Bertien van Manen, Odessa, Ljalja, from the series: Let's sit down before we go, 1991
© Bertien van Manen

Bertien van Manen - Wish I Were Here

FOMU - Fotomuseum Antwerpen

Sinds de jaren ’70 fotografeert de Nederlandse fotograaf Bertien van Manen (NL, 1942) het dagelijks leven van de mensen die ze tijdens haar reizen ontmoet. Van Nederland tot China en van de voormalige Sovjet-Unie tot de Appalachen. Het zijn de terloopse, rommelige momenten die Bertien van Manen het meest interesseren. Met haar simpele kleinbeeldcamera weet ze dicht op de huid van haar onderwerpen te komen. Door haar empathische blik ontwikkelt ze een eigen intieme vorm van documentaire, waarmee ze haar tijd ver vooruit is.

De retrospectieve Wish I Were Here in het FOMU laat je meekijken over van  Manens schouder. De tentoonstelling komt tot stand in nauwe samenwerking met van Manen en grafisch ontwerper Hans Gremmen, die voor haar overzichtsboek Archive (MACK, 2021) anderhalf jaar onderzoek deed in haar archief.

Bertien van Manen studeerde Frans, Duits en Russisch en brak in de jaren 1990 door met haar serie A Hundred Summers, a Hundred Winters. Haar werk is internationaal tentoongesteld en aangekocht door musea waaronder het MoMA (New York), Stedelijk Museum Amsterdam, Fotomuseum Winterthur, Maison Européenne de la Photographie (Parijs) en FOMU (Antwerpen).

Het boek Bertien van Manen – Archive, is te koop in de FOMU shop.

€10 Gratis met museumpas

tot

Open op:

• Dinsdag van 10:00 tot 18:00
  • Woensdag van 10:00 tot 18:00
  • Donderdag van 10:00 tot 18:00
  • Vrijdag van 10:00 tot 18:00
  • Zaterdag van 10:00 tot 18:00
  • Zondag van 10:00 tot 18:00

Waalsekaai 47
2000 Antwerpen
info@fomu.be
Bezoek website

Vlot en voordelig bereikbaar met de trein

NMBS Antwerpen-Centraal

Geniet van 50% korting op je treinreis!
Dankzij je museumpas krijg je 5 Discovery Tickets van NMBS waarmee je aan halve prijs H/T reist naar de musea van je keuze.

Ontdek je voordeel in Mijn museumpas

Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas