5 Belgische musea midden in de natuur

Deze musea combineer je moeiteloos met een weidse wandeling.

07 december 2019

Kalmthout
© Joke Van der maelen

Natuur én cultuur - voor ons zijn ze even belangrijk. Het liefst nog combineren we beide! Eerst laten we ons meevoeren in de verbeeldingsvolle wereld van een bijzondere museumcollectie, daarna trekken we naar buiten om al dat moois op ons te laten inwerken tijdens een stevige wandeling. Koude winterlucht? Die kan ons niet deren!

1) Van Appolinaire naar de Amblève (Abdij van Stavelot)

Aan de oevers van de Amblève doemt de Abdij van Stavelot op - een van de oudste kloosters van België. In de oude abdijgebouwen vind je vandaag een museum rond de dichter Guillaume Apollinaire én een rond het beroemde racecircuit van Spa-Francorchamps. Maar vergeet zeker niet na een bezoekje met je museumpas ook de omgeving te verkennen! De 12,5 kilometer lange forellenpromenade vertrekt vanuit Stavelot en nodigt je uit om al wandelend de loop van de Amblève te volgen.

2) Wandelen in de buurt van de Leie (Texture, museum over Leie en vlas, Kortrijk)

De Leie mag dan al eens de  ‘Golden River’ genoemd worden, haar water bezorgde de Kortrijkzanen lange tijd ook kopbrekens. Hoewel het uitstekend geschikt was voor het roten van het vlas, zorgde de vlasactiviteit tegelijkertijd voor vervuiling en een doordringende stank. Wat er toen gebeurde… kom je te weten in het boeiende museum over de vlasindustrie: Texture. Vlak naast het museum stroomt de Leie zelf, en Toerisme Kortrijk voorziet in heel wat fiets- en wandelmogelijkheden in de buurt.

Texture