, het bureau achter de bouwplannen voor het nieuwe KMSKA, koos niet voor een uitbreiding maar een inbreiding. Op de plek waar vroeger vier patio’s zaten, bevinden zich nu 10 nieuwe museumzalen. Hypermoderne, spierwitte zalen die in schril contrast staan met de klassieke ruimtes. Net alsof je in een andere wereld belandt.

© KMSKA

… veel meer dan kunstwerken aan de muur

In het KMSKA kan je kunst zien én beleven. Stap in een werk aan de hand van een hoorspel of ontdek de verhalen achter de kunstenaars en hun werken met de audiotour. Met een virtual reality-bril beland je midden in het imposante schildersatelier van the one and only, Peter Paul Rubens. En wie écht de smaak te pakken heeft, kan zelf aan de slag in steeds variërende ateliers. 

… een museumzaal in openlucht

De eerste zaal op je route is er een onder de blote hemel. Een dromerige tuin met negen sculpturen. Misschien herken je wel de Buildrager van Constantin Meunier, een standbeeld van een dokwerker, een iconische figuur voor Antwerpen als havenstad. 

Klinkt goed? Reserveer dan snel je plek. Tip: een ticket voor het KMSKA kost € 20, maar voor € 59 heb je al de Belgische museumpas op zak. Goed voor nog 220 andere musea. Doe een slimme zet. ›

244 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

306 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Koop de museumpas
Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas