
7 musea voor foodies
Museumbezoeken waar smaakpapillen fan van zijn
Voor wie een avondje restaurant de ideale ontspanning vindt, voor wie meer kookboeken leest dan romans of wie professioneel aan z’n wijnglas snift alvorens een teugje te nemen: deze musea zijn iets voor jou. Want hier draait alles rond eten en drinken.
1) De geur van versgebakken brood in Bakkerijmuseum Veurne
Ben je aan de Belgische kust en regent het pijpenstelen? Hou de dijkwandeling voor een andere keer en rep je naar Veurne voor een culinaire hoogdag. In het Bakkerijmuseum ontdek je de bakambacht van vroeger én nu. Luister naar de laatste roddels in de bakkerswinkel, pik demonstraties mee en verwen je neusgaten met ovenverse creaties. Je kan ook zelf de handen uit de mouwen steken tijdens de verschillende workshops. Speculaas kneden, heksenvingerkoekjes bakken of met de hele familie brood bakken. Trek je schort maar aan!
Bonustip: voor de perfecte culinaire afsluiter moet je naar het museumcafé vol huisgemaakt gebak.
2) Weetjes over dinertjes in het Brussels Museum van de Molen en de Voeding
Een walhalla voor elke foodie, want hier draait alles rond het thema … eten. Het Brussels Museum van de Molen en de Voeding ligt in Evere, een deelgemeente van Brussel. De oude windmolen heeft heel wat functies gehad, maar altijd met voeding als rode draad. Naast een vast stukje geschiedenis over de voormalige maalderij, staan er vooral tijdelijke tentoonstellingen op het programma. Momenteel is dat ‘Taste & Tradition’ over eten bij feesten, rituelen en tradities. Want waarom geven we eigenlijk suikerbonen bij de geboorte?
3) Word biersommelier in het Hopmuseum Poperinge
Fan van een goed biertje, zo nu en dan? In het Hopmuseum Poperinge leer je de geschiedenis van de bierbrouwerij kennen aan de hand van machines, filmpjes en velden vol met hop. De setting past er trouwens perfect bij, want je staat middenin een oude stadsschaal, waar vroeger hop werd gewogen en goedgekeurd. Dat volgende pintje gaat vast extra goed smaken.
PS De tablettour en fotozoektocht maken dit ook een leuke uitstap met kinderen!
4) Van bes tot 'booze' in het Jenevermuseum
Weet jij waarom jenever ‘jenever’ heet? En wie de jenever heeft uitgevonden? In het Jenevermuseum in Hasselt - dé jeneverstad - leer je hoe een kleine bes is uitgegroeid tot een van onze favoriete nationale drankjes. Het museum leidt je door het hele proces, van stoken tot bewaren en serveren. Op het einde mag je natuurlijk ook proeven van een borreltje in het degustatielokaal. Santé!
5) Zomergevoel in het Aardbeimuseum
Het aardbeiseizoen zit er helaas weer op. Geen zin om een jaar te wachten op die smakelijke rode rakker? Ga troost zoeken in het Aardbeimuseum in Wépion (de Hoogstraten van Wallonië). De eerste aardbeien met het Wépion-keurmerk dateren uit 1860 en sindsdien is de kennis over de vrucht er alleen maar op vooruit gegaan. Scherp je kennis en hou zeker halt bij de museumshop. Verse aardbeien ga je er nu misschien niet vinden, maar de aardbeisouvenirs zijn eindeloos: aardbeilikeur, aardbeicider, aardbeisiroop, aardbeiconfituur, aardbeivinaigrette, aardbeisnoepjes … Zo kom je de winter wel even door.
6) Een grote kleine trots in Dru!f, huis van de tafeldruif
Van de ene vrucht naar de andere. Wat voor Wépion de aardbei is, is voor Overijse de druif. De streek staat al meer dan 100 jaar bekend om zijn druiventeelt. De serristen zijn trots op hun job en delen hun kennis maar al te graag met jou in het Dru!f, huis van de tafeldruif. Een klein museum over een grote passie. Nadien nog tijd over? Ga de streek verkennen: snuister door de infobrochures en maak een wandeling of fietstocht langs de druivenranken.
7) Recht van ‘t veld in Groentemuseum ‘t Grom
Ook in ‘t Grom in Sint-Katelijne-Waver draait alles om de voeding, meer bepaald om de patatjes op ons bord en de kerstomaten bij het aperitief. De streek van Aartselaar tot Rotselaar en van Zemst tot Ranst staat gekend als de Groentestreek. De ontdekking van witloof, het ontstaan van de geniaalste oogstmachines en het principe van biologische bestuiving … het is allemaal daar ontsproten. Geen “groentjes” dus, maar echte pioniers in groenteteelt. Het museum brengt een ode aan dit complexe ambacht. Leer bij over tuinbouw en steek zelf de handen uit de mouwen tijdens een van de vele workshops, van pompoenen planten tot zwieren met een zeis.

Iemand jarig? Doe de museumpas cadeau
Een doos chocolaatjes of een fles wijn zijn fijn, maar met de museumpas kan de gelukkige van veel meer proeven dan dat. Geef een jaar vol uitstapjes cadeau naar deze heerlijke musea en meer dan 260 andere. Wedden dat dat in de smaak gaat vallen?