Jan Decleir, uitgeteld na de feestdagen © Stephan Vanfleteren, FOMU: Jan Decleir, uitgeteld na de feestdagen

5 musea om de feestdagen te overleven

22 december 2022

De museumpas to the rescue

De feestdagen brengen gezelligheid en samenzijn, maar ook indigesties en lege bankrekeningen. De museumpas is dan je beste vriend: voor elk eindejaarsprobleem brengt een museumbezoek soelaas. Zo start je 2023 fris en monter.

1) MoMu: voor die stralende outfit

Wie nog wanhopig op zoek is naar een outfit voor oudejaarsavond, is sowieso gebaat bij een bezoekje aan het ModeMuseum Antwerpen. Deze gigantische kleerkast, met meer dan 35.000 stuks, is een bron van inspiratie. Passen je sneakers op een elegante kostuumbroek en gaat paars goed samen met geel? Leg de rode loper maar uit, want op het volgende feest steel jij de show.

2) NAM-IP Computermuseum: stilstaan bij de duizelingwekkende snelheid van de vooruitgang

Jaarwissels nodigen uit tot reflectie - er is alwéér een jaar voorbij. De tijd vliegt als ge u amuseert. Misschien heb je dit jaar grote stappen gezet, of helemaal niets belangwekkend gedaan. 

Het NAM-IP Computermuseum in Namen relativeert dit alles: amper 15 jaar geleden zat je te tokkelen op Windows XP en kon je nog niet eens een smartphone bedienen. Vergaap je aan de kolossale computers die rond 1960 in België werden geïnstalleerd, en besef dat het beste nog moet komen.

3) Apotheekmuseum: voor dat wondermiddeltje tegen de hoofdpijn

Van kantoorkerstfeestjes tot nieuwjaarsfamiliefeesten: je moet al over bijzonder veel wilskracht beschikken om niet overdreven veel te eten en drinken dezer dagen.

Beginnen je darmen en hoofd toch wat te protesteren? Dan moet je in het Apotheekmuseum in Maaseik zijn. In 1704 opende Thomas Botti er zijn eigen apotheek. Je zal de man dus niet meer om een middeltje kunnen vragen, maar de kruidige geur die er hangt, verzacht meteen de klachten.

© Roel Verlaak - Apotheekmuseum

4) Domein van het Kasteel van Seneffe: om de krokettenlucht te verjagen

Heerlijk, die familiefeestjes met kilo’s kroketten. Alleen blijft die geur wel verdomd lang in je kleren en neusvleugels hangen. Snuif wat frisse lucht op in het Domein van het Kasteel van Seneffe

Naast een prachtig neoklassiek kasteel heb je er ook een groot park dat netjes aangelegd werd met exotische boomsoorten. Tijdens je wandeling passeer je een oranjerie, ijskelder, fontein en zelfs een eiland met bijbehorend pittoresk bruggetje. De geur van frietvet ben je hier zo vergeten.

5) CIVA: met de hele familie op stap

De eindejaarsfeesten zijn bovenal een fijne periode om door te brengen met de mensen die we het liefste zien. Een te kleine huiskamer waarin je moet roepen om elkaar te verstaan, doet dat samenzijn soms echter oneer aan. 

Leuker is een uitje naar een museum met prikkelend kinderaanbod, zoals de Kinderstad van CIVA in Brussel. Mascottes Marcel en Jeanne nemen je mee op een ontdekkingstocht door de stad. Dwaal door de Brusselse architectuur van de 19e eeuw tot nu met zijn kronkelende straten, knappe herenhuizen en torenhoge kantoren. En het mag leuk zijn: er zijn spelletjes, oude plannen en grote maquettes om in te loeren.

Nog geen museumpas om deze musea gratis te bezoeken? Koop hem hier

243 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

320 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Koop de museumpas
Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas