5 valentijnsuitstapjes voor jou en je lief

Van een museum vol fallussen tot een dinertje bij kaarslicht

9 februari 2023

Belle Epoque Centrum
© Postkaart uit het Belle Epoque Centrum

Ha, valentijn. Of je het nu de meest romantische dag van het jaar vindt of eerder een commercieel boeltje, het is het perfecte excuus om nog eens op date te gaan met je geliefde. Dit zijn onze tips voor een dagje quality time vol romantiek en lachbuien. 

1) Filmpje en fallussen in het Gents Universiteitsmuseum

Samen naar fallussen gaan kijken? Een perfect idee. Als het wetenschappelijk verantwoord is natuurlijk. Het Gents Universiteitsmuseum (GUM) werpt de blik naar beneden in de tentoonstelling ‘Phallus. Norm & Vorm’. Waarom tekenen we massaal penissen op wc-deuren en krijgen de vrouwelijke genitaliën zo weinig aandacht? Hier worden clichés overboord gegooid en leer je elkaars meest intieme plek nog beter kennen. Trek voor een romantische afsluiter naar Studio Skoop. Klink op de liefde in het café en hou handjes vast tijdens een steengoeie film (onze tip: Le Otto Montagne).  

2) Op citytrip naar de middeleeuwen in Maison du patrimoine médiéval mosan

Een teletijdmachine bestaat echt. Dat bewijst het dorpje Bauvignes, waar je middenin de middeleeuwen belandt. In het Maison du patrimoine médiéval mosan komt die geschiedenis nog dichterbij. Zeg ‘hallo’ tegen de kopersmid, proef van het kasteelleven en leer de religieuze gewoontes van de inwoners beter kennen. Maak nadien nog een wandeling langs de mooie gevels en klim een beetje hogerop tot aan de ruïnes van de Crevecoeur, de oude verdedigingstoren van de stad met een bijzondere legende. Met z’n tweetjes even weg van de wereld, meer moet dat niet zijn. 

3) Kinderlijk amusement in het Belle Epoque Centrum

Weg van de dagelijkse sleur? Gedraag je als een 10-jarige tijdens een dagje aan de kust. Huur een go-cart en ga om ter snelst op de dijk, schrijf jullie initialen in het zand en haal een ijsje met drie bollen en spikkels. Vergeet zeker je museumpas niet voor een bezoek aan het Belle Epoque Centrum in Blankenberge, waar de zwierige rokken, oude tandems en parasolletjes je dag alleen nog maar meer opfleuren. Zit het weer toch wat tegen? Vervang het ijsje door een pannenkoek met suiker in een oubollige taverne. Of neem de kusttram naar een van de andere musea uit je pas.

Toverhazelaars in Arboretum Kalmthout
© Toverhazelaars in Arboretum Kalmthout

4) Romantische selfies onder de toverhazelaars in Arboretum Kalmthout

Het hoeft nog geen lente te zijn om van bloemen te genieten. Neem je geliefde mee voor een winterwandeling in Arboretum Kalmthout, waar nog tot eind februari alles in het teken staat van de winterbloeiers. Je vindt er de grootste verzameling toverhazelaars van Europa. Hun kruinen dragen momenteel gele, oranje en rode bloemen en verspreiden een heerlijk zoet parfum. Geen betere achtergrond om je romantische dag te vereeuwigen op camera. 

5) Fancy interieur en deftig dineren rond het Design Museum Brussel

Trek voor deze uitstap je schoonste kleren uit de kast en zak af naar onze hoofdstad. Eerste halte: het Design Museum Brussel. Hier vind je de beroemde ‘Plastic Design Collection’ met stukken van de jaren 1950 tot nu. In het nieuwere deel van het museum zie je enkele bijzondere stoelen, waaronder een flashy geel exemplaar van meubelontwerper Maarten Van Severen. Geen betere afsluiter dan een diner met twee. En geen mooiere plaats daarvoor dan … het Atomium! Een van de negen bollen werd omgetoverd tot restaurant waar je geniet van een driegangenmenu. Reserveer op voorhand je plek, want het is begeerd onder de tortelduifjes. Geen plaats meer? Samen smullen van een warme wafel aan de voet van Atomium is net zo romantisch. 

Zoek je nog een origineel valentijnscadeau? Trakteer je lief op maar dan 220 dates met de museumpas.

237 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

294 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Koop de museumpas
Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas