7 tentoonstellingen die je moet hebben gezien

Weinig tijd? Zet zeker een van deze expo’s op je lijstje.

27 januari 2023

Theodoor Rombouts in MSK Gent
© Martin Corlazzoli - MSK Gent, expo Theodoor Rombouts

Alle nieuwjaarsborrels achter de rug en opnieuw ruimte in de agenda? Wrijf maar in je handen en hou je museumpas klaar, want er komt een hele resem nieuwe expo’s op ons af. Soms zijn ze bittere ernst, soms ontroeren ze of werken ze op je lachspieren. Er is voor ieder wat wils. Kan je niet kiezen? We begrijpen het. Hier zijn alvast onze 7 favorieten.

1) Theodoor Rombouts in MSK Gent: onze eigen Caravaggio 

Het Museum voor Schone Kunsten Gent is het oudste museum van België en blaast dit jaar maar liefst 225 kaarsen uit. Voor de gelegenheid organiseert het museum de eerste solotentoonstelling ooit over de kunstenaar Theodoor Rombouts. Zijn eerste schilderij, de ‘Allegorie van de vijf zintuigen’, hangt er al een tijdje, maar krijgt nu gezelschap van andere werken uit zijn collectie. Rombouts was een stadsgenoot van Rubens, maar geraakte in Italië ook geïnspireerd door Caravaggio. Zijn werk werd een unieke mengelmoes, waarin barok en caravaggisme elkaar ontmoeten.

Van 21 januari tot en met 23 april 2023

Lees meer over Theodoor Rombouts

2) Local Heroes in MIMA: sport en cultuur, dat geeft vuur 

Voor de expo ‘Local Heroes’ slaat het MIMA - Millennium Iconoclast Museum of Art de handen in elkaar met twee Brusselse boksverenigingen. Het museum wordt getransformeerd tot een bokstempel, gebaseerd op het Atheense gymnasium waar Aristoteles zijn eerste filosofieschool opende. Een spel tussen hoofd en lijf waarin je niet alleen bijleert over boksen, maar de sport ook zelf kan beleven. Via foto’s en tekeningen dus, maar ook via lichtshows, video, muurschilderingen en een echte boksring

Van 3 februari tot en met 28 mei 2023

Lees meer over Local Heroes ›

CID - Michele De Lucchi, crown station, filippo bolognese
© CID - Michele De Lucchi, crown station, filippo bolognese

3) Futuro Gentile in CID: voor architectuurfans 

Ben jij iemand die op Pinterest uren kan scrollen door architecturale plaatjes? Of word je warm van interieurdesign? Dan verdient de expo ‘Futuro Gentile’ een plaats in je agenda. Het CID - Centrum voor Innovatie en Design van Grand-Hornu nodigde de Italiaanse architect Michele De Lucchi uit met zijn 30-koppig team van studio Cirkle. Onze wereld verandert razendsnel en we zijn niet altijd even optimistisch over onze toekomst. Met zijn werk toont De Lucchi dat we moeten geloven in ons eigen kunnen. Een positieve boodschap, verpakt in design om U tegen te zeggen. 

Van 12 februari tot en met 27 augustus 2023

Lees meer over Futuro Gentile ›

► Tip: met de museumpas bezoek je al deze tentoonstellingen gratis, net als die van 220 andere musea. Voordelig naar deze kleppers? Koop hier je museumpas.  

4) Rembrandt in Museum De Reede: fotograaf avant la lettre 

Dat Rembrandt wel wist hoe hij met een penseel moest omgaan, is geen geheim. Maar wist je dat de Nederlandse kunstenaar ook meesterlijke tekeningen en etsen maakte? Het grafiekmuseum De Reede in Antwerpen brengt dat talent aan het licht. Je vindt er een 80-tal werken met thema’s die net zo divers zijn als zijn schilderijen: van zelfportretten en landschappen tot mythologische taferelen. Rembrandt had een bijna hedendaagse en fotografische kijk op de wereld, in een tijdperk lang voor het fototoestel werd uitgevonden. 

Van 27 januari tot en met 22 mei 2023

Lees meer over Rembrandt in Museum De Reede ›

5) Expeditie Egypte in het Museum Kunst & Geschiedenis: de mooiste ontdekkingen uit twee eeuwen farao’s

Toetanchamon, Nefertiti, Ramses … het leven van de oude Egyptenaren fascineert ons al jaren. Een passie die we misschien wel hebben overgenomen van Jean Capart. Deze ambitieuze wetenschapper maakte van Brussel in de tiende eeuw de wereldhoofdstad van de egyptologie. Hij verzamelde sarcofagen, canopenvazen en shabti-beeldjes die allemaal hun thuis vonden in het Museum Kunst en Geschiedenis in Brussel. De tentoonstelling bundelt de mooiste schatten uit het Egyptische rijk met nooit eerder tentoongestelde stukken. Laat je verwonderen door de rijkste collectie in ons land en … walk like an Egyptian. 

Van 31 maart tot en met 1 oktober 2023

Lees meer over Expeditie Egypte ›

Expeditie Egypte in het Koninklijk Museum Kunst & Geschiedenis - Jean Capart
© Expeditie Egypte in het Koninklijk Museum Kunst & Geschiedenis - Jean Capart

6) Vuilnis ruimen in het Museum van het Waalse Leven 

Zero waste is hip, maar is het ook echt nodig? Het Museum van het Waalse Leven kijkt naar onze afvalberg en de manier waarop we ons inspannen om die berg te doen slinken. We sorteren, recycleren en houden spontane opruimacties. Maar we verbranden ook en vullen nog elke week vuilniszakken die te zwaar zijn voor onze planeet. In deze expo sta je stil bij je eigen consumptie en het leed van de planeet. No time to waste, dus!

Van 27 januari tot en met 31 december 2023

Lees meer over de expo ‘vuilnis’ ›

7) Kubin/Ensor in het James Ensorhuis: met een randje sarcasme 

Alfred Kubin en James Ensor hebben op het eerste zicht weinig met elkaar gemeen. De ene komt uit Oostenrijk en tekent sepiakleurige illustraties, de andere komt uit Oostende en schildert het liefst zo kleurrijk mogelijk. Toch zijn er meer raakvlakken dan je zou denken en dat is ook het James Ensorhuis opgevallen. In deze expo komen de twee voor het eerst tegenover elkaar te staan. Van een beetje satire en sarcasme hadden ze geen schrik en voor beiden was het theater een grote inspiratiebron - denk maar aan de vele maskers die je in Ensors werk spot. Die twee samen op café, dat had waarschijnlijk vonken gegeven. 

Van 26 januari tot en met 23 april 2023

Lees meer over de expo Kubin/Ensor ›Of kies zelf je favoriete tentoonstellingen in het overzicht

Nog geen museumpas om onze +220 musea gratis binnen te wandelen? Koop hem hier

225 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

279 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Koop de museumpas
Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas