Citytrippen in Oostende

… en ontdek hét kunstmuseum aan de Belgische kust.

07 August 2019

Oostende
© RV

De zomermaanden schreeuwen om zon, zee en strand. Dus wat denk je van een citytrip naar de mooiste badstad van ons land? Juist, we meren aan in Oostende. Het strand weet je ongetwijfeld te vinden, maar hou je museumpas bij de hand, want er valt ook binnenskamers heel wat te genieten.

1) Straatkunst

Maar goed, we beginnen optimistisch, met een wandeling die ons zowel door de stad als langs de meer ruige hoekjes van Oostende leidt: het urban arts-parcours The Crystal Ship. De voorbije jaren lieten heel wat gerenommeerde kunstenaars gigantische muurschilderingen achter op grijze muren en blinde gevels, zowel in het centrum van de stad als op Oosteroever, waar de oude vismijn stond en nu een heel nieuw stadsdeel verrijst. Neem aan de Visserskaai het bootje dat je aan de andere kant van de vaargeul brengt, en geniet nu je daar bent ook van het stukje strand dat in deze zomermaanden een stuk rustiger is dan de plage waar de meeste dagjesmensen zitten.

2) Kroketjes, hier!

Een verfrissende én inspirerende wandeling later begint onze maag al te grommen en wat kunnen we anders doen in Oostende dan mosselen te eten? Antwoord: garnaalkroketjes bestellen, natuurlijk! Vanaf de Visserskaai over de hele zeedijk, maar ook in het centrum van de stad zijn er brasserieën en restaurants die ons op onze wenken bedienen. Toch zin in mosselen? Legendarisch is het Kombuis op de Van Iseghemlaan, waar je in een no-nonsense kader de heerlijkste mosselen eet.

Wil je ook op stap? Met de museumpas kan je meer dan 160 musea in België bezoeken. Een heel jaar lang.

ONTDEK DE MUSEUMPAS

3) Meet the giants

Oostende is de stad van veel beroemdheden: de schrijver Stefan Zweig en de muzikant Marvin Gaye (die allebei in de stad verbleven), maar de beroemdste zeezoon is natuurlijk James Ensor, van wie je in Oostende het geboortehuis kunt bezoeken… maar nu eventjes niet, want het is gesloten voor renovatie. Niet getreurd, wend je steven richting Mu.ZEE, het kunstmuseum aan de zee, waar recent een nieuwe vleugel werd gewijd aan twee Belgische groten: James Ensor en Léon Spilliaert.

Colette Castermans
© Colette Castermans

Een kleine wandeling door het mooie Leopoldpark brengt ons in de Romestraat tot bij een imposant modernistisch gebouw uit 1947. Het deed aanvankelijk dienst als warenhuis, ‘de Coo’ genoemd door de Oostendenaars, maar vandaag nodigen de witte ruimtes vooral uit tot heerlijk rustige dwaaltochten. Niet alleen langs de indrukwekkende collectie Ensors, maar ook langs de boeiende tijdelijke tentoonstellingen.

4) Kindervreugd

Kinderen mee? Geen probleem. Mis in Mu.ZEE de ‘prikkelkamer’ niet, een creatieve oase te midden van de museumzalen. Kleine en grote bezoekers kunnen er experimenteren met collages, zelfportretten tekenen of ze maken een tableau vivant rond de figuur James Ensor. Voor je het weet is de middag om - maar ho ho, wacht eens even, we hebben nog niet eens een ijsje gegeten! (Pssst, vraag aan een inwoner van Oostende naar Gelato Maxzim - en wees wel bereid je beurt af te wachten, want de wachttijden voor het lekkerste ijs van Oostende kunnen oplopen...)

5) Het nachtleven in

Terug naar buiten dus, want Oostende heeft in de zomer nog veel meer te bieden: het Zandsculpturenfestival, een bezoekje aan het natuurpark in Raversyde of gewoon de ambiance van een levendig stadscentrum vol fijne boetieks en cafeetjes. Wie tegen de avondnog niet roodverbrand, vol zand en verzadigd is kan nog gaan flaneren in de Langestraat, dé uitgaansstraat van Oostende, waar bar Lafayette - Marvin Gaye himself dronk er ooit zijn booze - een must is. En wie weet loop je er nog schoon volk tegen het lijf, zoals Arno, of (voor een ietwat ander publiek) Kapitein Winokio, die in Fort Napoleon zijn eigen tentoonstelling heeft. Oostende zit vol verrassingen!

Wil je ook op stap? Met de museumpas kan je meer dan 160 musea in België bezoeken. Een heel jaar lang.

ONTDEK DE MUSEUMPAS

206 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

256 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Bestel museumpas