Hortamuseum © Hortamuseum

Brusselse musea vieren 130 jaar art nouveau

17 mei 2023

Vijf tentoonstellingen vol bloemenpracht, planten en een likje goud

Weelderige interieurs, kleurrijk glas-in-lood en de fijnste mozaïeken. De art nouveaustijl is niet meer weg te denken uit onze hoofdstad. Victor Horta gaf het startschot met zijn Tasselhuis in 1893 en nadien bloeide het uit tot een internationaal geliefde kunststroming. Vandaag zijn we 130 jaar later en dat vieren de Brusselse musea met een jaar vol extra tentoonstellingen. 

Haal je museumpas boven, want deze tentoonstellingen kan je dit voorjaar gratis bezoeken.

1) Fleurige taferelen in het Broodhuis

Sommige art nouveau springt meteen in het oog. Denk maar aan de façades van het Hortamuseum of het Muziekinstrumentenmuseum. Andere art nouveauparels zijn dan weer goed verborgen, tot in de archieven van de stad. Het Museum van de Stad Brussel haalt vijf werken boven die minder bekend zijn bij het grote publiek, maar een en al art nouveau ademen. En dat betekent: bloemen à volonté, planten, strakke lijnen en vrouwelijke vormen. 

Tot en met 15 oktober 2023

2) Art nouveau à la Congo in CIVA

De art nouveaustijl kwam ook terug op de wereldtentoonstellingen tussen 1885 en 1958, in de manier waarop Congo gerepresenteerd werd. Het werd toen zelfs de ‘Congostijl’ genoemd. In Style Congo gaat architectuurmuseum CIVA dieper in op dit onderwerp. Via hedendaagse kunstwerken, architectuur en historische documenten zie je hoe de art nouveau-stijl destijds werd geassocieerd met Congo en de exploitatie ervan. Een boeiende tocht met een kritische noot. 

Tot en met 3 september

3) Juweeltjes op twee wielen in het Belle Epoque Centrum

De fiets is vandaag niet meer weg te denken uit ons straatbeeld, maar die heeft er niet altijd zo uitgezien. Misschien ken je wel die ‘gekke fietsen’ met een groot en klein wiel? Tijdens de belle epoque was dat niet uitzonderlijk. Voor de burgerij was een fiets toen een pronkstuk en een manier om de natuur te verkennen. In het Belle Epoque Centrum in Blankenberge vind je momenteel de mooiste tweewielers uit die tijd. Trap er snel heen!

Tot en met 18 juni 2023

© Belle Epoque Centrum

4) Op bezoek bij de pionier in het Hortamuseum

Victor Horta wordt door kunstexperten vaak gezien als de pionier van de art nouveau. Geen betere plek om de architect (beter) te leren kennen dan in zijn eigen woonhuis, het huidige Hortamuseum. In de tentoonstelling ‘Victor Horta versus Art nouveau’ kijk je met een objectieve bril naar zijn werk, eventjes helemaal los van de kunststroming. 

Tot en met 8 januari 2024

5) Het Autrique-huis zet de bloemetjes buiten

Je hoorde de naam ‘Victor Horta’ al een paar keer passeren, maar er zijn meer Brusselaars die in het art nouveau-plaatje passen. Privat Livemont bijvoorbeeld, een kunstenaar die vooral bekend staat om zijn affiches en de sgraffiti op verschillende voorgevels in Brussel. Zijn sierlijke lijnen en voorkeur voor decoratieve planten zijn typisch voor de kunststroming. In de tijdelijke tentoonstelling in het Autrique-huis leer je Livemont en zijn werk beter kennen. 

Tot en met januari 2024

Een heel jaar lang zet Brussel art nouveau in de kijker. Bekijk het volledige programma op Visit Brussels.

Fan van art nouveau? Bezoek deze en nog meer knappe musea gratis met de museumpas. Koop hem hier.

244 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

324 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Koop de museumpas
Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas