Kalmthout © Joke Van der Maelen

5 Belgische musea midden in de natuur

6 mei 2021

Deze musea combineer je moeiteloos met een weidse wandeling.

Natuur én cultuur - voor ons zijn ze even belangrijk. Het liefst nog combineren we beide! Eerst laten we ons meevoeren in de verbeeldingsvolle wereld van een bijzondere museumcollectie, daarna trekken we naar buiten om al dat moois op ons te laten inwerken tijdens een stevige wandeling.

1) Van Apollinaire naar de Amblève

Aan de oevers van de Amblève doemt de Abdij van Stavelot op - een van de oudste kloosters van België. In de oude abdijgebouwen vind je vandaag een museum rond de dichter Guillaume Apollinaire én een rond het beroemde racecircuit van Spa-Francorchamps. Maar vergeet zeker niet na een bezoekje met je museumpas ook de omgeving te verkennen! De 12,5 kilometer lange forellenpromenade vertrekt vanuit Stavelot en nodigt je uit om al wandelend de loop van de Amblève te volgen.

2) Wandelen in de buurt van de Leie

De Leie mag dan al eens de  ‘Golden River’ genoemd worden, haar water bezorgde de Kortrijkzanen lange tijd ook kopbrekens. Hoewel het uitstekend geschikt was voor het roten van het vlas, zorgde de vlasactiviteit tegelijkertijd voor vervuiling en een doordringende stank. Wat er toen gebeurde… kom je te weten in het boeiende museum over de vlasindustrie: Texture, Museum van vlas en textiel. Vlak naast het museum stroomt de Leie zelf, en Toerisme Kortrijk voorziet in heel wat fiets- en wandelmogelijkheden in de buurt.

© Texture, Museum van vlas en textiel

3) Dwalen in Duitstalig België

Het Pottenbakkerijmuseum in Raeren is niet alleen uniek omdat het je een beeld biedt van de geschiedenis van de zandwinning in de streek, maar vooral omdat het zich bevindt in een minder bekend - maar niet minder mooi - wandelgebied. Raeren zelf is een oud pottenbakkersdorp te midden van rustige bossen en weiden. Een totaal van zes wandelroutes leiden van het museum door de verschillende districten en nodigen je uit om - na een bezoekje aan het museum! - op ontdekking te gaan.

4) Boomknuffelen in het Arboretum

En wat als het nu nog mooier werd, en je museum gewoon je wandeling is? Het Arboretum in Kalmthout is een groendomein van 12,5 hectare en een schatkamer vol merkwaardige planten uit de hele wereld. Je vindt er rododendrons uit China, mammoetbladen uit Brazilië, prehistorische bomen uit Australië … Een magische plek om te komen genieten van de natuur, en vergeet vooral de vlindertuin niet te bezoeken.

© Arboretum Kalmthout

5) Vogels spotten in Wépion

Als we ‘Wépion’ zeggen denkt iedereen automatisch aan de heerlijke aardbeien die daar worden geteeld. Het museum dat aan deze heerlijke vruchten is gewijd laat je de geheimen van de aardbei ontdekken, zowel in gastronomisch als in historisch opzicht. Maar wist je ook dat het Aardbeimuseum zich op een boogscheut bevindt van het ‘eiland van Dave’? Dit eiland is een prachtig natuurreservaat waar zich het hele jaar door zeldzame vogels nestelen. Mis dus na je bezoek aan het museum niet de kans om dit stukje Belgische natuur te verkennen.

© Aardbeimuseum

Nog meer musea in het groen? Check de meer dan 200 musea uit je abonnement en plan alvast je volgende museumtrip.

Nog geen museumpas? Bestel hem hier!

244 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

310 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Koop de museumpas
Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas