5 kindvriendelijke musea in Limburg

Fietsparadijs en … kinderparadijs!

1 april 2022

Bokrijk
© Bokrijk

1) Bokrijk: op bezoek bij de smid (alle leeftijden)

Een interactief openluchtmuseum dat belooft je terug te voeren in de tijd? Maak kennis met Openluchtmuseum Bokrijk en zijn 120 historische huisjes vol verrassingen. Kinderen kunnen met hun handen door het deeg woelen en zelf brood bakken of een lederen tasje maken om hun eerste spaarcentjes in te bewaren. Eerder van het sportieve type? Huur een fiets, volg het adembenemende fietspad dat over het water voert en voel je even Mozes himself. Een unieke ervaring, zo fijn dat Time Magazine Bokrijk in 2018 een plekje gunde in de lijst 'The World’s Greatest Places to Visit'.

2) Gallo-Romeins Museum: oog in oog met je voorouders (vanaf 4 jaar)

Zin om nieuwe vrienden te maken? Na een bezoek aan het Gallo-Romeins Museum in Tongeren heb je er meteen een hele stam bij: de Galliërs - of voor sommige dwarse kindertjes: de Romeinen... Het museum is niet enkel om te kijken, je kan er ook dingen doen: een ​​Neanderthaler aanraken bijvoorbeeld (wat een behaard wezen!) of gaan couchsurfen in de tent van een voorouder. Wil je een rondleiding op maat? Vraag naar de audiogids. Bob de Graver voert je mee tot in de meest verborgen hoekjes van het museum.

Tine Rock - Het Stadsmus Hasselt
© Tine Rock - Het Stadsmus Hasselt

3) Het Stadsmus Hasselt: verstoppertje tussen de potten (vanaf 4 jaar)

In Het Stadsmus is alles ‘van eigen kweek’. En nee, dan bedoelen we geen abrikozenvlaai, dat is voor nadien. Wat je hier vindt, zijn kunstwerken van Hasseltse artiesten en héél veel kleurrijke keramiek. Maar liefst 4 verschillende parcours nemen je kinderen mee doorheen de collectie. Speel verstoppertje met Langeman of speur tussen de oude objecten naar het grote geheim van de troubadour. Een spannende luisterwandeling neemt je zelfs buiten de museummuren op schok, met een reeks opdrachten in de stad

4) Regionaal Archeologisch Museum: kijken mag, aanraken ook! (alle leeftijden)

Heb je ooit al de tanden van een mammoet gezien? Of de urne van een Romein? Na een bezoek aan het Regionaal Archeologisch Museum van Maaseik kan je die alvast van je lijstje schrappen. Hier sta je oog in oog met de Maaslanders van weleer. Stripfiguurtjes vertellen je meer over de objecten die je tegenkomt en er zijn zelfs schermen waar je naar hartelust op mag tokkelen. In de ontdekkingskamer kan je zelf een pijl maken, een maliënkolder aantrekken of jezelf schminken. In totaal zijn er maar liefst 22 doe-activiteiten

5) LABIOMISTA: een wonderlab met wonderlijke audio (alle leeftijden)

LABIOMISTA, het wonderlab van Koen Vanmechelen, bevindt zich vlakbij de Genkse Terhills. Een openluchtmuseum met een twist, want naast kunstinstallaties kruis je onderweg ook dromedarissen en drie grote vijvers. Benieuwd welk magisch dier jij bent? Met het spel ‘Het Rijk der Dieren’ maak je je eigen, unieke kruising. “Mama, papa, wat is dat?” - Breek je hoofd niet over antwoorden en laat Koen Vanmechelen het maar zelf uitleggen. Met de speciale luistertour op kindermaat zijn curieuzeneuzen meteen tevreden. 

Ook in andere steden vind je musea met een leuk kinderaanbod. Hier vind je kindvriendelijke musea in jouw regio. 


Met de museumpas bezoek je deze en nog 200 andere musea gratis, een heel jaar lang. Heb je nog geen museumpas?

Koop hem gemakkelijk online

225 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

273 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Koop de museumpas
Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas