Kindvriendelijke musea in België

Musea saai voor kinderen? Absoluut niet!

1 april 2022

MSK Gent
© Martin Corlazzzoli - MSK Gent

Op uitstap met het hele gezin? Bij regenweer of als schuilplek tegen de bloedhete zon: een museum is altijd een goede keuze. En als je dacht dat musea alleen voor volwassenen waren, dan heb je het mis! Onze Belgische musea verwennen je kroost met spelboekjes, speurtochten en uitgestippelde parcours. Hieronder vind je musea in jouw regio. 

Ook deze paasvakantie valt er een heleboel te beleven. Trek met je (klein)kinderen naar deze 8 musea voor een dag vol raadsels, paaseitjes en luisterverhalen.

Tip: in de meeste musea is de toegang voor kinderen gratis, maar met de museumpas ga jij als (groot)ouder ook gratis mee naar binnen. De museumpas geeft je een jaar lang toegang tot meer dan 220 Belgische musea.

Leuk, ik wil de museumpas! 

Brussel: meer dan warme wafels

Van de coolste oldtimers in Autoworld, tot beroemde striphelden in het Stripmuseum en de ondergrondse gangen van het Coudenbergpaleis: de musea in onze hoofdstad zijn een speelparadijs voor kinderen (en voor jou). 

Alle musea voor kinderen in Brussel ›

Antwerpen: een haven van plezier

Geen tijd voor verveling. In Antwerpen zijn er heel wat musea te vinden, zoals het Red Star Line Museum of het MAS. En die weten perfect hoe ze kinderen moeten meekrijgen. Maak de dag compleet met de leuke boutiques en lunchplekjes in deze Belgische modestad.

Alle musea voor kinderen in Antwerpen ›

Gent: daar is alles vree wijs

Gigantische luchtfoto’s in het STAM, knotsgekke verkleedkleren in Huis van Alijn en echte tarantulas in natuurmuseum De Wereld van Kina. In het wondermooie Gent voelen kinderen zich thuis.  

Alle musea voor kinderen in Gent ›

Limburg: paradijs voor tijdreizigers

Tijdreizen van de ambachtslui in de 19e eeuw tot bij de Romeinen, in musea kan het allemaal. Ga met het hele gezin op ontdekkingstocht in super leuke musea, zoals het Gallo-Romeins Museum en openluchtmuseum Bokrijk. Want Limburg is meer dan alleen een fietsparadijs. 

Alle musea voor kinderen in Limburg ›

Luik: garant voor een ‘spetterende’ dag

Een mammoet ontmoeten in het Prehistoriemuseum, spelen in de spetterende fonteinen van WaterHouse of zoeken naar Nemo in het Aquarium Museum. Deze musea bezorgen jou en je kinderen een geweldige dag.

Alle musea voor kinderen in Luik ›

Namen: sappige aardbeien en coole treinritjes 

Het charmante Namen heeft jou en je kinderen heel wat te bieden. Smikkelen van verse aardbeien in het Aardbeienmuseum en tuffen met een oude trein langs de Citadel van Namen. Garant voor een topdag. 

Alle musea voor kinderen in Namen ›

Bergen: torenhoog plezier

Beklim het Belfort voor prachtige panorama’s of reis de hele wereld rond in Mundaneum. Een uitstapje naar Bergen is een geweldig idee.    

Alle musea voor kinderen in Bergen ›

KOERS - © Marc Wallican
© KOERS - © Marc Wallican

Nog meer Belgische musea op kindermaat

Ook buiten de grote steden zijn er heel wat musea met een kindvriendelijk aanbod. Hier moet je zijn:

In Vlaanderen:

 • Arboretum Kalmthout: vooral de collectie mini-boompjes is zooo schattig! Kinderen zijn verzot op de bonsais, maar wacht tot ze de vlindertuin zien … (alle leeftijden). 
 • Speelgoedmuseum Mechelen: hier ligt een van de grootste speelgoedcollecties van Europa. Ga op pad met een leuke gezinskoffer of zet je neer met een koffie, terwijl de kleintjes zich uitleven in het sprookjesbos. (alle leeftijden)
 • Suske en Wiske Museum (Kalmthout): ontmoet je favoriete striphelden en kruip in de échte werkkamer van Willy Vandersteen. (alle leeftijden)
 • M Leuven: geen babysit nodig voor een bezoekje aan M. Je buggy neem je mee doorheen het parcours of je ontleent er een aan de balie. Speciale parcours en spelboekjes maken dit een plezierige uitstap voor alle leeftijd. (alle leeftijden)
 • KOERS (Roeselare): ga op avontuur met een musette (dat is wielerjargon voor een zakje om eten in te bewaren). Je verzint je eigen wieler-bijnaam en mag zelfs koersen op een 19e eeuwse fiets. (6 - 12 jaar)
 • Texture (Kortrijk): hier leer je hoe vlas textiel wordt. Staf Stekel, een grappig egeltje dat allerlei fratsen uithaalt, neemt je mee op pad. Zoek, teken en knutsel je een weg door het museum. (6 - 12 jaar)

In Wallonië:

 • Reuzenhuis (Aat): gegarandeerd reuze(n)pret, zeker wanneer je bij de balie het spelletjesboek meeneemt. Observeer de bolle wangen en lange neuzen, poseer bij de familie Reus en piep eens onder de gigantische rokken. (alle leeftijden)
 • FAM (Marche-en-Famennes): via een prikkelparcours ontdekken je kinderen de geschiedenis, meesterwerken en schatten van Famennes. Ideaal voor kleintjes die hun handen niet kunnen thuishouden. (peuters en kleuters)
 • Internationaal Museum van het Carnaval en het Masker (Binche): hier ontdek je vermommingen van over de hele wereld en de rituelen die erbij horen. Een spelboekje maakt het extra leuk. (alle leeftijden)
 • Musée L (Louvain-La-Neuve): dit universiteitsmuseum zit vol curiosa en fascinerende uitvindingen. In het lab mag je zelf experimenteren. Daarnaast staan er vaak familiedagen en zelfs instapmomenten voor baby’s op het programma. (alle leeftijden)
 • Maison de l’Imprimerie (Thuin): hier staat de boekdrukkunst centraal. Niet alleen kijken, maar ook aankomen mag! Papier scheppen, letters zetten, je leert hier een heleboel bij. (vanaf 6 jaar)

Met de museumpas bezoek je deze en meer dan 220 andere Belgische musea allemaal gratis. Een heel jaar lang. Heb je nog geen museumpas?

Koop hem eenvoudig online 

228 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

281 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Koop de museumpas
Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas