Europalia Georgië © Sketch for 'Malshtrem' by Kiril Zdanevich (1924) Georgian State Museum of Theatre Music Film and Choreography Art Palace

7x gratis naar Europalia

19 oktober 2023

De museumpas is je toegangsticket voor deze bijzondere biënnale

Om de twee jaar strijkt Europalia bij ons neer, een kunstenfestival dat ons land vier maanden lang helemaal inpalmt. De inspiratiebron voor de editie van 2023 is Georgië. Dit najaar en begin 2024 kan je proeven van het rijkgevulde programma, gaande van tentoonstellingen tot concerten, film, dans en literatuur.

Het (extra) goede nieuws? Ook musea die deel uitmaken van de museumpas doen mee aan Europalia. Deze zeven expo’s kan jij dus helemaal gratis bezoeken.

1) Dubbel op reis in Museum Kunst & Geschiedenis

Voor de perfecte kennismaking met de artistieke scene van Georgië, moet je in het Museum Kunst & Geschiedenis in Brussel zijn. Deze erfgoedtentoonstelling neemt je mee doorheen kunst, cultuur en geschiedenis van de nieuwe steentijd tot nu. Zo ontdek je bijvoorbeeld dat wijn niet alleen iets voor Fransen of Italianen is, maar dat ook de Georgische wijntraditie niet te negeren valt. En dat was niet het enige waar de regio in uitblonk: ook de hoeveelheid goud en brons lokte veel nieuwsgierigheid. 

Naast de erfgoedtentoonstelling nodigt het museum ook een Georgische kunstenaar uit. Andro Wekua is van alle markten thuis en verrast niet alleen met schilderijen, maar ook met installaties en films. Voor deze tentoonstelling maakte hij een beeldhouwkundige opstelling met zijn persoonlijke herinneringen als leidraad. 

Van 27 oktober 2023 tot en met 18 februari 2024

2) De kracht van interieur in het M HKA

Stap binnen in een wereld waar kunst, design en interieur samensmelten. Het Antwerpse M HKA krijgt bezoek van Georgische Elene Chantladze en ontwerpers Nata Janberidze en Keti Toloraia van Rooms Studio. De drie kunstenaars grijpen terug naar traditionele praktijken, maar zetten ze in op een heel eigen en nieuwe manier. Hoewel ze elk hun eigen werkwijze hebben, hebben ze wel iets gemeen: het belang van interieur. Een creatief samenspel dat je moét zien. 

Van 23 september 2023 tot en met 7 januari 2024

© M HKA

3) Avant-garde en film in Bozar

In het begin van de 20e eeuw nam de avant-garde beweging de overhand in Europa. In Georgië was die beweging van korte duur, maar daarom niet minder intrigerend. Met deze expo belicht Bozar hun verhaal. Eentje dat grotendeels in de vergetelheid was beland. In 1918 riep Georgië zijn onafhankelijkheid uit: een betoverend intermezzo dat slechts drie jaar duurde, maar waardoor er bloeiende en inspirerende avant-gardecreaties konden ontplooien. Die creaties - gaande van schilderijen tot kostuums - worden normaal gezien alleen in Georgië bewaard, maar kan je nu uitzonderlijk in Brussel bewonderen. 

En Bozar heeft nog meer in petto: Meggy Rustamova Adeishvili presenteert er haar filminstallatie Deda Ena. De film legt gevoelens van vervreemding en verbondenheid bloot, met als uitgangspunt de gedwongen deportaties van etnische minderheden tijdens het Sovjetregime. Een verhaal met verschillende stemmen, dat toont hoe gedeelde trauma's worden doorgegeven en hun sporen achterlaten over generaties heen.

Van 5 oktober 2023 tot en met 14 januari 2024

© S.M.A.K. - Karlo Kacharava

4) Maak kennis met Karlo Kacharava in het S.M.A.K.

In Georgië is hij al lang bekend, maar ook daarbuiten verdient deze artiest de volle aandacht. Karlo Kacharava (1964 – 1994) krijgt voor het eerst een solotentoonstelling buiten zijn land, met het Gentse S.M.A.K. als gastheer. Hoewel hij maar 30 jaar werd, liet hij toch een indrukwekkend œuvre na. Straffer nog: zijn unieke stijl lag aan de basis van een nieuwe golf van avant-gardisme in zijn vaderland. Zijn werk legde de nadruk op culturele connecties, die tijdens een periode van onderdrukking in Georgië maar al te welkom waren. 

Van 2 december 2023 tot en met 14 april 2024

5) Thea Djordjadze in WIELS

In WIELS in Brussel leer je het werk van de getalenteerde Georgisch-Duitse kunstenares Thea Djordjadze kennen. Voor deze tentoonstelling maakte ze heel wat nieuwe creaties, allemaal gebaseerd op de unieke architectuur van het museumgebouw. Met haar intuïtieve aanpak maakt ze sculpturen en installaties die spelen met de ruimte om hen heen. Haar werk is doordrenkt van invloeden uit literatuur, design, schilderkunst en architectuur, waardoor het een subtiel spoor achterlaat van haar artistieke reis. Een culturele boost die zowel kunstkenners als leken zullen smaken. 

Van 7 oktober 2023 tot en met 7 januari 2024

Voordelig naar Europalia?

Met de museumpas bezoek je deze expo’s allemaal gratis, net als meer dan 250 andere.

245 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

331 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Koop de museumpas
Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas