6 baby- en peutervriendelijke musea

Omdat je nooit te jong bent voor een museumbezoek - zelfs niet als je nog een luier draagt.

12 januari 2023

BabyBag WIELS
© WIELS

Met je baby of peuter naar het museum? Evident is het niet... je ziet de boze blikken van de andere bezoekers al voor je, terwijl jij je huilende kleintje tracht te sussen. Tenzij jouw baby zelf de eregast is natuurlijk! Ontdek hier 6 musea waar de allerkleinsten wél welkom zijn (en waar je zorgeloos met de buggy binnenrijdt).

1) Voelen en ruiken in M

In het Leuvense Museum M loop je probleemloos binnen met je baby op de arm - of je rijdt er binnen, want je buggy mag zo mee het museum in. Je kan trouwens gratis een ontlenen op het Buggypunt onder het Rector De Somerplein, op een boogscheut van het museum. In het museum zelf mag er op tijd en stond ergens aan gevoeld of geroken worden: tussen de reguliere kunstwerken in staan objecten waarmee kleine grijpgrage handjes hun gang kunnen gaan. Sluit je bezoek in de zomer zeker af in de gezellige museumtuin, want daar valt nog heel wat speelgoed en ander leuks te ontdekken.

(Gratis toegang met de museumpas)

2) Magische bierviltjes in WIELS

WIELS was met de Baby Weekends al langer een referentiepunt voor Brusselse koters en hun ouders. Nu hoef je niet langer te wachten op een specifiek evenement. Neem je baby of peuter gewoon mee naar een tentoonstelling in het museum en vraag om een BabyBag. Hij is gemaakt uit gesneden bierviltjes en laat je kleine kunstliefhebber toe de expo al spelenderwijs te ontdekken. Grijpen, voelen, snuffelen: hier mag het allemaal. 

(Vraag de BabyBag aan een van de zaalwachters. Het bezoek aan WIELS is gratis met de museumpas)

Wil je ook op stap? Met de museumpas kan je meer dan 220 musea in België bezoeken. Een heel jaar lang.

ONTDEK DE MUSEUMPAS

3) Rustig in de buggy in het Red Star Line Museum

In het Red Star Line Museum in Antwerpen volg je een rondleiding helemaal op maat van de allerkleinsten, tot aan de buggy toe. Peuters tussen anderhalf en drie jaar laten zich tijdens de buggytour rustig door mama of papa rondrijden en ontdekken zo de leukste speelplekken van het museum. Rollen, kruipen, zingen … alles kan. En de grote mensen die met hun museumpas gratis binnenkomen krijgen intussen reisverhalen op hún maat. Iedereen tevreden!

(De eerstvolgende buggytour is op 24 februari 2023. Raadpleeg de website van het Red Star Line Museum voor meer info. Gratis toegang met de museumpas.)

Frederik Beyens - Red Star Line Museum
© Frederik Beyens - Red Star Line Museum

4) Met de bolderkar door Bokrijk

Een wandeling met de buggy is natuurlijk altijd een goed idee, maar waarom een buggy nemen als je ook een bolderkar kan halen! In het Openluchtmuseum Bokrijk huur je een bolderkar waarmee je vlot je weg baant langs de historische huizen. De verharde paden zijn ook ideaal voor kindjes die liever op hun driewieler of loopfiets rond racen. Ze mogen er zelfs mee rijden in de gebouwen zelf, handig! Breng ook een bezoek aan de speeltuin, want vooraan is er een speciaal plekje voor de allerkleinste bezoekers.  

5) Stil worden tussen de visjes in het Aquarium-Museum Luik

Wanneer een fopspeen of wat heen-en-weer-wiegen geen redding meer brengt, komt het Aquarium-Museum van Luik als geroepen. Met een azuurblauwe gloed op de snoet en vissen in duizenden kleuren, krijg je je kleintje vast wel stil. Wandel met je buggy tussen diersoorten uit alle hoeken van de wereld. Van onschuldige schildpadden tot haaien, sprinkhanen en zelfs dieren die jaren geleden zijn uitgestorven. 

(Gratis toegang met de museumpas)

Tuutjesboom van de Wereld van Kina
© Tuutjesboom van de Wereld van Kina

6) Zeg dada tegen je tut in De Wereld van Kina

In kindermuseum De Wereld van Kina in Gent speur je naar kriebeldiertje, zie je bijen zoemen en kijk je met een vergrootglas naar eeuwenoude fossielen. In de Tuin staan ook heel wat prachtige planten en bomen en het meest unieke exemplaar is zonder twijfel de ‘Tuutjesboom’. Al honderden dappere kindjes namen er afscheid van hun geliefde fopspeen. Na zo’n knappe prestatie volgt er uiteraard een beloning!

(Vraag een lintje aan het onthaal voor € 1. Toegang tot De Wereld van Kina is gratis met de museumpas)

Wil je ook op stap? Met de museumpas kan je meer dan 220 musea in België bezoeken. Een heel jaar lang.

ONTDEK DE MUSEUMPAS

237 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

292 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Koop de museumpas
Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas