9 mooie musea rond wetenschap en technologie

Onderzoekers, techneuten en nieuwsgierige aagjes: hierheen.

08 oktober 2019

Texture
© RV

Ik weet niet hoe júllie waren, maar wij haalden als kind polshorloges uiteen, we groeven putten in de grond tot het middelpunt van de aarde en we probeerden uit te vissen hoe ontvlambaar de snorharen van een kat waren - sorry, poes. Wie zich herkent in deze nostalgische herinneringen mag deze 9 musea rond wetenschap en technologie niet missen.

1) Texture, museum over Leie en vlas - Over vlas in al zijn geuren (en kleuren)

De Leie mag dan al eens de  ‘Golden River’ genoemd worden, het doordringende geurtje van haar water bezorgde de Kortrijkzanen lange tijd ook kopbrekens. Noodzakelijk voor het roten van het vlas die de Leiestreek welvarend maakte, zorgde de vlasactiviteit tegelijkertijd voor vervuiling en een doordringende stank. Wat er toen gebeurde… kom je te weten in dit boeiende museum over de vlasindustrie: Texture.

2) Het Maison de l’Imprimerie - Voor letterzetters en letterfretters

In Thuin staat de geschiedenis van de boekdrukkunst en het papier centraal. Het Maison de l’Imprimerie leert je alles over de techniek van de boekdrukkunst. Vergaap je aan de indrukwekkende collectie drukpersen, bandstempels en andere vervaarlijke en gespecialiseerde stuff. Of beter nog: ga er (onder begeleiding) zelf mee aan de slag, door je eigen papier te scheppen of letters te zetten.

RV
© RV

3) Jenevermuseum - Nog ééntje, om bij te leren

Weet jij waarom jenever ‘jenever’ heet? En wie de jenever heeft uitgevonden? En hoe dit straffe drankje op basis van geneeskrachtige bessen uitgroeide tot een van onze favoriete nationale dranken? In Hasselt - dé jeneverstad - kom je niet alleen alles te weten over het stoken, bewaren en serveren van jenever, maar er is natuurlijk ook de mogelijkheid tot proeven. Alles met mate, dat spreekt voor zich!

4) Arboretum Kalmthout - Mini-boompjes à go go

Booooonsaaai! Neen, we breken niet los in een wild dansfeest, we bewonderen enkel de schattige collectie mini-boompjes die je in Kalmthout kunt vinden. Naast de bonsais is het Arboretum een schatkamer vol merkwaardige planten uit de hele wereld. Je vindt er rododendrons uit China, mammoetbladen uit Brazilië, prehistorische bomen uit Australië … De verzameling toverhazelaars  - als dat de nieuwsgierigheid niet wekt! - is wereldberoemd.  Een magische plek om te komen wandelen, en vergeet vooral de vlindertuin niet te bezoeken.

RV
© RV

Wil je ook op stap? Met de museumpas kan je meer dan 165 musea in België bezoeken. Een heel jaar lang.

ONTDEK DE MUSEUMPAS

5) Geneeskundemuseum - De menselijke kwalen in beeld

“Een man kwam eens bij de dokter…” de mop gaat al mee sinds de oudheid, en dat doet de edele kunst van de geneeskunde gelukkig ook. In Anderlecht neemt het Geneeskundemuseum je mee doorheen de geschiedenis aan de hand van medische instrumenten, archeologische objecten, schilderijen en wassen anatomische modellen. Er wordt gefluisterd dat er een volledige zaal is voorbehouden aan het visualiseren van seksueel overdraagbare ziektes - zeg niet dat we je niet gewaarschuwd hebben.

6) Apotheekmuseum - De heerlijke geur van heling

In het Apotheekmuseum in Maaseik waan je je in een parfumerie, maar dan wel eentje van natuurlijke aard; Deze authentieke achttiende-eeuwe apotheek bedwelmt je dankzij de vele aanwezige kruiden met zijn heerlijke (en helende) geuren. Van 1704 tot 1959 verkochten hier zes generaties apothekers pillen, zalfjes en drankjes. Vooral de uitgebreide collectie kleurrijke potten is het zien waard: sommige unieke stukken dateren van rond 1550!

RV
© RV

7) Industriemuseum - Met de Gentse r van industrrrrrrie

Een bezoekje aan het Gentse Industriemuseum is een voorwaarde om de ziel van de stad te begrijpen: in deze voormalige katoenfabriek zie je hoe Gent rijk werd dankzij het harde werk van vele kleine textielarbeiders. Een kolossale stoommachine is de blikvanger van dit unieke museum, dat op een eigentijdse manier de veelbewogen industriële geschiedenis van Gent tot leven wekt. Snuffel er maar eens goed rond, want naar verluidt kan je de machineolie nog ruiken...

Corlazzzoli
© Corlazzzoli

8) Planetarium Brussel - Reik naar de sterren

Welke aardbewoner is nu niet zot van de sterren? Ware wetenschappelijke geesten trekken naar het Planetarium in Brussel. Dankzij een enorm 360°-scherm voelen jong en oud zich nietig onder het oog van de kosmos - laat die ervaring gerust even op je inwerken. Daarna is het tijd om de geheimen van het heelal actief te ontdekken. Je kan de lancering van een raket bijwonen, de aarde bekijken vanuit het heelal, een internationaal ruimtestation bezoeken en over de oppervlakte van Mars vliegen.

RV
© RV

9) NAM-IP Computermuseum - Digitale sprong in de tijd

Van schrijfmachine tot touchscreen, en alles daartussenin (én daarvoorbij): dat is de collectie die het NAM-IP Computermuseum presenteert. Wie wil weten hoe de digitale wereld zich heeft ontwikkeld kan hier zijn hartje ophalen. Ongelooflijk hoe log en zwaar de eerste computers waren die rond 1960 in België werden geïnstalleerd, nog ver verwijderd van de pc, die pas rond 1980 zijn intrede deed. En nu zijn we aan de zoveelste kleinere, dunnere tablet… neem rustig je tijd om je onder te dompelen in deze wereld van razendsnel evoluerende technologie.

Wil je ook op stap? Met de museumpas kan je meer dan 165 musea in België bezoeken. Een heel jaar lang.

ONTDEK DE MUSEUMPAS

186 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

242 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Bestel museumpas