6x schatten zoeken in musea

Zet je speurneus op en ga op schattenjacht

13 juli 2023

Schatten van Vlieg
© Sien Verstraeten - Schatten van Vlieg

Speurneuzen, maak jullie klaar! Deze zomer verstoppen heel wat musea een schat in hun collectie. Kan jij de raadsels oplossen en de geheime schat vinden? Neem je (klein)kinderen mee naar een van deze musea met het aanbod van Schatten van Vlieg en Marmaille&Co. Je koters amuseren zich met de zoektocht terwijl jij geniet van de museumcollectie en de lach op hun snoet. Bingo!

Schatten van Vlieg is een zomeractie die je kinderen elk jaar op schattenjacht stuurt op honderden culturele locaties in Vlaanderen en Brussel, waaronder musea. Marmaille&Co is een netwerk van 63 Waalse en Brusselse musea die het hele jaar door leuke activiteiten voor gezinnen aanbieden.

1) Aanraken mag, in het Gallo-Romeins Museum (7 - 12 jaar)

Het Gallo-Romeins Museum in Tongeren neemt jou en je kinderen mee op tijdreis door de werelden van de Neanderthalers, de eerste landbouwers en de Romeinen in onze streek. Onderweg mogen ze voelen aan (replica's van) eeuwenoude voorwerpen: voelen ze glad, ruw, zwaar of geribbeld? Raad waar ze voor dienden en gebruik op het einde van de tocht je geoefende vingers om uit te zoeken wat er in de voeldoos zit. 

2) Een zachte zoektocht in het Museum Kunst & Geschiedenis (18 maanden - 2,5 jaar)

Ook de jongste schattenjagers zijn welkom in het museum. In het Museum Kunst & Geschiedenis in Brussel maken ze kennis met de magische wereld van wandtapijten. Met een rugzakje vol speurmateriaal kunnen jullie samen de wandtapijten van dichtbij onderzoeken. Bind bloemenkransen, sorteer fruit, creëer verhalen in vilt, kijk door een kleurrijke bril en ontdek en voel zoveel als jullie willen. Vrolijke peuters én (groot)ouders gegarandeerd.

3) Op jacht naar de verloren Dolmen in het Megalietenhuis (alle leeftijden)

Maak je klaar voor teleportatie, want in het Megalietenhuis ga je zo’n 5000 jaar terug in de tijd! Op het einde van de Steentijd leefden in het dorpje Wéris voornamelijk landbouwers en veetelers. De stenen dolmens en menhirs die ze toen bouwden, staan er nog steeds. Maar … waar was dat nu weer? Vraag een speurboekje in het museum en trek met de hele familie op zoektocht naar de verloren dolmen. De raadsels in het schriftje wijzen jullie de weg langs deze 5 kilometer lange wandelroute.

E. Gomez - GardeRobe MannekenPis
© E. Gomez - GardeRobe MannekenPis

Tip: kinderen gaan gratis of voor een kleine prijs naar het museum. Met de museumpas kan je als (groot)ouder ook gratis mee. Koop hem hier.

4) Een (s)toffe speurtocht in GardeRobe MannekenPis (6 tot 11 jaar)

Het bekendste ketje van Brussel - Manneken Pis - is een ware diva. Hij heeft niet minder dan 1100 kostuums waarvan je er 100 kan bewonderen in het Brusselse GardeRobe MannekenPis. Neem je ketjes mee naar deze grote dressing en waag je aan een speurtocht. Leer verschillende stoffen kennen en kleed hem aan met de leukste pakjes die je kan vinden.

5) Word een kunstenaar in het KMSKA (6 tot 11 jaar) 

Ook het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen verstopt een schat. Doorkruis de indrukwekkende zalen en zeg hallo tegen een gigantische snottebel, een schelp om in te kruipen en een knuffelzachte kameel. Eenmaal je de schatkist gevonden hebt, kan je samen aan de slag voor een creatieve opdracht. Leef jullie uit met origami en word deel van een gigantisch kunstwerk

6) Creëer je veilige haven in Museum Dr. Guislain (2 tot 11 jaar)

Wat betekent een veilige plek voor jou? En wat heb je nodig om jezelf te zijn? In het project Safe(r) Space zoomt het Gentse Museum Dr. Guislain op die vragen in. Terwijl je kinderen tips verzamelen om hun weg naar de schatkist te banen, krijg jij als ouder een leidraad mee over het project. Een perfecte gezinsactiviteit waar zowel jong als ouder energie uit halen.


Tip: in al deze musea kan je met de museumpas als volwassene gratis binnen. Kleine speurders kunnen meestal gratis of voor een prikje naar binnen. 

Nog geen museumpas? Koop hem hier.

237 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

292 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Koop de museumpas
Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas