6x schatten zoeken in musea

Zet je speurneus op en ga op schattenjacht

15 juli 2022

Schatten van Vlieg - Broodhuis
© Schatten van Vlieg in Museum van de Stad Brussel - Broodhuis

Speurneuzen, maak jullie klaar! Deze zomer verstoppen heel wat musea een schat in hun collectie. Kan jij de raadsels oplossen en de geheime schat vinden? Neem je (klein)kinderen mee naar een van deze musea met het aanbod van Schatten van Vlieg en Marmaille&Co. Je koters amuseren zich met de zoektocht terwijl jij geniet van de museumcollectie en de lach op hun snoet. Bingo!

Schatten van Vlieg is een zomeractie die je kinderen elk jaar op schattenjacht stuurt op honderden culturele locaties in Vlaanderen en Brussel, waaronder musea. Marmaille&Co is een netwerk van 63 Waalse en Brusselse musea die het hele jaar door leuke activiteiten voor gezinnen aanbieden.

1) Op pad met de olfactometer in GUM (Gent)

Het Gents Universiteitsmuseum heeft ook een plantentuin waar je je neus mag volgen naar de schatkist. Herken jij de geuren van lavendel, cederhout, citroen of munt? En weet je van welke planten ze komen? Wie na de schattenjacht nog een extra uitdaging aandurft, kan even in het museum zelf binnenspringen. Met een olfactometer test je hoe snel jij geuren kan herkennen. 

2) Knorren met Victor in het Museum van de Nationale Bank van België (Brussel)

Spaarvarken Victor heeft een grote droom: zijn oude boerderij opknappen om al zijn vrienden een nieuwe thuis te geven. Trek je klompen aan, neem een hooivork en knor met Victor door het Museum van de Nationale Bank van België. Onderweg kom je verschillende opdrachten tegen waardoor de boerderij er steeds beter gaat uitzien. Als beloning heeft Victor nog een lekkere verrassing uit de oogst voor jou …

3) Stop de stinkvoeten in het Bakkerijmuseum (Veurne) 

Hmm, dat ruikt hier naar … stinkvoeten! Bescherm de broodjes in het Bakkerijmuseum tegen de vieze geur en speur naar de boosdoener. Loop je curieuzeneus achterna en snuffel heel het museum rond. Kan jij de kaasgeur tussen de koekjes en roomsoezen vinden? De beste speurneus krijgt vast een heerlijke beloning zonder geurtje! 

Marmaille&Co in MACS - Museum voor Hedendaagse Kunsten van Grand-Hornu
© Marmaille&Co in MACS - Museum voor Hedendaagse Kunsten van Grand-Hornu

4) Brouw toverdrankjes in het MACS (Hornu) 

Deze zomervakantie is het elke donderdag familiedag in MACS - Museum voor Hedendaagse Kunsten van Grand-Hornu. Eerst neem je een kijkje in de tentoonstellingsruimte, waar een vrolijke gids je het verhaal achter de werken vertelt. Daarna mag je zelf aan de slag. Zet je heksenhoed op en brouw een griezelig toverdrankje. Wie mag jouw drankje drinken? 

Tip: kinderen gaan gratis of voor een kleine prijs naar het museum. Met de museumpas kan je als (groot)ouder ook gratis mee. Koop hem hier.

5) Paradeer op de catwalk in het Mode & Kant Museum (Brussel) 

Tegenwoordig is duurzame kleding helemaal in, maar wat droegen kinderen vroeger, zo’n 200 jaar geleden? In de tentoonstelling Kidorama van het Mode & Kant Museum vind je de hoogtepunten van de kindermode van vroeger en nu. Neem een spelboekje mee, graai de mooiste accessoires bij elkaar voor de ultieme selfie of maak je eigen paper doll in het atelier. 

6) Met de kleinste speurders naar Museum Mayer van den Berg (Antwerpen) 

In Museum Mayer van den Berg kan je met de kleinste schattenjagers terecht. Kunstverzamelaar Fritz en zijn mama Henriëtte nemen je kleuters mee op pad door het museum. Versgebakken broodjes, zoete kersen of oude stinkkaas: durf jij overal aan te ruiken


Tip: in al deze musea kan je met de museumpas als volwassene gratis binnen. Kleine speurders kunnen meestal gratis of voor een prikje naar binnen. 

De museumpas is nu ook verkrijgbaar als app. Nog geen museumpas? Koop hem hier

226 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

260 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Koop de museumpas
Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas