Lang leve de zorg!

...in 5 musea

30 april 2020

Geneeskundemuseum
© Geneeskundemuseum

Nu volop in het nieuws: de zorgsector. Daarom deze 5 musea om de zorg te huldigen. Musea waarmee je ontdekt hoe ver onze huidige zorgsector staat, hoe moedig onze zorgverleners zijn, en wat voor rol ze gespeeld hebben in historische gebeurtenissen. 

1) Een infuus vol geschiedenis en verhalen

Het Hospitaal Onze Lieve-Vrouw met de Roos in Lessines is een van de oudste hospitalen van Europa. Met twintig zalen verken je alle aspecten van het leven en de ontwikkeling van ziekenhuizen door de eeuwen heen. Rondom het hospitaal vind je ook een boerderij, prachtige tuinen, een ijskelder en een kerkhof: alles om het hospitaal zelfvoorzienend te maken.

Hoe kun je dit museum nu meteen beleven?

Ontdek in een reeks video’s hoe het hospitaal eruit zag, met zowel video’s in het Nederlands als Frans.

Museum Dr. Guislain
© Museum Dr. Guislain

2) Ook de zorg voor een gezonde geest

In het Museum Dr. Guislain in Gent staat de psychiatrie en geestelijke gezondheid centraal: van het ontstaan van deze zorg, over het specifieke medische materiaal uit de 18de en 19de eeuw tot de actuele discussies. Zelfs de artistieke blik op en van psychiatrische patiënten wordt getoond. Het museum, gevestigd in het voormalig psychiatrische centrum Dr. Guislain, wil een genuanceerd en veelzijdig beeld geven. 

Hoe kun je dit museum nu meteen beleven?

Ga op virtuele rondleiding door het museum. Museum Dr. Guislain selecteerde enkele unieke stukken van hun tentoonstellingen en brengt die op verschillende interactieve manieren dichter bij hun bezoekers.

3) Het leven achter de muren

Ook in het Sint-Janshospitaal in Brugge leer je meer over het vroegere hospitaalleven. In de middeleeuwse zalen vind je de stille getuigen van de eeuwenlange ziekenzorg in dit hospitaal. Daarbovenop krijg je als bezoeker een unieke collectie te zien van Hans Memling, een van onze bekendste Vlaamse Primitieven, in de hospitaalkapel.

Hoe kun je dit museum nu meteen beleven?

Ontdek de topstukken en bekijk alle details van enkele parels uit de collectie.

Wendy Scofield on Unsplash
© Wendy Scofield on Unsplash

4) Vechten voor het leven in oorlogstijd

Hoe voelt de gewone mens zich tijdens de oorlog? Hoe hou je contact als het buiten niet veilig is? Welke overlevingsmechanismen draaien? Wie zorgt voor wie? Met een grote permanente tentoonstelling toont het Mons Memorial Museum het lot van mannen en vrouwen tijdens de oorlog in de streek rond Bergen. Laat je meenemen door persoonlijke verhalen en interviews.

Hoe kun je dit museum nu meteen beleven?

Lees meer over enkele unieke stukken op de Facebookpagina van dit museum.

5) Geneeskunde van vroeger tot nu

Wil je graag een volledig overzicht van de geschiedenis van de geneeskunde? Dan is het Geneeskundemuseum in Anderlecht gegarandeerd iets voor jou. Met vijf themazalen, allerhande archeologische objecten en kunstwerken duik je in de geneeskundige geschiedenis. Er is een aparte zaal toegewijd aan wassen beelden die telkens een kwaal uitbeelden, en eentje rond seksueel overdraagbare ziektes. Oppassen geblazen ...

Hoe kun je dit museum nu meteen beleven?

Op de website van het Geneeskundemuseum vind je een overzicht van de collecties met tekst en (heel veel) beelden, in afwachting van een bezoek.

Matt Briney on Unsplash
© Matt Briney on Unsplash

172 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

229 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Bestel museumpas