Tijdens de Week van de Belgische Musea krijgt het begrip ‘museumbezoek’ een verrassende draai. Want wat als je niet alleen kijkt naar kunst, maar ze ook letterlijk proeft? Van maandag 12 tot en met vrijdag 16 mei duiken ze op VRT 1 elke avond in een ander Belgisch museum, op zoek naar inspiratie voor een uniek gerecht – exclusief in Dagelijkse kost.
Deze smakelijke samenwerking toont hoe veelzijdig Belgische musea zijn. Geen klassiek schilderij na klassiek schilderij, maar een kleurrijke mix van erfgoed, geschiedenis, fotografie, wetenschap en verrassende verhalen. Al dat moois wordt een hele week lang omgetoverd tot iets lekkers op je bord.
Geïnspireerd door: Werkzaamheden van de Mechelse Begijnen
In hartje Mechelen ontdek je de fascinerende wereld van de Bourgondiërs. ‘Dagelijkse kost’ laat zich inspireren door een bijzonder werk uit de collectie: een reeks schilderijen die het dagelijkse leven van de Mechelse begijnen in beeld brengt.
Ontdek het zelf op een van de activiteiten:
Geïnspireerd door: Werken van Lee Miller
Lee Miller was een vrouw met vele levens: model, oorlogsfotografe, surrealistische artieste … én later ook kok. Haar recepten verschenen zelfs in Vogue, altijd met een knipoog en een snufje absurditeit. Het leven en de recepten van deze veelzijdige vrouw bieden genoeg inspiratie!
Ontdek het zelf op een van de activiteiten:
Gerecht: Gnocchi van spinazie met oesterzwammen en oude brokkelkaas.
Geïnspireerd door: Bruiloftsmaal in de schuur
Feest in de schuur! Deze levendige 17de-eeuwse tafereel toont een boerenbruiloft zoals je ze nog zelden ziet: langgerekte tafels, kruiken bier en manden vol eten. Genoeg ingrediënten dus om er een hedendaagse twist aan te geven.
Ontdek het zelf op een van de activiteiten:
Gerecht: Rijstpap met opgelegd fruit.
Geïnspireerd door: Uur- en kalenderwijzerplaat
Tijd, wetenschap en kunst ontmoeten elkaar in dit fascinerende object. Deze ingenieuze wijzerplaat uit de 16de eeuw vertelt je wanneer het Pasen is, hoe de maan staat en welk uur het is. Dit Vlaamse Topstuk is een soort Zwitsers uurwerk avant la lettre. Wat voor recept dat oplevert? Dat ontdek je op donderdagavond.
Ontdek het zelf op een van de activiteiten:
Gerecht: Gevulde ciabatta quattro stagioni.
Geïnspireerd door: Familieportret
De week eindigt in Lier, met een Vlaams Topstuk. Een elegant familieportret uit de 16de eeuw – compleet met huisdieren en muziek – vormt de visuele basis voor een warm, huiselijk gerecht.
Ontdek het zelf op een van de activiteiten:
Wil je zelf het kunstwerk gaan bewonderen? Met de museumpas heb je toegang tot meer dan 260 musea in België, het hele jaar door. Wie weet inspireert je bezoek wel je eigen keukenavontuur?