9 mooie musea rond wetenschap en technologie

Onderzoekers, techneuten en nieuwsgierige aagjes: hierheen.

8 september 2022

Texture
© Texture, Stad Kortrijk - © Mathieu Van de Sompel

Ik weet niet hoe júllie waren, maar wij haalden als kind polshorloges uiteen, we groeven putten in de grond tot het middelpunt van de aarde en maakten toverbrouwsels met de kruiden uit oma's keuken - sorry, oma. Wie zich herkent in deze nostalgische herinneringen mag deze 9 musea rond wetenschap en technologie niet missen.

1) Texture, museum over Leie en vlas - Over vlas in al zijn geuren (en kleuren)

De Leie mag dan al eens de  ‘Golden River’ genoemd worden, het doordringende geurtje van haar water bezorgde de Kortrijkzanen lange tijd ook kopbrekens. Noodzakelijk voor het roten van het vlas die de Leiestreek welvarend maakte, zorgde de vlasactiviteit tegelijkertijd voor vervuiling en een doordringende stank. Wat er toen gebeurde… kom je te weten in dit boeiende museum over de vlasindustrie: Texture.

2) Het Maison de l’Imprimerie - Voor letterzetters en letterfretters

In Thuin staat de geschiedenis van de boekdrukkunst en het papier centraal. Het Maison de l’Imprimerie leert je alles over de techniek van de boekdrukkunst. Vergaap je aan de indrukwekkende collectie drukpersen, bandstempels en andere vervaarlijke en gespecialiseerde stuff. Of beter nog: ga er (onder begeleiding) zelf mee aan de slag, door je eigen papier te scheppen of letters te zetten.

RV
© RV

3) Jenevermuseum - Nog ééntje, om bij te leren

Weet jij waarom jenever ‘jenever’ heet? En wie de jenever heeft uitgevonden? En hoe dit straffe drankje op basis van geneeskrachtige bessen uitgroeide tot een van onze favoriete nationale dranken? In het Jenevermuseum in Hasselt - dé jeneverstad - kom je niet alleen alles te weten over het stoken, bewaren en serveren van jenever, maar er is natuurlijk ook de mogelijkheid tot proeven. Alles met mate, dat spreekt voor zich!

4) Arboretum Kalmthout - Mini-boompjes à go go

Booooonsaaai! Neen, we breken niet los in een wild dansfeest, we bewonderen enkel de schattige collectie mini-boompjes die je in het Arboretum Kalmthout kunt vinden. Naast de bonsais is het Arboretum een schatkamer vol merkwaardige planten uit de hele wereld. Je vindt er rododendrons uit China, mammoetbladen uit Brazilië, prehistorische bomen uit Australië … De verzameling toverhazelaars  - als dat de nieuwsgierigheid niet wekt! - is wereldberoemd.  Een magische plek om te komen wandelen, en vergeet vooral de vlindertuin niet te bezoeken.

RV
© RV

Wil je ook op stap? Met de museumpas kan je meer dan 220 musea in België bezoeken. Een heel jaar lang.

ONTDEK DE MUSEUMPAS

5) Geneeskundemuseum - De menselijke kwalen in beeld

“Een man kwam eens bij de dokter…” de mop gaat al mee sinds de oudheid, en dat doet de edele kunst van de geneeskunde gelukkig ook. In Anderlecht neemt het Geneeskundemuseum je mee doorheen de geschiedenis aan de hand van medische instrumenten, archeologische objecten, schilderijen en wassen anatomische modellen. Er wordt gefluisterd dat er een volledige zaal is voorbehouden aan het visualiseren van seksueel overdraagbare ziektes - zeg niet dat we je niet gewaarschuwd hebben.

6) GUM - In het brein van Marie Curie

Je weg vinden in het warrige hoofd van een wetenschapper, dat is een uitdaging die het Gents Universiteitsmuseum (of kortweg ‘GUM’) graag aangaat. Hoe clever ze ook zijn, ook echte wetenschappers twijfelen en falen. Luister naar hun verhalen en maak kennis met bijzondere objecten uit een waaier van disciplines, van biologie tot archeologie, van psychologie tot geneeskunde. Natuurliefhebbers mogen zeker de plantentuin niet overslaan, met zowel een buitenruimte als de tropisch verwarmde serres.

GUM
© GUM

7) Wetenschappelijk Centrum ULB - een krak in elk vak

Wat heeft een giraf gemeen met een rat? Hoe wordt een plas water een regenwolk en hoe geniaal zijn onze genen? Het Wetenschappelijk Centrum van de ULB raakt elke wetenschapstak aan via tijdelijke expo’s en een hele agenda vol workshops en evenementen. Wetenschapszondag, Sterrennacht of kindervoorstellingen: ruim alvast  wat plaats in je agenda. 

8) Planetarium Brussel - Reik naar de sterren

Welke aardbewoner is nu niet zot van de sterren? Ware wetenschappelijke geesten trekken naar het Planetarium in Brussel. Dankzij een enorm 360°-scherm voelen jong en oud zich nietig onder het oog van de kosmos - laat die ervaring gerust even op je inwerken. Daarna is het tijd om de geheimen van het heelal actief te ontdekken. Je kan de lancering van een raket bijwonen, de aarde bekijken vanuit het heelal, een internationaal ruimtestation bezoeken en over de oppervlakte van Mars vliegen.

RV
© RV

9) NAM-IP Computermuseum - Digitale sprong in de tijd

Van schrijfmachine tot touchscreen, en alles daartussenin (én daarvoorbij): dat is de collectie die het NAM-IP Computermuseum presenteert. Wie wil weten hoe de digitale wereld zich heeft ontwikkeld kan hier zijn hartje ophalen. Ongelooflijk hoe log en zwaar de eerste computers waren die rond 1960 in België werden geïnstalleerd, nog ver verwijderd van de pc, die pas rond 1980 zijn intrede deed. En nu zijn we aan de zoveelste kleinere, dunnere tablet… neem rustig je tijd om je onder te dompelen in deze wereld van razendsnel evoluerende technologie.

Wil je ook op stap? Met de museumpas kan je meer dan 220 musea in België bezoeken. Een heel jaar lang.

KOOP DE MUSEUMPAS

237 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

294 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Koop de museumpas
Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas