Kindvriendelijke musea © Martin Corlazzoli / museumPASSmusées

8 musea voor de hele familie

12 juli 2024

Hier voelen zowel volwassenen als kinderen zich thuis

Een luidruchtige binnenspeeltuin, een show vol kinderliedjes of een cinemabezoek met krakende chips en popcorngeur. Er zijn ook kindvriendelijke uitstapjes waar volwassenen wél van kunnen genieten: musea! Trek deze zomer naar een van deze 8 locaties vol speelse parcours, sappige verhalen en prachtige collecties

1) Op stap met Poes en Pierke in het Huis van Alijn

“Is dat nu echt de mixer van oma?” Dat kan! In het Huis van Alijn in Gent draait alles rond het dagdagelijkse leven en hoe dat door de jaren heen veranderde. Terwijl jij de nostalgie opsnuift, kunnen de kinderen zich vermaken met heel wat doe-opdrachten. Verkleed je op je paasbest, blader in oude fotoalbums, rust even uit in het knutsel- of leeshoekje, doe een gekke appelsiendans of neem samen een foto in de Photomatique. Je kan ook op luistertocht met Hendrik en Poes of een voorstelling meepikken van het poppentheater met Pierke. Vervelen staat hier duidelijk niet op de planning! 

2) Kleuren om op te fleuren in Stichting Folon

De Belgische Jean Michel Folon was eigenlijk van plan om architect te worden, maar liet (gelukkig!) zijn hart spreken en dook in de kunstwereld. Aquarellen, sculpturen, mozaïek en zelfs glas in lood: in Stichting Folon bewonder je samen zijn kleurrijke, uitgebreide œuvre. Speurneuzen kunnen aan het onthaal het doe-boekje ‘Ludicofolon’ (FR/NL) vragen en als een echte detective door het museum sluipen. Elke woensdagnamiddag tijdens de schoolvakanties staat er ook een leuke workshop (alleen FR) op het programma, waar zowel volwassenen als kinderen aan mogen meedoen. Het omliggende park en de gezellige brasserie maken het plaatje helemaal af. 

Stichting Folon
© Xavier Janssens - Stichting Folon

3) Lekkers zoeken in PARCUM

Vlak bij Leuven ligt PARCUM, museum voor religieuze kunst en cultuur. In deze oude abdij draait alles rond religieuze kunst en hoewel dat misschien stoffig klinkt, is dat razend interessant. Zeker met Bert en Norrie, de twee bewoners die jou en de kinderen graag mee op sleeptouw nemen. Bert vertelt je in een audiotour (alleen NL) alles wat hij weet over zijn abdij en kan het niet laten om af en toe een flauwe mop te maken. Muis Norrie neemt je deze zomer mee door de expo ‘Aan tafel!’, een smakelijke zoektocht naar verborgen voedsel (alleen NL). 

4) Spot de coolste outfits in GardeRobeMannekenPis

Als je dacht dat jij te veel kleren had, kan je nog iets leren van onze toeristische trekpleister. Manneken Pis heeft meer dan 1000 verschillende outfits waarvan je er enkele kan bewonderen in hartje Brussel. GardeRobe MannekenPis stippelt een speciaal parcours voor kinderen uit (NL/FR/EN), doorspekt met de grappigste anekdotes en weetjes

Instagram @OpStapMetFenna - PARCUM
© Instagram @OpStapMetFenna - PARCUM

Musea (nog) familievriendelijker maken? Jij kan daarbij helpen.

Als pashouder kan je na elk museumbezoek een korte vragenlijst invullen. Daarin peilen we ook naar familiebeleving. Had je een toffe tijd of kon het beter? Jouw feedback is meer dan welkom en gaat rechtstreeks door naar het museum in kwestie. Door de vragen te beantwoorden kan jij musea helpen hun aanbod te verbeteren (ook leuk voor jou!) of net een thumbs up geven voor hun inspanningen. 

Ben jij een pashouder, maar ontvang jij de vragenlijsten nog niet? Zo kan je ze activeren:

  1. Meld je aan op ‘Mijn museumpas’
  2. Ga naar ‘Mijn contactgegevens’
  3. Vink 'Ik wil meewerken aan korte enquêtes over mijn museumbezoeken’ aan en bewaar je wijzigingen

5) Beeldhouwen en verven in de labo’s van Musée L

Een boeddha naast een Christusbeeld, oude geschriften, gekke rekenmachines en kunstwerken van niemand minder dan Magritte, Goya en Miro: Musée L in Louvain-la-Neuve ligt vol curiosa en fascinerende uitvindingen. En je mag er ook zelf de handen uit de mouwen steken. In de drie Labs kunnen kinderen vlijtig experimenteren met gravure, sculptuur en kleuren. Daarnaast staan er vaak familiedagen op het programma en kan je heel wat leuke doeboekjes en rugzakken vol opdrachten vinden aan het onthaal (NL/FR/EN). Wedden dat jullie er niet meer weg willen? 

Musée L
© A. Delsoir - Musée L

6) Onder de inDRUK in Museum Plantin-Moretus

In het Museum Plantin-Moretus in Antwerpen vieren we de boekdrukkunst. En dat blijft niet bij kijken alleen! Voer opdrachten uit aan de hand van een doe-boekje (NL/FR) en word zo even bedreven in drukken als Christoffel Plantin zelf. Of zet je koptelefoon op en flits 400 jaar terug in de tijd. Met een bijzonder hoorspel (NL/FR) komen de kamers tot leven: je hoort boeken discussiëren en krijgt geheimpjes van de portretten aan de muur. Uitblazen doe je nadien in de prachtige stadstuin

7) Als een zeemeermin in het Aquarium-Museum

In het Aquarium-Museum Luik heb je geen snorkel nodig om de onderwaterwereld te bewonderen. Wandel door de azuurblauwe ruimtes met meer dan 150 vissoorten, gaande van de kleurrijke exemplaren uit Finding Nemo tot haaien met vlekjes. Wist je trouwens dat sommige vissen van geslacht kunnen veranderen? Het leven onder water blijft ons verrassen en we weten er nog lang niet alles over!

Liberation Garden
© Liberation Garden

8) In de huid van een soldaat in Liberation Garden

Wist je dat de bevrijding van ons land in de Tweede Wereldoorlog bijna was vastgelopen tussen de kanalen in Leopoldsburg? Liberation Garden vertelt je er alles over en dat op een manier die zowel volwassenen als kinderen boeit. Zoek dekking in een schuilkelder, volg tijdens een 3D-film de briefing van een oorlogsmissie of zet een VR-bril op en vlieg mee met de Spitfire. Daar bovenop is er ook nog een audiotour op kindermaat en een parcours vol doe-opdrachten (NL/FR/EN). Tip: raak ook eens de handen aan van de figuren in het museum. Wie weet komen ze wel tot leven … 

Meer uitstapjes voor de hele familie? Lees ook deze tips eens:

245 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

331 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Koop de museumpas
Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas