Museum Kunst & Geschiedenis Brussel © museumPASSmusées - Museum Kunst & Geschiedenis

Op wereldreis in België: China

13 juli 2023

Naar het land van gelukskoekjes en panda's

Geen hele zomer de tijd om verre oorden op te zoeken? Of wat krapper bij kas dit jaar? Musea to the rescue. Tijdens de zomervakantie stippelen we vier daguitstappen uit die je even - met je gedachten - wegnemen uit België. Pak je koffers en verken België als een echte toerist. 

Jouw eerste zomerstop: China! Een vlucht duurt normaal gezien zo’n 10 uur, maar ook met een korte treinrit kan je dit gigantische land verkennen. Trek daarvoor naar onze hoofdstad, Brussel, en volg onze route langs een boekenwinkel, supermarkt en - natuurlijk - een museum

Tip: met de museumpas reis je vijf keer heen- en terug met de trein aan halve prijs. Meer weten? ›

Voormiddag: met je neus in de Chinese tekens

Voor je het centrum van Brussel induikt, maak je even een ommetje richting Schaarbeek. Kom je met de trein? Stap dan af aan Brussel-Noord en neem tram 25 tot aan de halte ‘Wijnheuvelen’. Daar in de buurt ligt La Grande Muraille, een boekenwinkel volledig gewijd aan China. 

Laat je omringen door een explosie van kleuren, Chinese tekens en decoratie die je helemaal in de sfeer brengen. In de rekken vind je niet alleen Chinese literatuur, maar ook boeken om zelf de taal te leren, recepten, muziek en schrijfgerief zoals Chinese inkt en rijstpapier. Op sommige dagen kan je er zelfs een gezelschapsspelletje meespelen.

© Boekenwinkel La Grande Muraille

Lunchen in ‘Small China Town’

Je hebt je ogen de kost gegeven, dan is het nu tijd om je smaakpapillen te verwennen. Neem bus nummer 66 of 65 naar het Centraal Station en wandel tot aan Small China Town voor een “lokale” lunch. Tussen de Beurs en het Sint-Katelijneplein liggen verschillende heerlijke restaurants. Onze aanrader? Xu Ji op de Visverkopersstraat voor pikante soepen, zoetzure saus en krokante rijst. Liever zelf op zoek? Volg je neus en laat het smaken!

© Restaurant Xu Ji

Namiddag: een portie cultuur in Museum Kunst & Geschiedenis als vieruurtje 

Tijd om je museumpas boven te halen, want je volgende stop is het magnifieke Museum Kunst & Geschiedenis in het Jubelpark. Het museum heeft kunst van over de hele wereld, uit alle tijdperken. En daar is ook een grote collectie uit China bij. Denk aan porseleinen servies met bloesems en vogels en een rood gelakte troon met gouden details, maar ook aan muurschilderingen, kostuums en sieraden. Zowat alle Chinese kunstdisciplines komen aan bod. Zo heb je naast een portie noedels ook weer een portie cultuur binnen. 

Tip: graag een postkaartje sturen van je reis? In de shop van het Museum Kunst en Geschiedenis vind je vast iets leuks. Groetjes uit China!  

© Museum Kunst & Geschiedenis

Vergeet de souvenirs niet

Een standaardvraag na je reis of citytrip: “En, heb je iets meegebracht?” - Bereid je voor en breng wat souvenirs mee. Voor de lekkerste exemplaren moet je in de Chinese supermarkt Kam Yuen zijn, op een boogscheut van de Beurs. Het is er misschien een beetje chaotisch, maar niets zo leuk als snuisteren tussen al die onbekende potjes, zakken en doosjes. Souvenirs? Check! Avondeten? Voor een hele week!

© Kam Yuen supermarkt

Mag het nog wat actiever? 

Nog een laatste tip: waag je aan een vechtsport. Geen zorgen, het gaat er heel zachtaardig aan toe. Bij de Chinese sport ‘Tai Chi’ richt je je vooral op verdediging en bewegingsvormen. Ook in Brussel kan je deze sport leren. Van openluchtklassen in het Jubelpark tot cursussen in zowat elke deelgemeente. Of nog gemakkelijker: zet ‘s avonds bij je aperitief met lycheewijn een YouTube-filmpje op en probeer het thuis alvast uit. 

再见! (of: Tot ziens!)

Met de museumpas reis je deze zomer de wereld rond voor slechts € 59. Heb jij er nog geen? Koop hem hier en geniet van een jaar toegang tot 230 Belgische musea. 

PS Benieuwd naar je volgende bestemming? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg de volgende daguitstap meteen in je mailbox.

245 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

307 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Koop de museumpas
Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas