7 tentoonstellingen die je moet hebben gezien

Weinig tijd? Zet zeker een van deze expo’s op je lijstje.

22 september 2022

KMSKA
© KMSKA © Sanne De Block

Het nieuwe cultuurseizoen schiet uit de startblokken. Wrijf maar in je handen en hou je museumpas klaar, want er komt een hele resem nieuwe expo’s op ons af. Soms zijn ze bittere ernst, soms ontroeren ze of werken ze op je lachspieren. Er is voor ieder wat wils. Kan je niet kiezen? We begrijpen het. Hier zijn alvast onze 7 favorieten.

1) KMSKA: hier hebben we 10 jaar op gewacht

Ein-de-lijk! We kunnen ons enthousiasme haast niet verbergen. Na een renovatie van zo’n 10 jaar opent het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen opnieuw de deuren. Verheug je op weelderige decors, de grootste Ensorcollectie ter wereld en internationale topstukken, zoals de Madonna van Fouquet. Ook op het programma: een hoorspel, ateliers waarin je zelf aan de slag kan, virtual reality en een splinternieuwe tuin. In dit museum kan je uren in ronddwalen.

Vanaf 24 september 2022 

Lees meer over het vernieuwde KMSKA

2) Joan Miró in BAM: eersteklas kleurexplosie

Plaats Joan Miró gerust op gelijke hoogte met Picasso en Dalí. Deze Spaanse kunstenaar was een meester in het surrealisme en komt in het najaar naar BAM in Bergen. Althans, toch 100 van zijn meesterwerken. De collectie bestaat niet alleen uit schilderijen, maar ook uit tekeningen, keramiek en beeldhouwwerken. Plons in zijn unieke universum met zoveel kleur en abstracte vormen dat je er vrolijk van wordt. Dankzij de interactieve opstelling van het museum begrijp je nog beter wat er zich in het hoofd van de schilder afspeelde.  

Van 8 oktober 2022 tot en met 8 januari 2023 

Lees meer over Miró in BAM

Joan Miró (Barcelona 1893 – Palma di Mallorca 1983) Mont-Roig, le Pont, 1917 Huile sur toile 46,1 x 57,7 cm David and Ezra Nahmad Collection ©Courtesy of the David and Ezra Nahmad Collection © Successio Miró / ADAGP 2022
© Joan Miró (Barcelona 1893 – Palma di Mallorca 1983) Mont-Roig, le Pont, 1917 Huile sur toile 46,1 x 57,7 cm David and Ezra Nahmad Collection ©Courtesy of the David and Ezra Nahmad Collection © Successio Miró / ADAGP 2022

3) Mode en Psyche: de kleren maken de man in Antwerpen en Gent

Je eerste schooldag, je eerste dag op een nieuwe job of die allereerste date. Ze delen een dilemma: wat ga je aandoen? Geen banale vraag, want de manier waarop we ons kleden, hangt samen met wie we zijn. Dat vinden ook het Museum Dr. Guislain in Gent en het MoMu - Modemuseum Antwerpen, die de handen in elkaar slaan voor een dubbeltentoonstelling.

Het Museum Dr. Guislain brengt uitzonderlijke kunstenaars bij elkaar die elk op hun eigen manier kleding of textiel gebruiken om zichzelf een plaats in de wereld te geven. Het MoMu zoomt in op de manier waarop we naar ons eigen lichaam kijken met thema’s als body dysmorphia en de evolutie van mannequinpoppen

Van 1 oktober 2022 tot en met 26 februari 2023 

Lees meer over Mirror Mirror. Mode & de Psyche ›

► Tip: met de museumpas bezoek je al deze tentoonstellingen gratis, net als die van 220 andere musea. Voordelig naar deze kleppers? Koop hier je museumpas.  

4) Didier Vermeiren in WIELS: een monumentaal œuvre 

Het is alsof ze voor elkaar geboren zijn: de witte werken van Didier Vermeiren vloeien naadloos over in het spierwitte decor van WIELS. Deze Belgische kunstenaar schippert tussen Brussel en Parijs en staat bekend als een van de belangrijkste beeldhouwers in Europa. 

Zijn werk schittert over de hele wereld, van het ​​MoMA in New York tot in Centre Pompidou in Parijs. Gelukkig hoeven we niet ver te gaan, want in september heet ook WIELS in Brussel de kunstenaar welkom. Naast zijn beeldhouwwerken vind je er ook een stuk fotografie terug. Vermeiren maakte er een kunst van om zijn beeldhouwwerken ook op camera vast te leggen. 

Van 9 september 2022 tot en met 8 januari 2023 

Lees meer over Didier Vermeiren in WIELS ›

5) Waarom we houden van Egypte, volgens Mariemont

Van Rihanna verkleed als Nefertiti tot de Sfinxbeeldjes in de vitrinekast en de piramides uit Legoblokjes. De westerse wereld is al jaren geïntrigeerd door het Oude Egypte. Met een tijdelijke tentoonstelling zoomt het Koninklijk Museum van Mariemont in op deze fascinatie. Via verschillende kamers, zoals een woonkamer, bibliotheek en tuin, zie je hoe de Egyptische cultuur zijn weg vindt naar ons hedendaags interieur. 

Van 24 september 2022 tot en met 16 april 2023 

Lees meer over 'Egypte. Eeuwige passie.' ›

Expo 'Egypte, Eeuwige passie.' in het Koninklijk Museum van Mariemont
© Expo 'Egypte, Eeuwige passie.' in het Koninklijk Museum van Mariemont

6) Hugo van der Goes in Brugge: oog in oog met de dood

'De Dood van Maria’ van Hugo van der Goes is een van de pronkstukken in het Sint-Janshospitaal in Brugge. Hoewel het schilderij al 550 jaar oud is, blijft het andere kunstenaars intrigeren en inspireren. Vijf nieuwe meesters, waaronder choreograaf Anne Teresa De Keersmaeker tonen dat van der Goes’ thema’s actueler zijn dan ooit. Elke nieuwe meester leidt een thema in, gaande van spiritualiteit tot afscheid nemen. 

Mag het nog wat meer zijn? Het Sint-Janshospitaal voorziet ook rondleidingen voor jongeren, kinderworkshops, concerten en optredens.  

Van 28 oktober 2022 tot en met 5 februari 2023 

Lees meer over Hugo van der Goes in Brugge ›

7) Supercars in Autoworld Brussels: voor fans van scheurende banden  

Klinkt het geluid van piepende banden en ronkende uitlaten als muziek in je oren? Noteer dan zeker 9 december in je agenda, want Autoworld Brussels opent opnieuw een Supercars tentoonstelling. Ferrari’s, Lamborghini’s, McLarens’, Bugatti’s, Audi’s, … de koningen van het racecircuit staan zomaar voor je uitgestald. 

Van 9 december 2022 tot en met 28 januari 2023

Lees meer over Supercars 2 in Autoworld ›Of kies zelf je favoriete tentoonstellingen in het overzicht

Nog geen museumpas om onze +220 musea gratis binnen te wandelen? Koop hem hier

225 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

277 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Koop de museumpas
Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas