Uitgestippeld: daguitstap naar La Louvière

In deze Uitgestippeld laten we ons cultureel verantwoord licht schijnen over La Louvière.

17 september 2018

Daguitstap naar La Louvière
© Elsa Wittorski – Keramis.

Wat is er te zien, wat valt er te doen en waar moet je zijn? Neem je museumpas bij de hand en volg de handig uitgestippelde route met ons.

Keramis - Centrum van de Keramiek

Onze eerste stop is het Keramis - Centrum van de Keramiek. We zijn met de trein, want dit museum ligt op letterlijk één minuut wandelen van het station La Louvière-Centrum. Het kunstencentrum Keramis is gewijd aan Belgische keramiek en werd gebouwd op de plek waar zich vroeger de fabrieksgebouwen van aardewerkproducent Royal Boch bevonden. Oud en nieuw gaan hier hand in hand en dat wordt gereflecteerd door de architectuur. De drie overgebleven en historisch geklasseerde steenkoolovens werden gecombineerd met een hedendaags bouwwerk. Het vormt de ideale achtergrond voor de collectie en de tijdelijke tentoonstellingen die zowel de geschiedenis van Royal Boch tonen als hedendaagse kunstenaars in de schijnwerpers zetten.

Elsa Wittorski – Keramis.
© Elsa Wittorski – Keramis.

Centre de la Gravure et de l'Image Imprimée

Na een korte wandeling van slechts vijf minuten komen we vervolgens aan bij het tweede museum van de dag: het Centre de la Gravure et de l'Image Imprimée. Ontdek hier fascinerende technieken tijdens een bezoek aan de tijdelijke tentoonstellingen die draaien rond erfgoed en hedendaagse grafiek en drukkunst. Voor elke tentoonstelling worden er telkens een actief bezoek, een spelparcours en een creatief atelier georganiseerd. Er wordt ook aan de kinderen gedacht met een tekenhoekje waar ze kennis kunnen maken met het grafisch medium. We blijven nog even hangen in de artshop (waar je een groot aanbod vindt aan affiches, catalogi, postkaarten, zeefdrukken, lithografieën, etsen en boeken) en het uitgebreide documentatiecentrum.

Vincenzo Chiavetta – Le Centre de la gravure et de l'image imprimée
© Vincenzo Chiavetta – Le Centre de la gravure et de l'image imprimée

Moet er nog meer cultuur zijn?

Blijf je langer dan één dag of wil je nog eens terugkomen? Ga dan (buiten de museumpas om) zeker ook eens langs bij de volgende interessante opties. Een stuk buiten het centrum vind je het Bois-du-Luc, een ecomuseum met een door Unesco erkende mijnsite. In het Daily-Bul & Co Center en het Ianchelevici Museum kan je kunsttentoonstellingen opsnuiven. De liefhebbers van architectuur zullen vast graag de verschillende kastelen, kapellen en kerken van La Louvière gaan bezoeken.

Hoe geraak je hier?

Het stadscentrum is enorm goed bereikbaar vanaf treinstation La Louviere-Centrum. Op slechts enkele minuten wandelen sta je er al.

  •     Vanuit Oostende: gemiddeld 2 uur 15 minuten.
  •     Vanuit Antwerpen-Centraal: 1 uur 45 minuten.
  •     Vanuit Gent-Sint-Pieters: 1 uur 30 minuten.
  •     Vanuit Brussel-Centraal: 1 uur.
  •     Vanuit Bergen: 30 minuten.
  •     Vanuit Namen: 1 uur.
  •     Vanuit Luik-Guillemins: 2 uur.
  •     Vanuit Aarlen: 3 uur.

Voor zij die met de auto komen zijn er enkele ondergrondse parkings voorhanden.

225 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

276 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Koop de museumpas
Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas