Vijf leuke museum-audiogidsen

Laat je babbelzieke vrienden thuis en… volg de gids

04 juli 2019

Doe de audio.
© Photo by Mike Kotsch on Unsplash

Je durft het bijna niet toe te geven maar… eigenlijk loop je nog het liefst zalig in je eentje door het museum. Op eigen tempo, zonder dat iemand je aandacht afleidt met vragen of opmerkingen. Voortaan wimpel je elke uitnodiging tot museumbezoek af met dit excuus: ‘Sorry, ik heb al een date’. Met wie? Met deze 5 audiogidsen, die je op een wel heel bijzondere manier door het museum loodsen.

Ben jij een fan van thrillers en film noir? Is De naam van de roos je favoriete boek? Zak dan af naar de Gentse Sint-Pietersabdij, waar de middeleeuwse monnik Alison je op sleeptouw neemt. Deze bloedstollende audioguide pikt in bij de dood van de jonge broeder Rafaël. Zijn lijk wordt teruggevonden in de Sint-Pietersabdij. Een ongeluk? Moord? In zeventien episodes voert speurneus Alison je mee naar alle uithoeken van de abdij, van de middeleeuwse refter via de prachtige tuin naar de eindeloze zolders. Een echte whodunnit én een uitzonderlijk museumbezoek in één - en met je museumpas beleef je dat allemaal gratis.  

Vraag de audiogids aan de balie van de Sint-Pietersabdij.

Ken je Jules Blasse al? Hij is, wat men noemt, een ‘ervaringsdeskundige’ - wat betreft de oorlog, jammer genoeg. Deze jonge frontsoldaat uit Bergen, 23 jaar oud, wordt in 1914 opgeroepen en in zijn voetsporen ploeter je door de verschrikkingen van de Groote Oorlog. Je volgt Jules via Antwerpen naar de Ijzer, staat hem bij in koude nachten vol angst, beleeft met hem de voorzichtige hoop op vrede. Aan het einde van deze immersieve audiotour wil je van Jules geen afscheid nemen - je zou hem zo meenemen voor een koffie in het museumcafé. Maar dàt is dan weer net te veel interactiviteit gevraagd…

Download gratis de applicatie ‘Mons Museums’ via de Appstore (iOS) of Google Play (Android).

‘Ja, meneer Keldermans, ik wilde graag nog een torentje bijbestellen.’ ‘Nóg een torentje, Margareta..?’ Vergeet waar je bent - op dit moment sta je in Mechelen, omstreeks het jaar 1507, en je bent getuige van een gesprek tussen de machtige Margareta van Oostenrijk en de arme architect Keldermans, die op haar bevel bezig is met grootse verbouwingen. Plaats van dat alles is het Hof van Busleyden, het prachtige stadspaleis van kunstverzamelaar Jeroen van Busleyden, dat je met je museumpas gratis kunt bezoeken. Dit hoorspel voert je dankzij de levendige stemmen van onder meer Warre Borgmans en Clara Cleymans terug in de tijd, naar de geschiedenis van de historische stad Mechelen

Rep je naar de zolder van het Museum Hof van Busleyden en mis geen woord van dit boeiende luisterspel.

De smid moet een van de meest geliefde figuren van het Openluchtmuseum Bokrijk zijn. Op sommige momenten kan je hem live aan het werk zien, een indrukwekkend schouwspel. Maar de goede man heeft zo af en toe ook wel eens vakantie verdiend, en dan staat de historische smidse in Neeroeteren leeg… of toch niet? Het Openluchtmuseum zorgde voor een waardig alternatief via een vernieuwend beeld- en audioconcept. Druk op de knop bij de ingang van de smidse en zie hoe de werkplaats tot leven komt. De haard, het aambeeld en de waterton krijgen letterlijk een gezicht en vertellen in een humoristische show over hun taken in de smidse.

5) BELvue museum, Brussel

Ceci n’est pas un audioguide – dat is pas een prikkelende manier om je audiotour aan te prijzen. In het Brusselse BELvue museum, dat focust op de rijke geschiedenis van België, gaat het er voor één keer niet om alleen door de collectie te struinen, want deze audiogids werkt het best in groepjes van drie. De jongeren van de BELvue Bende ontwierpen zelf een interactieve tour op maat van jonge geesten. De tour is een spel vol vragen, raadsels en discussies – omdat het in een museum niet verboden is zich ook te amuseren!

Surf naar https://app.belvue.be/ en kies het "jongeren"-parcours.

170 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

231 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Bestel museumpas