6 musea in de bloemetjes

Zin in een fleurige uitstap? In deze musea zit je goed.

21 maart 2019

Magnolia's in de Plantentuin Meise
© Plantentuin Meise

Ruikt u het? Proeft u het? Juist: de lente hangt in de lucht. Tijd om de bloemetjes buiten te zetten, of om je in huis te omringen met de eerste heerlijk geurende ruikers, vers vanuit de tuin. Waarom zou dat niet ook voor de musea gelden? Ontdek hier de meest bloemrijke musea, gratis te bezoeken met je museumpas. Leve de lente!

Bloemetjes buiten zetten…

1/ Kersen in Kalmthout

In het Arboretum van Kalmthout staan binnenkort weer prachtige Japanse kerselaars in bloei. Volg vanaf 1 april de kerselaarsroute doorheen de arboretumtuin en laat je betoveren door wolken van bloesems.

2/ Magnolia’s in Meise

Wie van de lente houdt, houdt van magnolia’s, en vice versa. En wie de bloeiende magnolia’s in de Plantentuin van Meise heeft gezien, is de winter op slag vergeten. Van 21 maart tot 30 april kunt u er de magnifieke magnolia’s bewonderen:  een collectie van tientallen wilde magnolia’s met prachtige namen als komkommermagnolia, regenschermmagnolia of leliebloemmagnolia. Volg de speciale magnoliawandeling, en je verkent ook meteen de rest van de tuin.

3/ Stijlvol kuieren in Mariemont

Het Koninklijk Museum van Mariemont bevindt zich in het hart van een groot park dat tegelijkertijd een van de mooiste arboretums van België is. Wandel doorheen deze prachtige omgeving tussen de soms honderdjarige bomen en de vele bronzen beelden, waaronder de Burgers van Calais van Auguste Rodin en Le semeur van Constantin Meunier.

Mirjam Devriendt, Hof van Busleyden
© Mirjam Devriendt, Hof van Busleyden

...of liever genieten van bloemetjes binnen?

4/ Museum Hof van Busleyden - Berlinde de Bruyckere - It Almost Seemed a Lily

In 2016 maakte kunstenaar Berlinde De Bruyckere kennis met de wonderlijke Besloten Hofjes. De fragiliteit en schoonheid van deze zestiende-eeuwse retabelkastjes grepen haar onmiddellijk aan. De honderden fijn uitgewerkte zijden bloemen in alle fases van groei en verval deden haar denken aan de uitgebloeide lelies die ze thuis had gefotografeerd. De bloem kreeg een centrale rol in de reeks It Almost Seemed a Lily, nu te zien in het Museum Hof van Busleyden in Mechelen naast de originele Besloten Hofjes.

5/ CIVA - Designed Landscapes

Haast je nog voor de laatste dagen van Designed Landscapes, een expo in het CIVA in Elsene. Designed Landscapes biedt een ongeziene blik op het landschap van het Brussels Gewest en de unieke geschiedenis van haar openbare parken en tuinen. Via tal van originele en in vele gevallen nooit eerder getoonde documenten geeft de tentoonstelling een totaaloverzicht van de Brusselse landschapsrealisaties tussen 1775 en vandaag. Ook de tuinbouw komt aan bod, waarin het gamma aan gebruikte planten en haar evolutie doorheen de eeuwen centraal staat.

De wereld van Kina - De Tuin
© De wereld van Kina - De Tuin

Voor de liefhebbers van buiten én binnen:

6/ De wereld van Kina - De Tuin

Het natuurkundig museum De wereld van Kina - De Tuin in Gent gaat specifiek over de bloemetjes - en de bijtjes, en de lieveheersbeestjes, en alle kleine wriemelende leven waar je kleuter zo gefascineerd naar kan staren. In het museum is bijvoorbeeld een uitgebreide zaal gewijd aan de paddenstoelen - laat ons dat ook maar ‘bosbloemen’ noemen. Maar buiten wordt het nog beter, want daar verwelkomen Vos en Haas je kind in een wilde tuin waar in de lente de bloemen weelderig bloeien en alle zintuigen worden geprikkeld.

Nog geen museumpas en zin in zo’n fleurige uitstap? Bestel je museumpas snel hier!

169 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

258 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Bestel museumpas