6 meditatieve plekken in en rond het museum

… omdat het deugd kan doen om even (af) te dwalen.

21 oktober 2020

Planetarium Brussel
© Planetarium Brussel

Opgelet! De musea in Brussel zijn tijdelijk dicht, maar in Vlaanderen en Wallonië kan je veilig op museumbezoek.

Met 1 november in het vooruitzicht zoeken veel mensen naar plaatsen of manieren om een moment stil te staan bij een verlies, of heel even te ontsnappen aan de routine van alledag. Dit zijn 6 plekken waar je heen kan om rustig in gedachten te verzinken.

1) Zweten om te vergeten

Niets werkt zo meditatief als lichaamsbeweging, dat weten we. Het Belfort van Bergen beloont je inspanningen dubbel, want na het beklimmen van de 365 treden van de toren wacht je niet alleen een high van endorfines, maar ook een onvergetelijk uitzicht over de stad. Om stil van te worden…

2) Naar de visjes kijken

Er is wel degelijk een reden dat er dvd’s bestaan met daarop flakkerende haardvuren of aquaria vol zwemmende vissen. Mensen worden er rustig van, zo blijkt... Verkies je the real life experience, trek dan naar NAVIGO in Koksijde of het Aquarium-Museum in Luik, en ga er lang, héél lang voor een bokaal staan.

3) Adem de witte ruimte

Een van de meest rustgevende musea in ons land moet wel WIELS zijn - dit Centrum voor Hedendaagse Kunst in Brussel ademt met zijn strakke, modernistisch witte muren een en al zen uit. Neem ook de tijd om even te gaan zitten in de hoge, ruime inkomhal, waar de gedachten vrij opstijgen.

4) Duik in een bad van licht

Je kan je uiteraard ook verliezen in de kunsten zelf, en een van de meest geschikte plekken om dat te doen is het Museum van Deinze en de Leiestreek - het mudel. Wandel rustig naar hét topstuk van het museum, het imposante doek Bietenoogst van kunstenaar Emile Claus.  Het werk is maar liefst 3,30 bij 4,80 m groot en beeldt de arbeid van het oogsten af, badend in het zachte licht waarvoor Claus bekend staat. Een kanjer van een doek dus, waarin je jezelf, zittend op een bankje, gerust een halve dag kunt verliezen.

Toerisme Leiestreek
© Toerisme Leiestreek

5) Kijk naar de sterren

Is er iets wat ons nederiger maakt dan de confrontatie met het oneindige heelal? Onder de sterrenhemel worden de dagelijkse grote kleine problemen al gauw een stipje op een zwart vlak, en wie op zoek is naar dat effect vindt in Brussel zijn plek: het Planetarium biedt je de kans eindeloos lang naar de ruimte te kijken.

6) Kom buiten

Ook de natuur heeft op veel mensen een weldadige en rustgevende impact. Blijf dus met je sombere gedachten niet binnen zitten, maar kom buiten. In het Middelheimmuseum, maar ook op het Domein van het Kasteel van Seneffe of in het Arboretum Kalmthout kan je heerlijk wandelen. Adem diep in, laat de wind langs je gezicht waaien en… ontspan.

Al deze stilteplekken bezoek je gratis met je museumpas. Nog geen museumpas? Bestel hem hier!

186 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

231 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Bestel museumpas