Thailand met de museumpas © Pexels - Thailand

Op wereldreis in België: Thailand

10 augustus 2023

Naar het land van boeddhabeelden en pad thai

Geen hele zomer de tijd om verre oorden op te zoeken? Of wat krapper bij kas dit jaar? De museumpas to the rescue. Tijdens de zomervakantie stippelen we vier daguitstappen uit die je even - met je gedachten - wegnemen uit België. Pak je koffers en verken België als een echte toerist. 

Na een tripje naar China en een bezoek aan la bella Italia, is het tijd om de toerist uit te hangen in … Thailand! Het warme weer kunnen we helaas niet garanderen, maar met een bezoekje aan een boeddha en een dampend bord pad thai voor je neus, waan je je al snel in andere oorden. Je daguitstap start in het treinstation van La Louvière. Kom je mee?

Ochtend: mango’s kopen op de markt

Wie al naar Thailand is geweest, weet dat de kraampjes met exotisch fruit er om elke hoek loeren. Op maandag-, donderdag- en zaterdagvoormiddag staan er in La Louvière ook kraampjes uitgestald. Slenter er doorheen en zoek jezelf een sappige mango uit. Dat is namelijk een van de hoofdingrediënten voor een dessert waar ze je in Thailand (terecht) mee om de oren slaan: mango sticky rice. Wie graag achter het fornuis staat, kan het alvast zelf eens proberen met dit recept. Je hebt het zo gefixt. 

Volgende stop: het Koninklijk Museum van Mariemont. Helaas geen tuktuks in de buurt, maar bus 82 aan het station van La Louvière brengt je ook comfortabel bij je bestemming. Stap af aan halte La Hestre-écoles en wandel nog 2 minuten richting het museum.

© Mango sticky rice

Ontmoet een boeddha in het Koninklijk Museum van Mariemont

Na je korte wandeling kom je aan bij het levenswerk van Raoul Warocqué: het Koninklijk Museum van Mariemont in Morlanwelz. Warocqué was - net zoals jij - een grote fan van reizen. Met een voorliefde voor kunst, geschiedenis en boeken verzamelde hij spullen van over de hele wereld. Zijn Aziatische collectie is op zich al de moeite om te bezichtigen, maar wat je pas echt doet wegdromen is … een bronzen boeddhabeeld op een lotusblad. 

Warocqué bestelde deze Boeddha Amida tijdens een reis naar het Verre Oosten in 1910, zodat het kon pronken in zijn park. Dat moet een hele klus geweest zijn, want het beeld is wel vier meter hoog! Boeddhisme is vandaag nog steeds de belangrijkste religie in Thailand en daar hoort ook gepaste kleding bij. Een tempel betreed je met afgedekte schouders, een rok of broek die tot onder je knieën komt en … zonder schoenen. Al zal je ze hier wel mogen aanhouden. 

Souvenir? Passeer langs de shop van het museum voor een leuk aandenken aan je reis.

© Koninklijk Museum van Mariemont

Hongertje? Picknick met pad thai!

Rond het Koninklijk Museum van Mariemont ligt een idyllisch aangelegd park. De ideale picknickplek dus, als je het ons vraagt. Breng op voorhand je eigen snacks mee en kies een mals stukje gras om je lunch op te peuzelen. Liever wat comfortabeler? Het museum heeft ook een restaurant waar je heerlijk kan vertoeven.  

Kleine tip: vlakbij het park van Mariemont ligt Blue Chili, een Thais afhaalrestaurant. Bestel er een pad thai of tom kha kaï-soep en laat je smaakpapillen je vervoeren naar verdere oorden.

Ontmasker de mysteries in het Museum van het Carnaval en het Masker

Wie snakt naar meer, kan verder doorreizen naar Binche. Ben je met het openbaar vervoer? Dan kan je erheen met bus nummer 30 of 132. Je volgende stop is namelijk: het Internationaal Museum van het Carnaval en het Masker. De naam zegt het zelf al: de collectie maskers en kostuums komen niet alleen uit België, maar uit alle hoeken van de wereld

In Azië werden de maskers vooral gebruikt voor toneel en dans. Het museum heeft er meer dan 1350 (!), gaande van de 18e eeuw tot nu. Ook Thaise maskers komen uitgebreid aan bod. Laat je verrassen en lees de verhalen die schuilgaan achter al die verschillende gezichten.

© Museum van het Carnaval en het Masker

Cocktail-o'clock

Tijd voor Happy Hour om je reis in stijl af te sluiten! Voor een lekkere cocktail of mocktail kan je terecht in verschillende bars in Binche, zoals Le Parapluie National of Le Barjo. (We raden je ten zeerste aan een Mai Tai te bestellen, trouwens). De cocktails zijn er misschien iets duurder dan in de gemiddelde Thaise bar, maar goed, je museumtickets heb je toch al uitgespaard, dus dat compenseert dan weer. 

Nog een hongertje? Restaurant La Maison de Daow serveert de lekkerste Thaise gerechten. Durf jij voor de extra spicy te gaan? 

จนกว่าจะถึงครั้งต่อไป (dat betekent: tot de volgende keer!)

Met de museumpas reis je deze zomer de wereld rond voor slechts € 59. Heb jij er nog geen? Koop hem hier en geniet van een jaar lang toegang tot 230 Belgische musea. 

Liever een andere bestemming? Reis in één dag naar China of proef de sfeer van Italië in Antwerpen.

245 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

308 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Koop de museumpas
Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas