Wil je Het verhaal van Vlaanderen zelf beleven? 

Het verhaal van Vlaanderen

Reis door de tijd en ontdek musea in heel België met de museumpas

Al eeuwen loopt de mens in onze contreien rond, van de eerste Homo sapiens tot de Galliërs en Bourgondiërs. In Het verhaal van Vlaanderen op Eén brengt Tom Waes die geschiedenis weer tot leven. Ben je helemaal gebeten door de re-enactments en de historische wist-je-datjes? Onze Belgische musea zitten boordevol voorwerpen en verhalen om dat verleden van dichtbij te beleven. Hieronder vind je een overzicht van alle afleveringen en de musea die je meer vertellen over dat thema. Kies je favoriete tijdperk en trek erop uit.

Tip: De museumpas is het grootste museumabonnement van het land. Met de pas bezoek je al deze toplocaties vol geschiedenis, samen met nog 235 andere Belgische musea. Een heel jaar lang.

 

Aflevering 1: de prehistorie

Aflevering 1: de prehistorie

Eens een vuurbijl in het echt zien of rug aan rug staan met een Neanderthaler? In deze musea maak je kennis met je verre voorouders en hun bijzondere gewoontes.

Deze 6 musea beginnen bij het begin ›

 

Aflevering 2: de Romeinen

Aflevering 2: de Romeinen

Wat stak Julius Caesar in ons Gallia Belgica uit? Herbeleef de bloederige veldslagen tussen de Galliërs en de Romeinen, de aanleg van de eerste wegen en het leven op het platteland.

Deze 6 musea gaan terug naar de Romeinse tijd ›

 

Aflevering 3: de duistere middeleeuwen

Aflevering 3: de duistere middeleeuwen

Plunderingen, branden en roof, maar ook kansen en bloei voor wie het slim aanpakt. De middeleeuwen waren geen pretje, maar ze legden ook de basis voor hoe we vandaag de dag leven.

Deze 5 musea flitsen je naar de middeleeuwen ›

 

Aflevering 4: het ontstaan van de steden

Aflevering 4: het ontstaan van de steden

Onze Belgische steden hebben een lange weg afgelegd om te worden wat ze vandaag zijn. En daar zit die bloederige Guldensporenslag zeker voor iets tussen. Deze musea vertellen je graag hun verhaal.

10 musea over de geschiedenis van een stad ›

 

Aflevering 5: de Bourgondische Tijd

Aflevering 5: de Bourgondische Tijd

De Bourgondische hertogen regeren grootmoedig, maar de pest brengt ook een donkere wolk over ons land. Bewonder het paleis van Filips De Goede en het praalgraf van Maria van Bourgondië met je eigen ogen in onze Belgische musea.

7 musea over de Bourgondiërs ›

 

Aflevering 6: de Spaanse Tijd

Aflevering 6: de Spaanse Tijd

In de 16e en 17e eeuw werd de hele samenleving op zijn kop gezet. Beleef de beeldenstorm, het Spaanse bewind en de Slag op de Schelde van op de eerste rij.

Deze 8 musea brengen je naar de Spaanse tijd ›

 

Aflevering 7: het ontstaan van België

Aflevering 7: het ontstaan van België

In de 17e en 18e eeuw nestelde het revolutionaire gedachtegoed zich in onze streken. De aanloop naar onze Belgische driekleur is aangebroken en deze musea nemen je helemaal mee in dat verhaal.

7 musea over het ontstaan van ons land ›

 

Aflevering 8: de Industriële Revolutie en de Belle Epoque

Aflevering 8: de industriële revolutie en de belle époque

De industrialisering gaat aan een razend tempo en La Flèche tjoekt over de eerste spoorlijn. Leer meer over deze nieuwe maatschappij, waarin rijkdom en miserie vlak naast elkaar bestaan.

Deze 9 musea moet je bezoeken ›

 

Aflevering 9: de Eerste Wereldoorlog en het Interbellum

Aflevering 9: de Eerste Wereldoorlog en het Interbellum

Een vernietigend conflict slaat toe, eist duizenden levens en laat nog steeds zijn sporen na. Deze musea vertellen het verhaal van de Eerste Wereldoorlog.

8 musea over de Grote Oorlog ›

 

Aflevering 10: de Tweede Wereldoorlog en de hedendaagse tijd

Aflevering 10: de Tweede Wereldoorlog en de hedendaagse tijd

Van alweer vier pijnlijke jaren oorlog tot de ontdekking van steenkoolmijnen en de kebabzaak om de hoek. Graaf dieper in ons meest recente verleden en de tijd van nu.

9 musea over de laatste 80 jaar ›

 

Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas