7 zomerse museumterrassen

Aperitief met een vleugje cultuur

25 augustus 2022

M Leuven terras
© Diederik Craps - M Leuven

In de zomer mag het allemaal wat meer relaxed, maar we blijven toch liever niet te lang op onze culturele honger zitten. Ideale combi-formule: een museum met een zonovergoten terras. Op het dak, aan het water of middenin de stad: deze musea schenken je met plezier een glaasje in. 

1) M Leuven: zomerbar, speelstraat én finissage

Haast je dit weekend nog snel naar Leuven, want voor de laatste keer deze zomer opent M Leuven haar ZoMerbar. Met zicht op de tuin - en half overdekt, ideaal voor onvoorspelbaar weer - nip je er zorgeloos van je drankje. Om het laatste weekend goed af te sluiten, breidt M er nog wat feestelijkheden aan. Je culturele honger stil je met de finissage van de tentoonstellingen van Wael Shawky en Open M: Time and Again. Neem gerust je pagadders mee, want er is ook een speelstraat, fotobooth en circuskoffer

2) La Boverie in Luik: aan de oevers van de Maas

Ben je de tijd uit het oog verloren door de prachtige architectuur in La Boverie en begint je maag ondertussen te knorren? Brasserie Bovaria is je reddende engel. Kies een tafeltje op het terras langs het water en laat het vakantiegevoel maar opborrelen. Je kan er de fameuze boulets liégeois proberen of je verlangen naar zoet invullen met een Dame Blanche. Niet zoveel honger? Er staan lekkere aperitiefjes op het menu.    

Bovaria bij La Boverie
© Bovaria bij La Boverie

3) Bakkerijmuseum in Veurne: recht uit de oven

In het Bakkerijmuseum leer je hoe brood gebakken wordt van graan tot de boterhammen op je bord. Het beste deel: je kan het ook proeven. In de ovens van het Bakkerijmuseum rijzen niet alleen broden, maar ook huisgemaakte taart, koekjes en meringue. Verwen jezelf met een zoete lekkernij op het zonovergoten terras van het museum. Smaakt het naar meer? Neem dan nog een lekker souvenir mee uit de museumshop

4) BELvue museum in Brussel: een oase van rust 

Frieten, bier, chocolade… maar België is toch wel meer dan dat, nietwaar? Het BELvue museum informeert je maar wat graag over België en haar rijke geschiedenis. De knusse binnenkoer van het museum, tevens het terras van het restaurant, is bovendien een echte oase van rust in het stadscentrum. Je kan je er tegoed doen aan zowel een drankje, een dessert als een volwaardige lunch. 

5) Le Delta in Namen: terras with à view 

In Le Delta verken je bij elk bezoek andere expo’s rond moderne en hedendaagse kunst. Om de vier maanden veranderen de tentoonstellingen en lijkt het haast een heel nieuw museum. Laat je verrassen door het werk van Belgische en internationale artiesten, maar vooral door het supergezellige terras op het dak!

6) Industriemuseum Gent: bulderende machines en bruisende limonade  

In de zomer zet Bar Baudelo aan het Industriemuseum Gent de stoelen en tafels buiten, in de bloeiende museumtuin. Je kan er slurpen van seizoenslimonade met aardbei of je knorrende maag plezieren met een broodje of een croque uit het vuistje. Af en toe hoor je misschien wat gerommel op de achtergrond. Dat zijn de bulderende weefgetouwen, want ja, de machines is het museum doen het nog! Als je geluk hebt, kan je zelfs een live demonstratie meepikken.

La Taverne de l'Homme Bleu - Stichting Folon
© La Taverne de l'Homme Bleu - Stichting Folon

7) Stichting Folon: op de boerenbuiten  

Na een toer door Stichting Folon, is de naam van de brasserie geen verrassing meer: La Taverne de l’Homme Bleu. Dat Folon een voorliefde had voor helder blauw, toont zich in een groot deel van zijn werken. Nog even nakeuvelen over je reis door zijn carrière? Het terras van de brasserie, gevestigd in een oude boerderij, is daar het perfecte plekje voor. Geen geluid van scheurende autobanden of tuffende bussen. Hier hoor je alleen zingende vogels en kabbelend water. Ah, rust.

Profiteren van een terras met een vleugje cultuur? Met de museumpas heb je meer dan 220 uitstapjes op zak. Koop hem hier.

226 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

259 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Koop de museumpas
Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas