Félicien Rops Museum VR © Félicien Rops Museum

4 musea met een digitaal snufje

4 november 2022

Dankzij nieuwe media kleven verhalen nog meer aan je vel

Zet een gek 3D-brilletje op in de cinema en het is alsof je middenin de film belandt, tussen je favoriete helden of vijanden. Nieuwe media brengen verhalen nog meer tot leven en daar maken ook musea graag gebruik van. Benieuwd naar de wereld van VR, apps en tablets? Hier moet je zijn. 

1) Félicien Rops Museum: hier babbelen de schilderijen  

Kunstenaar Félicien Rops staat bekend om zijn karikaturale, soms ook duivelse taferelen. De reeks ‘De dames met de ledenpop’ is daar zo’n pareltje van: een lieflijk decor verandert uiteindelijk in een moordscène. En daar mag jij deel van uitmaken (als je durft). Dankzij een Virtual Reality-bril lijkt het alsof de dames uit het werk stappen. Hun poppen spreken je aan en helpen je het kunstwerk te ontcijferen. 

Gratis met de museumpas

2) Erasmushuis & Begijnhof: een verfrissende blik op de 16e eeuw

In het Brusselse Erasmushuis & Begijnhof voeren schilderijen, meubels en architectuur je terug naar de 16e eeuw. Verlaat even het klassieke parcours en bekijk de collectie met een andere blik, dankzij Augmented Reality. De technologie zet vergeten personages uit de geschiedenis in de schijnwerpers. Hoe dat werkt? Simpel. Je downloadt de gratis app en scant een kunstwerk. De wereld op het doek komt tot leven en de personages vertellen je hun verhaal. 

Gratis met de museumpas

© VR-ervaring in Abdijmuseum Ten Duinen

3) Abdijmuseum Ten Duinen: door de teletijdmachine

In Koksijde werd het landschap vroeger gedomineerd door een statige abdij. Vandaag vind je alleen nog een ruïne van het gebouw, maar het Abdijmuseum Ten Duinen heeft iets bedacht om de abdij terug in glorie te herstellen. Met een Virtual Reality-bril beland je in het jaar 1490. Je wandelt door de abdij in al zijn pracht en praal en kan zelfs door de oude handschriften bladeren! Wie had gedacht dat tijdreizen zo gemakkelijk was. 

Gratis toegang met de museumpas + €3 voor de Virtual Reality-bril

4) Belgisch Stripmuseum: zwevende tekstballonnen 

Neem zeker je smartphone mee naar het Belgisch Stripmuseum, want dankzij de Augmented Reality-app kom je nog meer te weten over je favoriete striphelden. Download de app gratis, scan de pictogrammen en breng de figuren tot leven. Ze verklappen je van A tot Z hoe een strip ontstaat en vertellen verhalen en anekdotes die je vast nog niet kende. Een hit bij iedereen van 7 tot 77-jaar.  

Gratis met de museumpas

Deze musea gratis bezoeken, samen met nog 220 andere? Koop de museumpas, nu ook verkrijgbaar als app.

243 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

320 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Koop de museumpas
Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas