Op pad in de Leiestreek: 3x ontspannen voor hoofd en lijf

Hier vind je kronkelende wandelpaden én een Biënnale van de Schilderkunst

26 juni 2022

Museum Dhondt-Dhaenens
© Museum Dhondt-Dhaenens

Dobberen in een bootje, zwoegen op de fiets of zigzaggen tussen de bomen: de groene Leiestreek rond Gent is de perfecte uitvalsbasis voor een ontspannende namiddag. Hoe je hem ook verkent, spring zeker even binnen bij deze drie kunstmusea, want deze zomer organiseren ze samen een heuse biënnale, een tweejaarlijks kunstmanifest. 

De 8e Biënnale van de Schilderkunst zoomt dit jaar in op het thema ‘stambomen’. Het Roger Raveel Museum, mudel. Museum van Deinze en de Leiestreek en Museum Dhondt-Dhaenens zochten schilderijen bij elkaar die vertellen op welke manier schilders elkaar onderling inspireerden. Benieuwd? Vergeet je museumpas niet, want voor jou zijn de tentoonstellingen helemaal gratis. 

Nog geen museumpas? Koop hem eenvoudig online.

Met de pedalen langs de penseelstreken

Wie graag zijn kuiten traint, kan de hele biënnale met de fiets afleggen. Deze uitgestippelde route van 36 kilometer loopt rakelings langs de drie kunstmusea.  

Starten doe je in Deinze bij mudel. Museum van Deinze en de Leiestreek. Hier hangen werken van artiesten uit de streek, waaronder de ‘Bietenoogst’ van luminist Emile Claus. Een groots werk, letterlijk, want het doek heeft een lengte van bijna 5 meter! Maar hoe gaf Claus zijn eigen twist aan een schilderij als er al zoveel stromingen en kunstenaars hem voorgingen? Dat is wat mudel in deze biënnale onderzoekt.

mudel - Museum van Deinze en de Leiestreek, © Jolien Verroeye
© mudel - Museum van Deinze en de Leiestreek, © Jolien Verroeye

Kruip op je fiets en volg de kronkelende banen richting Machelen-aan-de-Leie. Na ongeveer 9 kilometer duikt het spierwitte Roger Raveel Museum op aan de horizon. Stap even af om kennis te maken met de kunstenaar die is geboren en getogen in dit charmante dorp. Voor de biënnale krijgt Raveel wat vrienden op bezoek. In de expo Scribble, dabble, splatter, smear hangen werken van uitsluitend Belgische kunstenaars, waaronder Luc Tuymans en Edgard Tytgat

Nog wat fut in de benen? Trap dan verder richting Deurle voor de laatste stop van deze biënnale: Museum Dhondt-Dhaenens. Bezielers Jules Dhondt en Irma Dhaenens maakten hedendaagse topwerken toegankelijk voor het brede publiek. Dat doen ze ook voor de biënnale. In the ‘t’ is Silent is figuratieve kunst de rode draad, met landschappen, portretten en stillevens die het heden en verleden voor eeuwig vastleggen. 

Maak de cirkel compleet en fiets het laatste stukje van Deurle terug naar het startpunt in Deinze. Wedden dat je goed gaat slapen vannacht?

Al wandelend de (penseel)streek verkennen

Doe je het liever wat rustig aan? Geen probleem. Met je museumpas kom je zo vaak terug als je wilt, want je hoeft nooit inkom te betalen. Maak een wandeling in de buurt, zoals deze korte stadswandeling die vertrekt aan het Roger Raveel Museum. Of kies voor wat meer kilometers rond Deurle na je bezoek aan Museum Dhondt-Dhaenens. 

Roger Raveel, zelfportret - Roger Raveel Museum
© Roger Raveel, zelfportret - Roger Raveel Museum

Varen langs schilderachtige taferelen

De Leiestreek staat natuurlijk ook bekend om … de Leie. Wie deze kronkelende vriend van dichtbij wil bewonderen, kan op verschillende plaatsen een bootje huren. In Deinze bijvoorbeeld, vlakbij mudel, huur je een elektrische sloep waar bijna heel je familie in past. 

De biënnale loopt nog tot en met 2 oktober. Is je abonnement vervallen? Hernieuw hem gemakkelijk online of in een museum en geniet van een dagje sport en cultuur. 


Nog geen museumpas? Koop hem nu.

223 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

284 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Bestel museumpas
Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas