Iemand thuis_MAS © MAS - Museum aan de Stroom (expo 'Iemand Thuis?)

8 ideeën voor tijdens de paasvakantie

22 maart 2024

Van paaseitjes tot metaaldetectors

Geen paasvakantie zonder paaseitjes rapen. Maar er is nog veel meer te doen: trek met je (klein)kinderen naar een van deze 8 musea voor een dag vol prikkelende verhalen, speurtochten en sappige aardbeien. 

1) Paaseitjes rapen in de Plantentuin van Meise en Arboretum Kalmthout (van 4 tot 12 jaar)

Het beste aan de paasvakantie als je het ons vraagt? Paaseitjes zoeken! Tijdens de vakantie zijn er in de Plantentuin Meise en het Arboretum Kalmthout overal kleurrijke exemplaren verstopt. Zigzag tussen de wondermooie bloesems en los alle raadsels van de paashaas op. Goede speurders worden op het einde beloond met iets lekkers. Kan jij al raden wat? 

Paasspeurtocht Plantentuin Meise: van 1 t.e.m. 16 april | Paasspeurtocht Arboretum Kalmthout: van 23 maart t.e.m. 14 april

© Myriam Luckx - Arboretum Kalmthout

2) Met je mooiste kleren naar het Mode & Kant Museum (vanaf 3 jaar)

Een kleine fashionista in huis? Breng deze vakantie dan zeker een bezoek aan het Mode & Kant Museum in Brussel, want momenteel staat Jules François Crahay er in de kijker: een Belgisch genie in haute couture die de pers vaak met niemand minder dan Christian Dior vergeleek. Aan de balie krijg je een gratis spelboekje (8+) om Jules en zijn modieuze vrienden beter te leren kennen en voor de kleinste modefans ligt er een leuke kleurplaat klaar. En dan nu de catwalk op? 

3) Levensgrote striphelden in Atlantikwall Raversyde (vanaf 6 jaar)

Een beetje uitwaaien aan de kust is altijd een goed idee. Naast gocarts en ijsjes op de dijk, kan ook een bezoek aan Atlantikwall Raversyde in Oostende niet ontbreken. Dit jaar spot je op het domein vol bunkers ook 50 grote stripfiguren. De expo ‘Getekende Oorlog | Atlantikwall gestript’ vertelt hoe de oorlog honderden striptekenaars en scenaristen geïnspireerd heeft. Ga op verkenning en laat de stripplaten tot leven komen met Augmented Reality, stopmotion en schaduwspel. 

4) Verrassingskoffers en speurtocht in het Coudenbergpaleis (van 4 tot 12 jaar)

Het Brusselse Coudenbergpaleis is een mysterieus ondergronds kasteel. En het wordt nog spannender, want er zijn deze paasvakantie verschillende koffers verstopt. Ga met een sleutelbos op pad en open ze allemaal. Binnenin vind je verrassende spelletjes, raadsels en verhalen die je de geheimen van het paleis verklappen. En er is meer: ook Klein keizer Kareltje heeft je hulp nodig, want hij is de code van zijn schatkist kwijt. Vraag een rugzakje vol detective-materiaal aan het onthaal en red het Gulden Vlies.  

Ondergrondse speurtocht van 30 maart t.e.m. 14 april | verrassingskoffers van 9 tot 14 april | € 4 voor de activiteit, gratis toegang met de museumpas

© Coudenbergpaleis

5) Slaapliedjes en rioolkrokodillen in het MAS (alle leeftijden)

Op de 7e verdieping van het MAS in Antwerpen vind je sinds kort de speelse familietentoonstelling ‘Iemand Thuis?’. Via collectiestukken uit het MAS en luisterverhalen van tientallen Antwerpenaren denk jij na over jouw huis en gewoontes. Hou ook halt bij de doe-stations, waar je samen kan filosoferen, gezelschapspelletjes spelen, naar slaapliedjes luisteren en zelfs op een muur tekenen! Of haal er een doe-boekje bij en maak kennis met de rioolkrokodil en het pratende servies

Op 8 april organiseert het MAS een prikkelarme namiddag, speciaal voor families met kinderen die graag op een rustige manier een museum bezoeken. Er zijn draagbare stoeltjes, ervaren gidsen en een afgeschermde rustruimte. 

6) Zorgeloos snoepen in het Aardbeimuseum (vanaf 4 jaar)

Na al die kilo’s chocolade goesting in iets gezonder? Op smaak moet je alleszins niet inboeten: de aardbeien van het Aardbeimuseum in Wépion zijn om duimen en vingers bij af te likken. Naast een museum - met wist-je-datjes over de aardbeienkwekerij - is er ook een tuin om naar hartelust in te ravotten. Daar wacht de aardbei-elf Fragolo je op met een boekje vol uitdagingen.

Industriemuseum - Ferro non Ferro
© Martin Corlazzoli / Industriemuseum

7) Ijzersterke expo in het Industriemuseum (vanaf 3 jaar)

Metaal: het zit overal waar je kijkt. Van de paperclip rond je paperassen tot sieraden en het toestel waarop je dit leest. De metaalnijverheid is een onderschat vakmanschap en daarom wijdt het Industriemuseum in Gent er een grote tentoonstelling aan. Wie van jullie ontsnapt geruisloos aan de metaaldetector? Wie bedenkt de strafste protestslogan? En wie slaagt er in om zelf een bout en moer te maken? Volg samen het familieparcours vol doe- en denkopdrachten, kraak de kluis en … grijp je beloning. 

Bonus: op dinsdag 2 april organiseert het Industriemuseum een Maakdag voor families met kinderen van 3 tot 12 jaar. Het hele museum wordt omgebouwd tot een Monsterfabriek waarin je zelf de handen uit de mouwen mag steken. Bekijk hier het volledige programma.

8) Kuikentjes knuffelen in Openluchtmuseum Bokrijk (alle leeftijden)

Openluchtmuseum Bokrijk is weer open na een lange winterslaap en viert meteen ook Pasen. De hele vakantie lang kan je meedoen met leuke activiteiten: kijk hoe de boerin paaseieren kleurt, maak een ‘bij’zonder bijenhotel of knuffel de pasgeboren konijntjes en kuikens. Tijdens het paasweekend zelf viert Bokrijk zoals ze dat honderd jaar geleden deden. Waag je in en rond de speelschuur aan leuke paasspelletjes zoals eieren rollen, eierestafette en mastklimmen.

Paasfeest op 31 maart en 1 april | Paasdagen van 30 maart t.e.m. 14 april

Altijd een vakantie-uitstap achter de hand hebben?

Voor kinderen is een museumbezoek vaak gratis of aan een klein prijsje. Met de museumpas ga je als ouder ook zo vaak op museumbezoek als je wilt. Een heel jaar lang, voor slechts € 59.


244 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

306 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Koop de museumpas
Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas