AfricaMuseum sluit aan bij museumpas

Maak van je bezoek een heerlijke daguitstap

6 april 2022

AfricaMuseum met de museumpas
© Jan Crab - AfricaMuseum

We hebben leuk nieuws. De teller staat momenteel op 214 musea. En de nieuwkomer is er eentje van formaat: het AfricaMuseum in Tervuren! Voortaan bezoek je dit museum gratis met de museumpas. Ook de tijdelijke tentoonstellingen horen daarbij. Genoeg om te ontdekken dus!

Heb je nog geen museumpas? Koop hem gemakkelijk online.

Een frisse blik op Centraal-Afrika

Dat het AfricaMuseum een beladen geschiedenis heeft, is iedereen wel bekend. Na een grondige renovatie slaagde het museum er echter in om het Belgisch koloniale verleden een beter kader te geven. Binnenkomen doe je tegenwoordig via een nieuwe ondergrondse gang. Op de benedenverdieping werp je een blik op de geschiedenis van het gebouw en nadien ben je klaar om het hedendaagse Centraal-Afrika te verkennen.  

De verschillende zalen zijn gewijd aan specifieke thema’s. Zo hoor je hoe Kirundi of Lingala klinkt in de Taal- en Muziekzaal en maak je kennis met de Afrikaanse cyberspace in AfricaTube. Voor een blik op het leven in de tropische regenwouden - en voor een levensgrote olifant - moet je dan weer in de zaal ‘Landschappen en biodiversiteit’ zijn. Ook de Afrikaanse rituelen en ceremonies krijgen hun eigen plek: inwoners van Burundi, Congo en Rwanda vertellen je over hun ervaringen met geboortes, huwelijken en onderwijs. 

Het AfricaMuseum valt ook bij de jeugd enorm in de smaak. Vraag aan de balie een van de leuke Watoto doe-boekjes en breng samen zo veel mogelijk opdrachten tot een goed eind. Dans de rumba, zoek de termietenkoningin en bespeel de sanza (of ook wel ‘duimpiano’). Succes!

Olivier Anbergen - AfricaMuseum
© Olivier Anbergen - AfricaMuseum

Tips voor in de buurt

Niet alleen het AfricaMuseum zelf is de moeite. Ook de omgeving heeft nog heel wat te bieden. Blijf wat langer plakken en maak van je bezoek ineens een daguitstap. Dit zijn onze tips:

  • Maak een ritje op de mooiste tramlijn van België: er is nog één tram die Tervuren met Brussel verbindt: nummer 44. Het retro-tramstel start aan Montgomery en zoeft langs het Zoniënwoud. Binnen 20 minuten sta je pal voor het AfricaMuseum. 
  • Picknick in het park: zonnige dag? Neem dan een kleine picknick mee en spreid je dekentje uit in het gras langs de vijvers. Onder het motto: pistolets smaken extra goed met een pittoresk uitzicht. 
  • Dwaal door het Arboretum van Tervuren: een toertje in het Park van Tervuren kan natuurlijk ook, maar wie nog fut in de benen heeft, trekt best het bos in. Ideaal om de drukte te ontlopen en verder te mijmeren over je museumbezoek. 
  • Stil je honger in Bistro Tembo: kan je het prachtige museumgebouw toch moeilijk achterlaten? Ga nog even zitten in het restaurant en geniet van een koffie met zicht op het museum. Kleine of grote honger? In de uitgebreide menukaart vindt iedereen zijn gading. 
  • Kruip op de fiets: mag het wat sportiever? Verken de Groene Gordel rond Brussel met de fiets, langs een van de vele uitgestippelde routes.
Park van Tervuren
© Park van Tervuren

Het AfricaMuseum bezoek je gratis met de museumpas. Heb je er nog geen? Koop hem online

228 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

281 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Koop de museumpas
Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas