9 musea over de Tweede Wereldoorlog en de hedendaagse tijd

Een sprint door de afgelopen 80 jaar in onze streken

Tweede Wereldoorlog

In de laatste aflevering van Het verhaal van Vlaanderen op Eén neemt Tom Waes ons mee naar de Tweede Wereldoorlog en de hedendaagse tijd. Na alweer een vernietigend conflict, kruipt onze maatschappij terug recht en begint de economie op te fleuren. Belgen beginnen dingen te kopen. En véél. Splinternieuwe huishoudtoestellen, televisies, auto's en het beste uit de supermarkt. Deze 9 musea nemen je mee naar de laatste 80 jaar van onze geschiedenis.

Tip: De museumpas is het grootste museumabonnement van het land. Met de pas bezoek je al deze toplocaties vol geschiedenis, samen met nog 235 andere Belgische musea. Een heel jaar lang.

1. Kazerne Dossin

Kazerne Dossin

In de aflevering ging Tom Waes langs bij Kazerne Dossin in Mechelen, een gebouw met een bitter verleden. Tussen 1942 en 1944 deed de Dossinkazerne namelijk dienst als verzamelkamp voor bijna 26.000 Joden, Roma en Sinti. Van daaruit werden zij gedeporteerd naar Auschwitz-Birkenau. Slechts 5% overleefde. Het museum vertelt je hun verhaal en trekt het ook breder. Massageweld is helaas iets van alle tijden. De Holocaust doet ons nadenken over vrijheid, mensenrechten en discriminatie.

 

2. Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis

Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis

In 1940 stond onze wereld opnieuw in brand en daar heeft het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis in Brussel een hele zaal aan gewijd. De Bordiau-hall werd opnieuw ingericht en leidt je in chronologische volgorde door de Tweede Wereldoorlog. Je ontmoet de belangrijkste spelers, luistert naar persoonlijke verhalen en ziet continenten en landsgrenzen langzaamaan verschuiven. Met je toegangsticket (of museumpas!) kan je trouwens ook de triomfboog in het Jubelpark beklimmen, waar je getrakteerd wordt op een prachtig panorama over Brussel.

 

3. Museum44 Meensel-Kiezegem

Museum44 Meensel-Kiezegem

Het Museum44 Meensel-Kiezegem zoomt in op een drama uit de Tweede Wereldoorlog waar je misschien nog nooit eerder van hoorde. In een klein dorpje in het Hageland werden op 1 en 11 augustus 1944 zo'n 71 inwoners gedeporteerd naar het concentratiekamp van Neuengamme bij Hamburg. De reden? De moord op Gaston Merkcx, een collaborateur uit een boerenfamilie. Slechts 8 inwoners keerden terug. Dit verhaal grijpt je bij de keel en dankzij de Virtual Reality-ervaring van het museum, komt het akelig dichtbij.

 

4. Huis van het Belgisch-Franse Verzet

Huis van het Belgisch-Franse Verzet

Overal in de wereld verzetten gewone burgers zich tegen het geweld van de vijand. Het Huis van het Belgisch-Franse Verzet, ook in het Hageland, laat ons een stukje van dat verzetsleven in België en Noord-Frankrijk zien. Via sabotage, vervalsingen en aanslagen probeerden de burgers de Duitse bezetter een loer te draaien. De collectie foto's, verslagen en voertuigen in het museum is een van de meest gedetailleerde in Europa. Neem zeker je smartphone mee en scan de QR-codes voor extra weetjes.

 

5. Hergé Museum

Hergé Museum

Even genoeg van de oorlogsgruwel? De 20e eeuw heeft ook mooiere dingen in petto, zoals de stripreeks van Kuifje! Het eerste album verscheen al in 1930 en in 1946 werd de reeks voor het eerst vertaald naar het Nederlands. In het Hergé Museum in Louvain-la-Neuve leer je niet alleen deze slimme journalist en zijn hondje Bobbie beter kennen, maar ook hun schepper. Originele tekeningen, films, modellen en zeldzame objecten nemen je mee op avontuur vol schurken en mysteries. Maak kennis met de vader van het Europese stripverhaal, de 'meester van de klare lijn', in al zijn facetten: als illustrator, letterontwerper, scenarioschrijver, publicist en soms ook als schilder.

 

6. MigratieMuseumMigration

MigratieMuseumMigration

Vanaf de jaren 60 kwamen er steeds meer gastarbeiders naar ons land. We zagen ze in de aflevering vooral in de mijnindustrie, maar ook in de textiel- en metaalindustrie werden ze steeds vaker aangenomen. Het MigratieMuseumMigration in Brussel vertelt de verhalen van deze eerste gastarbeiders, maar ook van expats of oorlogsvluchtelingen die in België een nieuwe thuis zoeken. Kruip in de huid van iemand die zijn land - soms noodgedwongen - vaarwel heeft gewuifd en pik zeker een van de tijdelijke tentoonstellingen of workshops mee.

 

7. Design Museum Brussel

Design Museum Brussel

Met de economie op volle toeren, dook er ook een nieuw materiaal op in onze huiskamers: plastic. Interieurdesigners waren er gek op en het Design Museum Brussel bundelt voor jou het beste uit de Plastic collectie van de 20e en 21e eeuw. In het nieuwere deel van het museum zie je enkele bijzondere stoelen, waaronder dit flashy exemplaar van meubelontwerper Maarten Van Severen (zie foto). Dit is een 'Low Chair Plastic' die iets wegheeft van de lage fauteuils uit de Régence in de 18e eeuw. Kortom: een ideale stoel om lekker languit voor de open haard te liggen.

 

8. Roger Raveel Museum

Roger Raveel Museum

Ken je Roger Raveel al? Deze kunstenaar wordt beschouwd als een van de belangrijkste van na de Tweede Wereldoorlog. Op 13-jarige leeftijd schilderde hij al landschappen van een opmerkelijk niveau. Hij ontplooide zijn talent aan de academies van Deinze en Gent, waar hij alles op doek bracht wat hij tegenkwam. Van de schaar op tafel, tot zijn vader die zich in de tuin in het zweet werkte. De witte, lichtrijke ruimtes van het Roger Raveel Museum doen zijn werken alle eer aan. Het gebouw nestelt zich in Machelen-aan-de-leie, waar deze Belgische kunstenaar zich thuis voelde.

 

9. René Magritte Museum & Museum voor abstracte kunst

René Magritte Museum

Ook René Magritte - je weet wel, de man van 'Ceci n'est pas une pipe' - genoot roem na de Tweede Wereldoorlog. Hij was al voor de oorlog vlijtig aan het schilderen en zijn werk werd zo populair dat het in 1950 zelfs in New York massaal werd aangekocht. De surrealistische kunstenaar woonde en werkte in Brussel en schilderde bijna de helft van zijn œuvre in een appartement in Jette. Het beste van allemaal: jij kan er gewoon op bezoek! In het René Magritte Museum werd alles netjes gerestaureerd zoals Magritte het er zelf heeft achtergelaten. Met je ticket bezoek je ook het gebouw ernaast, het Museum voor Abstracte Kunst waar je meer dan 200 werken bewondert uit de hele 20e eeuw.

 

Reis je graag naar een ander tijdperk uit Het verhaal van Vlaanderen?

Bekijk hier onze museumtips per aflevering.

Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas