Expo Dieric Bouts in M Leuven © Rudi Van Beek - Bouts in de grote kerk in Leuven

Toptentoonstelling: Dieric Bouts in M Leuven

19 oktober 2023

Over wat Star Wars en een Vlaamse Meester gemeen hebben

De stad Leuven zet dit jaar een van haar belangrijkste schilders in de kijker: Dieric Bouts (ca. 1410-1475). Bouts wordt vaak in een adem genoemd met Jan Van Eyck of Rogier Van der Weyden en was een van de belangrijkste Vlaamse Meesters. In 1472 werd hij zelfs bekroond tot dé stadsschilder van Leuven. De stad eert hem vandaag met het grote ‘New Horizons | Dieric Bouts Festival’: vier maanden Bouts à volonté

Het hoogtepunt van het stadsfestival is ongetwijfeld de expo in M Leuven, waar zijn kunstwerken weer samenkomen in zijn thuisstad. Een stevige portie cultuur én plezier om de druilerige herfstdagen op te fleuren. 

De tentoonstelling loopt van 20 oktober 2023 tot en met 14 januari 2024. 

Een ticket voor ‘DIERIC BOUTS. Beeldenmaker’ kost € 12, maar met de museumpas ga je volledig gratis. Net als naar 235 andere musea. Koop hier je museumpas.

25 Boutsen (en andere kleppers) onder 1 dak 

Toen Leuven Dieric Bouts als stadsschilder benoemde, ging de stad net door een gigantische verstedelijking. De universiteit beleefde gloriedagen en daar heeft ook Bouts van kunnen profiteren: in een mum van tijd wist hij zich te ontplooien als renaissancekunstenaar die zowel bij ons als in het buitenland begeerd was.

Normaal gezien moet je quasi heel Europa rondreizen om zijn werk te spotten, van het Louvre in Parijs tot aan The National Gallery in Londen. M Leuven maakt het je gemakkelijk en brengt de werken terug naar hun heimat. Zo’n 25 Boutsen wachten op jou in de gezelligste studentenstad van Vlaanderen. 

Bouts en Star Wars: een pot nat? 

Zijn hoogdagen waren misschien al even geleden, maar Bouts is allesbehalve een stoffig figuur. Ook na vijf eeuwen blijft hij actueler dan ooit. Om dat te bewijzen, zet het museum zijn werk tegenover thema’s zoals sportfotografie, games en reclame. Neem nu die laatste: het doel van reclame is altijd geweest om mensen ergens van te overtuigen. Een religieus drieluik van Bouts doet exact hetzelfde: gelovigen ervan overtuigen om vroom te leven, net zoals Christus dat voordoet op het doek. Ook de gelijkenis met de decors uit Star Wars is treffend. Vliegende engerds met een futuristisch laagje? Wij weten waar George Lucas zijn pap gehaald heeft. 

© Bovenaan: Dieric Bouts (The Fall of the Damned) - Onderaan Star Wars (Attack of the Clones)

Bouts wordt vaak beschouwd als een buitenbeentje binnen de Vlaamse Meesters omdat hij niet zo’n fan was van dramatiek in zijn werken. Hij is geen romantisch genie of briljant uitvinder, maar een beeldenmaker. Bouts doet wat er van hem verwacht wordt: hij gebruikt innovatieve technieken om zo tot het beste beeld te komen.

Vier maanden Bouts vieren met ‘New Horizons’

Als je na de expo maar niet genoeg kan krijgen van deze intrigerende kunstenaar, heeft Leuven nog een heel programma voor jou in petto. Tijdens ‘New Horizons | Dieric Bouts Festival’ kan je concerten en performances meepikken, mag je op fotozoektocht of volg je rondleidingen op verschillende locaties in de stad. Bekijk het hele programma en zet dat dagje Leuven maar in je agenda!

Toegang tot M Leuven en meer dan 235 andere musea?

Meer toptentoonstellingen? Lees ook:

244 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

322 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Koop de museumpas
Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas