10 bezienswaardigheden met de museumpas

Monumenten en toeristische trekpleisters waar jij gratis heen kan

16 juni 2022

Stadhuis Brugge
© Saskia Desmidt - Stadhuis Brugge

“Top 10 bezienswaardigheden in Venetië”. Wanneer we op reis gaan, zoeken we minstens één keer zo’n lijstje op. Gewoon, om zeker te zijn dat we niets missen. Waarom doen we dat eigenlijk niet in eigen land? Ook in België valt er heel wat te ‘bezien’. Deze 10 gebouwen verdienen een plaats op je verlanglijstje. Bovendien bezoek je ze allemaal gratis met de museumpas

► Heb je nog geen museumpas? Koop hem snel online.

1) Stadhuis van Brugge

Het Stadhuis van Brugge is een liefhebber bij menig toerist. De voorgevel van natuursteen in laatgotische stijl inspireerde de architecten van de stadhuizen van Brussel, Gent, Leuven en Oudenaarde. Gelukkig hoef je met de museumpas niet alleen te fantaseren over de binnenkant, want de toegang is helemaal gratis. Vergeet zeker de Gotische Zaal niet met zijn prachtige muur- en plafondschilderingen uit de negentiende eeuw, die werden aangebracht nadat een brand in 1887 het interieur schabouwelijk achterliet.

2) De Hallepoort in Brussel

Een beetje uitgekeken op het Atomium? We snappen het. Gelukkig heeft Brussel nog allerlei verborgen parels, zoals de Hallepoort, het laatste overblijfsel van de stadsomwalling. Het sprookjesachtige gebouw is maar liefst zeshonderd  jaar oud en herinnert ons aan de tijd van heldhaftige riddergevechten. Binnenin het gebouw hangen allerlei kunstwerken en voorwerpen uit dat verre verleden. Ga zeker ook eens tot in het dak, want daar krijg je een prachtig panorama voorgeschoteld.

Belfort Bergen
© Belfort Bergen

3) Het Belfort van Bergen

Als eerste kennismaking met de stad kan het Belfort van Bergen tellen. Dit UNESCO-Werelderfgoed telt maar liefst 365 treden, maar het uitzicht is het puffen en zweten meer dan waard. Tijdens het omhoog gaan, vertellen de vier ‘vensters op de tijd’ - innovatieve multimediaschermen - je bovendien alles over het landschap rondom. Misschien toch nog even deze geruststelling: er is ook een panoramische lift die je in een mum van tijd boven brengt. Oef. 

4) Sint-Pietersabdij Gent

Bij wat opzoekingswerk over wat je zeker niet mag missen in Gent, komt dit gebouw ongetwijfeld bovendrijven. En terecht. De Sint-Pietersabdij Gent is niet alleen een mooie achtergrond voor een vakantiefoto, het is ook een museum waar zowel volwassenen als kinderen zich amuseren. Sterke audio is het handelsmerk van dit museum. Tentoonstellingen beleef je hier des te intenser met een audiogids vol sappige weetjes en onwaarschijnlijke verhalen.

5) Plantentuin van Meise

Even weg van de drukte van de stad? Dan is de Plantentuin Meise jouw plek om uit te blazen. Dit plantenparadijs verbergt niet alleen meer dan 18.000 plantensoorten, maar ook een dromerig kasteel uit de twaalfde eeuw. Strek je benen en flaneer op de mooi aangelegde wandelpaden en serres of neem een culinaire pauze in de oranjerie. Tussen de magnolia’s, pioenen en hortensia’s word je he-le-maal zen, beloofd.

► Deze monumenten gratis bezoeken? Kies voor de museumpas en je krijgt er nog 200 andere musea bovenop. Koop hem snel online.

6) Citadel van Namen, bezoekerscentrum Terra Nova

De Citadel van Namen is een topper. Letterlijk, want hij staat bovenop een honderd meter hoge berg. Uitblazen doe je in Bezoekerscentrum Terra Nova, waar video’s en miniatuurgebouwen je meer vertellen over de geschiedenis van de stad. Ook leuk voor kinderen, want zij mogen in een spannend detectivespel op zoek naar de moordenaar van de spotter. Ontspan nadien met een ritje in de schattige toeristentrein die langs de oude muren van het fort tuft. Ook die is gratis met de museumpas.

Rubenshuis Antwerpen
© Rubenshuis Antwerpen

7) Rubenshuis in Antwerpen

Ga op bezoek bij een van de grootste kunstenaars ooit, Peter Paul Rubens. De man zelf zal je er helaas niet meer tegen het lijf lopen, maar dankzij de heel persoonlijke inrichting leer je hem vast wat beter kennen. Hier woonde de schilder met zijn vrouw en kinderen, in het hart van Antwerpen. Veel van zijn werken zijn hier ontstaan, in een atelier dat hij zelf heeft ontworpen. Benieuwd of Rubens een goede gastheer is? Ga het zelf ondervinden in het Rubenshuis

8) Abdij van Stavelot

Vroeger was dit een klooster, nu biedt de Abdij van Stavelot onderdak aan wel drie musea. Wie fan is van snelheid en piepende wielen, kan in het Museum van het circuit van Spa-Francorchamps zijn hart ophalen. Geschiedenisliefhebbers wenden zich beter tot het Historisch Museum van het Vorstendom Stavelot-Malmedy, waar het verhaal over dit oude kloosterfundament wordt onthuld. In het Guillaume Apollinaire Museum tenslotte zijn literatuurfans dan weer aan het juiste adres. Hier maak je kennis met de dichter, die als jonge knaap zijn vakantiedagen in Stavelot doorbracht. Welk museum je ook kiest, ze zijn allemaal gratis met je museumpas. 

9) O.L.V.-kerk Museum in Brugge

Naast het belfort steekt ook de Onze-Lieve-Vrouwekerk ver boven de stad Brugge uit. Met zijn 115,5 meter is het zelfs de op een na hoogste bakstenen toren ter wereld. Dat maar even als wist-je-datje. Nog veel beter om te weten, is dat deze kerk vol met kunstschatten zit. In het museumgedeelte verschuilt zich een internationaal topstuk: Madonna met kind, een marmeren creatie van de hand van Michelangelo. Dat is niet het enige trouwens, ook het Passiedrieluik van Margaretha van Oostenrijk en de paalgraven van Karel de Stoute en zijn dochter tref je allemaal in dit weelderige decor

10) Coudenbergpaleis in Brussel

Wist je dat er onder de Kunstberg in Brussel nog een stukje paleis schuilt? Het Coudenbergpaleis is het oude optrekje van Keizer Karel, waar ook de Europese adel graag vertoefde. Tussen de twaalfde en achttiende eeuw domineerde het paleis het omliggende landschap tot er een brand toesloeg en het gebouw grotendeels werd verwoest. De overblijfselen zijn er nog steeds, alleen vind je ze nu … onder de grond. Flaneer door verborgen kamers en gewelfde gangen en herbeleef de tijd van toen. 


Nog meer Belgische parels? Met de museumpas bezoek je een jaar lang meer dan 200 musea en monumenten in ons land. 

Heb je nog geen pas? Koop hem gemakkelijk online.

225 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

277 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Koop de museumpas
Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas