museumpas in 2024 © Martin Corlazzoli / museumPASSmusées

Een sneak peek naar 2024

28 december 2023

Het belooft een mooi jaar te worden in museumland

De kurken op de champagneflessen staan op springen: 2024 staat voor de deur! Naast een nostalgisch terugblik op jullie museumavonturen, nemen we ook de verrekijker erbij. Welke kleppers hebben de musea dit jaar voor jou in petto? En zijn er deuren die opnieuw opengaan? 

Een jaar in het teken van Ensor

In 2024 is het 75 jaar geleden dat James Ensor overleed, de Oostendse schilder die vooral bekend staat om zijn maskers en skeletten. Als eerbetoon zetten verschillende musea de Belgische grootmeester in de schijnwerpers. Met een hele reeks tentoonstellingen kan je de man achter het masker beetje bij beetje beter leren kennen. Van zijn intrigerende stillevens tot zijn eigenzinnige personages. 

James Ensor - rozen
© James Ensor

De aftrap van het Ensorjaar werd al gegeven door Mu.ZEE in Oostende. In de tentoonstelling Rose, Rose, Rose à mes yeux!’ zoom je in op de stillevens van zowel Ensor als van zijn tijdgenoten. Vanaf 2024 gaat het crescendo: in het voorjaar openen er nog meer expo’s in het James Ensorhuis (Oostende), BOZAR (Brussel) en het Paleis van Karel van Lotharingen in samenwerking met het KBR museum (Brussel). Later in het jaar volgt er nog meer verwennerij met een tweede expo in het James Ensorhuis en met een reeks in vier Antwerpse musea, waaronder het KMSKA, Museum Plantin-Moretus, FOMU en MoMu

Haal je museumpas dus maar boven! En mocht je er nog geen hebben: je kan in Mu.ZEE een Limited Edition museumpas kopen, met een iconisch werk van de meester. 

KBR museum
© KBR

Amateurtalent krijgt opnieuw een podium in De Nationale Expo

Het Ensorjaar wordt ook het thema voor een nieuwe editie van De Nationale Expo! Editie Ensor, een project van museumpas en VRT in KBR, gaat van start op 26 februari. Samen gaan we op zoek naar verborgen talent in de beeldende kunsten: van schilderkunst tot keramiek, van tekenkunst tot mixed media. Niet alleen volwassenen, maar ook creatieve kinderen en jongeren kunnen meedoen. Wie wint, krijgt een plek in KBR, het museum van de Koninklijke Bibliotheek van België. 

Herinner je je nog de editie van 2022? Toen stelden meer dan 2500 creatieve talenten zich kandidaat en zo’n 130.000 supporters brachten een stem uit! Waag jij dit jaar (opnieuw) je kans? Zet 26 februari dan zeker in je agenda!

Meer weten? 

Hier zetten we alles op een rijtje ›

Expo’s waar je graag je museumpas voor boven haalt

Naast de vaste collectie, zetten heel wat musea tijdelijke tentoonstellingen op het programma. Ook in 2024 worden we verwend en dit kunnen we je alvast verklappen: in februari brengt Bozar een ode aan het surrealisme in België. De beroemde avant-gardestroming bestaat 100 jaar, dus dat vraagt om stevige terugblik met tal van grote namen. 

CID, Centrum voor Innovatie en Design in Grand-Hornu brengt in maart Superpower Design naar voren en zet je aan het denken over design en zijn verhouding tot het menselijk lichaam. Naast de Ensor-expo’s, wordt ook Rebel Garden in drie Brugse musea de moeite. Oude en actuele kunst nemen de tumultueuze relatie tussen mens en natuur onder de loep: een sterke blik op de klimaatcrisis.

Deuren die (opnieuw) openen

Soms doen musea even een schoonheidsslaapje. De ene keer kort, om de collectiestukken op te poetsen, de andere keer om het gebouw van boven tot onder te renoveren. In 2023 ontwaakten o.a. BPS22 in Charleroi en Het Kasteel van Gaasbeek uit zo’n diepe slaap. Centre de la Gravure et de l'Image imprimée en het Bakkerijmuseum heropende dan weer in december, na een kort dutje. 

Maar waar gaan de deuren weer open in 2024? Een daarvan is het Museum Hof van Busleyden in Mechelen. In de lente ben je opnieuw welkom voor een expo rond Ridders van het Gulden Vlies, waarin het museum een mythe ontrafelt. Op de renovatie van het Rubenshuis moeten we nog eventjes wachten, maar in de zomer van 2024 zal je wel al in de splinternieuwe tuin kunnen vertoeven! En wie weet welke locaties ons nog verrassen komend jaar.

Museum Hof van Busleyden
© Museum Hof van Busleyden

Elk jaar komen er ook nieuwe musea in je museumpas. In 2023 waren dat er 17. Welke nieuwe locaties je in 2024 allemaal kan bezoeken, houden we nog even geheim. Wat denk je, op naar de 250 musea?

Ook meegenieten van het mooie aanbod van onze Belgische musea? Met de museumpas wandel je meer dan 240 locaties binnen, een heel jaar lang. 


245 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

307 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Koop de museumpas
Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas