M Leuven © Martin Corlazzzoli

Kindvriendelijke musea in België

1 april 2022

Musea saai voor kinderen? Absoluut niet!

Op uitstap met het hele gezin? Bij regenweer of als schuilplek tegen de bloedhete zon: een museum is altijd een goede keuze. En als je dacht dat musea alleen voor volwassenen waren, dan heb je het mis! Onze Belgische musea verwennen je kroost met spelboekjes, speurtochten en uitgestippelde parcours. Hieronder vind je musea in jouw regio. 

Tip: spaar tickets uit met de museumpas

in de meeste musea is de toegang voor kinderen gratis, maar met de museumpas ga jij als (groot)ouder ook gratis mee naar binnen. De museumpas geeft je een jaar lang toegang tot meer dan 240 Belgische musea

Bekijk de leukste musea voor kinderen per locatie

Nog meer Belgische musea op kindermaat

Ook buiten de grote steden zijn er heel wat musea met een kindvriendelijk aanbod. Hier moet je zijn:

In Vlaanderen:

 • Arboretum Kalmthout: vooral de collectie mini-boompjes is zooo schattig! Kinderen zijn verzot op de bonsais, maar wacht tot ze de vlindertuin zien … (alle leeftijden)
 • Speelgoedmuseum Mechelen: hier ligt een van de grootste speelgoedcollecties van Europa. Ga op pad met een leuke gezinskoffer of zet je neer met een koffie, terwijl de kleintjes zich uitleven in het sprookjesbos. (alle leeftijden)
 • Suske en Wiske Museum (Kalmthout): ontmoet je favoriete striphelden en kruip in de échte werkkamer van Willy Vandersteen. (alle leeftijden)
 • M Leuven: geen babysit nodig voor een bezoekje aan M. Je buggy neem je mee doorheen het parcours of je ontleent er een aan de balie. Speciale parcours en spelboekjes maken dit een plezierige uitstap voor alle leeftijd. (alle leeftijden)
 • KOERS (Roeselare): ga op avontuur met een musette (dat is wielerjargon voor een zakje om eten in te bewaren). Je verzint je eigen wieler-bijnaam en mag zelfs koersen op een 19e eeuwse fiets. (6 - 12 jaar)
 • Texture (Kortrijk): hier leer je hoe vlas textiel wordt. Staf Stekel, een grappig egeltje dat allerlei fratsen uithaalt, neemt je mee op pad. Zoek, teken en knutsel je een weg door het museum. (6 - 12 jaar)
© KOERS - © Marc Wallican

In Wallonië:

 • Reuzenhuis (Aat): gegarandeerd reuze(n)pret, zeker wanneer je bij de balie het spelletjesboek meeneemt. Observeer de bolle wangen en lange neuzen, poseer bij de familie Reus en piep eens onder de gigantische rokken. (alle leeftijden)
 • FAM (Marche-en-Famennes): via een prikkelparcours ontdekken je kinderen de geschiedenis, meesterwerken en schatten van Famennes. Ideaal voor kleintjes die hun handen niet kunnen thuishouden. (peuters en kleuters)
 • Internationaal Museum van het Carnaval en het Masker (Binche): hier ontdek je vermommingen van over de hele wereld en de rituelen die erbij horen. Een spelboekje maakt het extra leuk. (alle leeftijden)
 • Musée L (Louvain-La-Neuve): dit universiteitsmuseum zit vol curiosa en fascinerende uitvindingen. In het lab mag je zelf experimenteren. Daarnaast staan er vaak familiedagen en zelfs instapmomenten voor baby’s op het programma. (alle leeftijden)
 • Maison de l’Imprimerie (Thuin): hier staat de boekdrukkunst centraal. Niet alleen kijken, maar ook aankomen mag! Papier scheppen, letters zetten, je leert hier een heleboel bij. (vanaf 6 jaar)

Ook gratis op familie-uitstap?

Met de museumpas bezoek je deze en meer dan 240 Belgische musea allemaal gratis. Een heel jaar lang. Heb je nog geen museumpas?


245 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

331 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Koop de museumpas
Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas