6 musea voor mensen met een visuele beperking

Ook wie blind of slechtziend is, kan ten volle van musea genieten.

20 april 2023

Voelplaat voor blinden in MSK Gent
© MSK Gent

Musea kan je niet alleen zien, maar ook voelen, horen, ruiken en proeven. Ook wie blind of slechtziend is, kan van onze prachtige museumcollecties genieten. Dat benadrukken onder andere deze 6 musea, die via voelparcours en poëzie extra inzetten op mensen met een visuele beperking.

1) Kunstwerken in 3D in het Museum voor Schone Kunsten Gent

Hoe het schilderij ‘Het goede huis’ van Gustave De Smet er nu eigenlijk uitziet? Dat kan je voelen! In het Museum voor Schone Kunsten Gent vind je bij enkele kunstwerken grote 3D-voelplaten, zodat je perfect een beeld kan vormen van het werk dat voor je hangt. Het museum organiseert ook speciale rondleidingen ter gelegenheid van een tijdelijke tentoonstelling. Via een tactiele ervaring en de verbale beschrijving van een gespecialiseerde gids komt het universum van de kunstenaar tot leven. 

De voelplaten zijn gratis. Een aangepaste rondleiding kost € 95 voor max. 8 personen. Het toegangsticket voor het museum is gratis met de museumpas. Begeleiders gaan gratis binnen en assistentiehonden zijn toegelaten. Meer info? Bekijk de website van MSK Gent.

2) Krijg Spilliaert in de vingers in Mu.ZEE

In het Oostendse Mu.ZEE kan je tijdens een rondleiding genieten van een paar van de mooiste schilderijen van Léon Spilliaert, onder meer van het geweldige ‘De duizeling’ uit 1908. Van dit en een paar andere Spilliaert-werken heeft het museum een 3D-versie voorzien, zodat mensen met een visuele beperking het werk kunnen voelen. Hoe werkt dat dan? In de 3D-sculptuur voelen de donkere kleuren die Spilliaert gebruikte (zwart en grijs) ruw aan, de lichte kleuren (wit) voelen zacht! Poëzie, muziek en literatuur maken het plaatje helemaal af. 

Deze gegidste rondleiding is op aanvraag en kost € 70. Assistentiehonden zijn toegestaan. Meer info? Bekijk de website van Mu.ZEE.

3) Reis door de geschiedenis van België in het BELvue museum

In het BELvue museum in Brussel leer je dat ons land veel meer is dan frieten, bier en chocolade. Aan de hand van zeven thema’s, zoals democratie en migratie, reis je door de geschiedenis van België. Voor blinde of slechtziende personen is er een uitgestippeld voelparcours met kaarten in reliëf, voorwerpen die je mag aanraken en uitleg in braille. In combinatie met de digitale audiogids mis je geen enkel detail uit de collectie en word je een echte België-kenner.

Gratis toegang met de museumpas, assistentiehonden toegelaten.

4) Hoor de vogels fluiten in De wereld van Kina

De vogelzaal van De wereld van Kina: het Huis in Gent heeft ook een bijzonder luister- en voelparcours. De expo Suskewiet is gemaakt op maat van blinde en slechtziende kinderen. Bezoekers die de vogelzaal betreden, horen de specht een boodschap roffelen: 'Vermist: Vrouwtje. 15 centimeter groot. Roepnaam Suuske.' Twaalf inheemse vogels geven tips over de mysterieuze verdwijning van Suus. De kleine bezoeker kan aan een voeltafel de verschillende kenmerken van de vogels met handen en oren verkennen. Intussen wordt hij ondergedompeld in wonderlijke natuurgeluiden en het gefluit van zijn gevederde vrienden.

Maquette van het gebouw in het James Ensorhuis
© Maquette van het gebouw in het James Ensorhuis

5) Voelen en scrollen in het James Ensorhuis

In het James Ensorhuis ben je op visite bij een van de grootste kunstenaars van Oostende. Het knappe pand waar de schilder vroeger woonde, is tegenwoordig een belevingscentrum. Aan de inkom vind je een maquette van het gebouw die je helpt om de structuur van de kamers te ontrafelen. Vraag aan de balie zeker naar de audiogids die je meeneemt naar de boeiende hersenspinsels in het hoofd van Ensor.

6) Proef van het Romeinse leven in het Gallo-Romeins Museum Tongeren

Het ‘Tungrorum’ van de Romeinen, hoe verschilt dat van het Tongeren van vandaag? In de rondleiding ‘Casa Romana’ van het Gallo-Romeins Museum Tongeren - speciaal voor blinden en slechtzienden - ga je met een kleine groep op stap door het museum. Een gespecialiseerde gids vertelt je niet alleen hoe de stad er vroeger uitzag, je mag het ook zelf verkennen. Via schaalmodellen en plattegronden ontdek je de Romeinse architectuur in al zijn glorie. Nadien maak je je smaakpapillen wakker en smul je samen van de Romeinse keuken.

Voor de rondleiding betaal je € 12 per persoon (max. 5 personen). Meer info? Bekijk de website van het Gallo-Romeins Museum

Ook deze musea hebben een aangepast aanbod:

  • Riolenmuseum (Brussel): Daal af naar de wereld van de rioleringen tijdens een multisensorieel bezoek. Een gids prikkelt je zintuigen … en misschien moet je je neus toch dichtknijpen! (€ 120 voor de groep, max. 15 personen)
  • Musée L (Louvain-La-Neuve): Luister naar het verhaal achter enkele werken met een aangepast toestel. De toetsen zijn extra groot en in braille. (€ 6,5 per persoon)
  • AfricaMuseum (Tervuren): volg een thematische rondleiding voor mensen met een visuele beperking en leer het hedendaagse Afrika kennen als geen ander. (€ 100 voor de groep + € 4 per persoon zonder museumpas)

Benieuwd naar andere musea die zich extra inzetten voor mensen met een beperking? Bekijk het volledige overzicht. 

Met de museumpas heb je toegang tot deze musea en 220 andere. Koop de museumpas online of in een museum. 

228 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

283 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Koop de museumpas
Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas