Marc Wallican - KOERS - 2021 © Marc Wallican / KOERS

6 mooie fietstochten rond musea

7 september 2023

Want sport en cultuur, dat geeft vuur

Een beetje sport toevoegen aan je museumbezoek? Neem eens de fiets om op je bestemming te geraken. Smeer je ketting (en je kuiten) en volg een van deze zes routes langs weilanden en historische dorpen. Startpunt of eindmeet: het museum!

1) Met de wind in de rug naar het Kasteel van Seneffe

Het Domein van het Kasteel van Seneffe is een elegant 18e-eeuws domein met een oranjerie, een neoclassicistisch theater, een volière en tuinen, allemaal gelegen in het park van 22 hectare. Proef het kasteelleven en duik in het hart van het museum om de sfeer en het leven tijdens de Verlichting te ontdekken. Fiets na of voor je bezoek de pittige fietslus (28 kilometer!) door de natuur rond het Kasteel van Seneffe. Hopelijk heb je de wind in je rug!

 2) Abdijmuseum Ten Duinen als uitvalsbasis

Spring op je fiets en ontdek de verhalen langs het fietsparcours van 30 kilometer tussen Koksijde en Veurne. Duik in het rijke verleden van de streek terwijl je langs oude Romeinse nederzettingen en middeleeuwse bouwwerken zoeft. Als kers op de taart is er het prachtige Abdijmuseum Ten Duinen, waar je fietsavontuur start en eindigt. Het museum toont unieke collectiestukken zoals prachtig versierde tegels, maar ook voorwerpen die de Duinheren van weleer dagelijks gebruikten.

3) Koersen naar het Koersmuseum

Geen beter vertrek- en eindpunt voor een fietstochtje dan KOERS. Museum van de Wielersport. Het is de plek bij uitstek waar je het wielervirus opdoet en de passie voor de fiets deelt en beleeft. In het museum zelf vind je oplaadpunten, fietslockers en douches. Je vertrekt er bijvoorbeeld voor de Jempi Monseréroute, genoemd naar de gelijknamige wielerheld. Na je terugkeer onderneem je een museumrit door de geschiedenis van het wielrennen, met uitzonderlijke trofeeën, koersfietsen, actiebeelden en zoveel interessante wielerobjecten. Voor een gezellige finish of een energierijke bevoorrading kan je terecht in het KOERSkaffee.

© Marc Wallican / KOERS

4) Rond de magische megalieten van het Megalietenhuis  

Voor liefhebbers van de oudheid is het Megalietenhuis in Wéris een must-visit. Hier ontdek je dolmens en menhirs die 5000 jaar geleden werden geplaatst door de eerste landbouwers-veetelers. Schud eerst je spieren los voor een boeiende tijdreis naar het einde van Steentijd, compleet met authentieke voorwerpen, verhelderende maquettes en een audiovisuele gids. Pak daarna je fiets en verken de regio rond het Megalietenhuis waar les deux plus beaux villages de Wallonie zich bevinden: naast Wéris ook het oogstrelende dorpje Ny. 

5) Dubbel fietsplezier met het FeliXart Museum & Stichting Folon 

Vrije denkers is een unieke samenwerking tussen twee musea die zich aan de rand van Brussel op een twaalftal kilometer van elkaar bevinden: het FeliXart Museum in Drogenbos, geïnspireerd door de boer-schilder Felix De Boeck, en Stichting Folon in Terhulpen, het levenswerk van Jean-Michel Folon. In de expo staan vrijheid en verbondenheid met de natuur centraal. Beide musea moedigen ons aan om het fietstraject te volgen dat de zielsverwanten met elkaar verbindt. Een prachtige route met pittige hellingen, eerder geschikt voor geoefende fietsers of elektrische rijders. Maar met de museumpas hoef je je niet te haasten - bezoek de musea in twee etappes, want voor pashouders ze zijn gratis. 

© Fondation Folon

6) Op twee wielen van Bergen naar Le Grand-Hornu 

Op slechts 11 kilometer fietsen van het NMBS-station van Bergen bevindt zich Le Grand-Hornu, een voormalige steenkoolmijn die door UNESCO is erkend als werelderfgoed. Dit stukje Belgische industriële erfgoed is heel veelzijdig: je vindt er onder andere een museum voor hedendaagse kunst (MACS) maar ook een museum voor design en toegepaste kunst (CID) én de site zelf is een prachtige locatie om op rond te dwalen. Vergeet vooral niet jezelf te belonen voor je fietstocht met een heerlijke hap in restaurant Rizom van chef Olivier De Vriendt. 

► Gratis toegang tot al deze musea en nog 230 andere? Haal de museumpas in huis.

244 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

312 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Koop de museumpas
Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas