4 kindvriendelijke musea rond Namen

Een coole treinrit en sappige aardbeien

1 april 2022

Bezoekerscentrum Terra Nova
© Sébastien Roberty - Bezoekerscentrum Terra Nova

Charmante cafeetjes, de kronkelende Maas, pittoreske straten en … een heleboel musea: dat is Namen. Spring op de trein en breng eens een bezoek aan de hoofdstad van Wallonië. Neem je kinderen gerust mee, want deze musea hebben heel wat in petto voor hen. Wedden dat ze zich rot amuseren

Tip: in de meeste musea is de toegang voor kinderen gratis, maar met de museumpas ga jij als (groot)ouder ook gratis mee naar binnen. De museumpas geeft je een jaar lang toegang tot meer dan 200 Belgische musea.

Leuk, ik wil de museumpas! 

1) Citadel van Namen: tuffen door de vallei (vanaf 6 jaar)

De Citadel van Namen is een topper. Letterlijk, want hij staat bovenop een 100 meter hoge berg. Uitblazen doe je in Bezoekerscentrum Terra Nova, waar panelen video’s en miniatuurgebouwen je meer vertellen over de geschiedenis van de stad. Maar, er hangt ook wat mysterie in de lucht … De spotter is vermoord. Zet je detective-pet op en speur naar aanwijzingen in het museum: wie is de moordenaar, wat is zijn wapen en waar is het gebeurd? Kortom: cluedo op zijn best. Ontspan nadien met een ritje in de schattige toeristentrein die langs de oude muren van het fort tuft.  

Het toeristentreintje is ook gratis met de museumpas

2) Le Phare - Andenne Museum: ondergrondse schatten spotten (vanaf 6 jaar)

Het Andenne Museum (Le Phare) is gewijd aan archeologisch onderzoek in en rond de grot Scladina. Dat betekent: keramieke kunstwerkjes, gekke fossielen en handjes schudden met holbewoners. Snuffel samen tussen de prehistorische overblijfselen of schrijf je kinderen in voor een van de workshops, waarin ze knutselen met keramiek of dinosaurusbotten onderzoeken.

Aardbeimuseum
© Aardbeimuseum

3) Aardbeimuseum: zet je smaakpapillen schrap (alle leeftijden)

De zon op je snoet, bloemen vol bezige bijtjes en … een portie heerlijk sappige aardbeitjes. Op en top zomergevoel. Maar, waar komen die aardbeitjes eigenlijk vandaan? Het Aardbeimuseum in Wépion vertelt het je in geuren en kleuren. Voer opdrachten uit met Fragolo, de aardbei-elf, en maak een wandeling door de “Tuin van Klein Fruit” waar meer dan 15 soorten aardbeien groeien. Zelfbeheersing is niet nodig, want je mag naar hartelust proeven! De tuin is gesloten in de winter, maar dan biedt de museumshop soelaas. Probeer eens de huisgemaakte aardbeienconfituur. Je boterhammen smaakten nog nooit zo goed.

4) NAM-IP Computermuseum: het leven voor de smartphone (vanaf 6 jaar)

“In mijnen tijd was dat toch allemaal veel groter”. Wil je je kinderen eens tonen hoe de laptop en gsm van weleer eruit zagen? Ga dan eens met z’n allen naar het NAM-IP Computermuseum. Wat voor je kinderen misschien aanvoelt als een prehistoriemuseum, is voor jou pure nostalgie. Hier zie je de digitale evolutie in een notendop: van de prilste schrijfmachines tot de touchscreens waar je kinderen zo graag op tokkelen. Het museum voorziet regelmatig leuke extra’s zoals schattenjachten, ontdekkingsdagen voor de jeugd en paasei-zoektochten in de vakantie.

Ook in andere steden vind je musea met een leuk kinderaanbod. Hier vind je kindvriendelijke musea in jouw regio. 


Met de museumpas bezoek je deze en nog 200 andere musea gratis, een heel jaar lang. Heb je nog geen museumpas?

Koop hem gemakkelijk online

225 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

273 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Koop de museumpas
Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas