6 musea die je terugflitsen naar de tijd van de Romeinen

Hoe veroveraar Julius Caesar onze gebieden op stelten zette

Romeinen

Het verhaal van Vlaanderen, het zondagavondprogramma op Eén, zet zijn reis verder van de prehistorie tot bij de Romeinen. Wil je meer weten over de verhalen uit Caesar’s De Bello Gallico en net als Tom Waes middenin de heroïsche veldslagen staan? Plan een uitstapje naar een van deze 6 Belgische musea.

Tip: De museumpas is het grootste museumabonnement van het land. Met de pas bezoek je al deze toplocaties vol geschiedenis, samen met nog 220 andere Belgische musea. Een heel jaar lang.

1. Gallo-Romeins Museum

Gallo-Romeins Museum

Herinner je je de schat van Ambiorix uit de aflevering? Deze bijzondere collectie munten kan je met je eigen ogen bewonderen in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren. In het museum duik je dieper in de geschiedenis van de Galliërs en de Romeinen. Levensechte wassen beelden, didactische filmpjes en maquettes brengen de vele topstukken tot leven.

 

2. Archeoforum van Luik

Archeoforum van Luik

Op - of beter gezegd: onder - de statige Place Saint-Lambert in Luik, vind je de fundamenten van de stad en van de hele Luikse beschaving. Baan je een weg door de gangetjes en trappen in het Archeoforum van Luik en kruis de overblijfselen van een Romeinse villa. Het verwarmingssysteem van de Romeinen dat je op de foto ziet, werkt helaas niet meer. Neem dus zeker een extra trui mee tijdens je bezoek.

 

3. Gallo-Romeins Museum van Aat

Gallo-Romeins Museum van Aat

Als doorgedreven veroveraars bevonden de Romeinen zich niet alleen op het land, maar ook op het water. Het bewijs daarvan vind je in het Gallo-Romeins Museum van Aat met een indrukwekkende collectie houten schepen. Je vindt er ook heel wat andere objecten uit de Romeinse tijd: van keramiek tot werktuigen, juwelen en glas.

 

4. Koninklijk Museum van Mariemont

Koninklijk Museum van Mariemont

Wanneer Raoul Warocqué op reis ging, bracht hij al eens graag een souvenirtje meer. En daar zitten heel wat schatten uit de Romeinse tijd bij. Hij verzamelde ze allemaal in het Koninklijk Museum van Mariemont Geef je ogen de kost aan de collectie keramiek, munten en vooral aan het marmeren beeld van de Romeinse keizer Trajanus. Vergeet zeker niet het omliggende park te verkennen met zijn bronzen beelden en fleurige flora.

 

5. Le Grand Curtius

Le Grand Curtius

Wie in Luik is, kan niet om dit museum heen. Le Grand Curtius herbergt meer dan 5.000 m2 collecties kunst en geschiedenis. Liefhebbers van de Romeinse Tijd kunnen terecht in het deel ‘Archeologie’, waar je opgravingen bewondert van duizenden jaren geleden. Neem ook een kijkje bij het deel Wapens. Ga op zoek naar de speren uit de aflevering en herbeleef de veldslagen van weleer.

 

6. Museum Kunst & Geschiedenis

Museum Kunst & Geschiedenis

Tijdreizen in hartje Brussel, dat kan in het Museum Kunst & Geschiedenis. Niet alleen de buitenkant is de moeite om even bij stil te staan, de collectie is dat ook. Je vindt er opgravingen van over de hele wereld en van alle tijden. Ook onze Romeinse vrienden lieten er hun sporen na: ga op ontdekkingstocht en speur naar de Keltische muntschat van Thuin of een zeldzame standaard uit Vloesberg (foto) die meegedragen werd in religieuze en wereldse processies.

 

Reis je graag naar een ander tijdperk uit Het verhaal van Vlaanderen?

Bekijk hier onze museumtips per aflevering.

Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas