M Leuven © Diederik Craps voor M Leuven

De 6 leukste museum-uitjes tijdens de herfstvakantie

21 oktober 2022

Want er is meer te doen dan workshops met pompoen

Ah, herfstvakantie. Dwarrelende blaadjes, griezelige pompoenen, modderige wandelingen en … gezellige museumuitstappen. Warm je op in een museum terwijl je met een 3D-bril door een oeroude grot loopt, een paspop aankleedt of met Darwin op ontdekkingsreis gaat. Van deze zes uitjes word je vast blij.

1) Train jezelf tot rioolwerker in het Riolenmuseum (Brussel)

“Hallo, hoor je mij? Ah, dag Thierry. Ik ben het hè, Patrick. Welkom in het fameuze opleidingscentrum voor Brusselse rioolwerkers. Alles oké, ket?” Zo begint de gloednieuwe audiogids van het Riolenmuseum waarin jij de hoofdrol speelt. Coach Patrick neemt je mee door de geurige gangen. Ga verschillende uitdagingen aan, los raadsels op en luister naar Patricks’ sappigste anekdotes over het leven in de riolen. Vergeet je zaklamp (en je neusknijper) niet! 

Het bezoek is gratis met de museumpas. Voor de audiogids betaal je slechts € 2.

2) Magische poppen in het Huis van Alijn (Gent)

Wanneer het licht uitgaat en de poppen op scène verschijnen, begint de magie. In de expo ‘Licht uit. Pop Op’ van het Huis van Alijn stap je in de dromerige wereld van het poppen- en figurentheater. En dat mag zowel voor als achter de schermen! Pierke van Alijn is alvast van de partij en hij brengt nog 100 kameraden mee, waaronder De Kleine Prins. Leef je uit tijdens een spannende zoektocht of kies je favoriete held en maak je eigen kartonnen poppentheater.

© Michiel Devijver voor Huis van Alijn

3) Grave grottekeningen in het Andenne Museum (Andenne)

Heel, héél lang geleden vond je de kunstwerken niet in musea, maar verscholen in een grot. Onze voorouders versierden hun woonst met gigantische tekeningen die verhalen en tradities prijsgeven. De grot Chauvet in Frankrijk is daar een prachtig voorbeeld van. Normaal gezien is de grot niet toegankelijk voor publiek, maar … het Andenne Museum maakte er een perfecte 3D-constructie van! Zet een gekke bril op en dwaal met een audiogids door een grot van wel 36.000 jaar oud.  

3) Een beeldig uitje in M Leuven 

Je hebt er misschien nog nooit van gehoord, maar albast was in de late middeleeuwen een geliefd materiaal in de beeldhouwkunst. Zo zacht als fluweel en luxueuzer dan goud. In M Leuven leer je via een familieparcours alles over dit vergeten materiaal. Samen met sprookjesachtige beelden, gigantische grafmonumenten en piepkleine verzamelobjecten vertrek je op avontuur.

4) Paspop-pret in het Mode & Kant Museum (Brussel)

Een tweedehands salopette of toch dat K3-kleedje met regenboogkousen? Je kinderen kleden is niet evident, want mode verandert razendsnel. In Kidorama neemt het Mode & Kant Museum je mee door de kindermode van de jaren stillekes tot nu. Kinderen volgen er een speelse rondleiding waar ze grote pop-upboeken vinden, zelf modellen mogen aankleden en papieren poppen maken. Vraag zeker ook de kleurplaat aan de balie! 

© Kidorama - Mode & Kant Museum Brussel

6) Aan boord met kapitein Darwin in het Wetenschappelijk Cultuurcentrum - ULB (Couillet)

Wat hebben een rat en een giraf gemeen? En kunnen wij praten met een orang-oetan? Kruip aan boord van de Beagle, de boot van Darwin, en vaar mee naar de Galapagos-eilanden. Samen met je medereizigers inspecteer je skeletten en maquettes van allerlei diersoorten, gaande van insecten tot dinosaurussen! Op speelse wijze leer je in het Wetenschappelijk Cultuurcentrum - ULB alle geheimen van de evolutie


Voor jonge kinderen is een museum vaak gratis of aan fikse korting. Wil je als volwassene ook overal gratis binnen? Koop de museumpas en krijg een jaar lang toegang tot +220 musea. 

243 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

321 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Koop de museumpas
Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas