Quentin bij het kanon op de binnenplaats. © Quentin bij het kanon op de binnenplaats.

Behind the Scenes: Quentin, gids van het Wellingtonmuseum

3 december 2018

Quentin Debbaudt werkt sinds 15 september 2017 als gids voor het Wellingtonmuseum in Waterloo. Als kunsthistoricus gidste hij hiervoor ook al voor andere musea in Brussel, Wallonië en Frankrijk.

Het gebouw waar het Wellingtonmuseum zich nu in bevindt, werd in 1705 gebouwd als herberg, maar fungeerde in 1815 als poststation voor het Britse hoofdkwartier. De eerste hertog van Wellington, Arthur Wellesley, bracht er op 17 en 18 juni 1815 de nacht door. Het is deze Wellington die Napoleon Bonaparte versloeg tijdens de Slag bij Waterloo. Sinds 1955 ontdek je in dit museum meer over de geschiedenis en context van deze veldslag.

Dag Quentin! Wat doe je precies voor het Wellingtonmuseum?

Behalve rondleidingen geven, doe ik onderzoek naar de historische achtergrond van objecten en leid ik andere gidsen op. Het is belangrijk dat de gidsen voor elke nieuwe expo de hele uitleg onder de knie hebben. Daarnaast verzorg ik tijdens het weekend soms het onthaal en ontferm ik mij over de sociale media en de communicatie met de pers.

Wat doe je het liefst?

Ik hou er enorm van om hier rondleidingen te geven, want het is een museum met een zeer interessante collectie – en dan vooral wanneer ik een jong publiek kan gidsen. We proberen het verhaal van de geschiedenis voor hen levendig, boeiend en dynamisch te houden. Zo bieden we gekostumeerde rondleidingen aan, waarbij de gidsen dan een uniform uit het tijdperk dragen.

© Wellingtonmuseum – uniformen en mode uit het tijdperk.

Zijn er bezoekers die je nooit zal vergeten?

(denkt na) Er zijn al eens bezoekers geweest die ziek vallen, dat vergeet je niet snel.

Wat zijn de meest gestelde vragen?

Vragen over het slagveld en de leeuw. Of vragen over mobiliteit: hoe kom je het best naar het museum? Er zijn ook veel mensen die denken dat het station van Waterloo zich vlak naast de leeuw bevindt, maar die staat vijf kilometer verder. Een vraag die erg interessant is en vaak gesteld wordt – vooral door Engelse bezoekers – is waarom we het in België hebben over Napoleon, hoewel hij de strijd verloren heeft én Frans is. Wat ik daarop antwoord, is dat Napoleon in feite niet enkel Frans was – hij groeide op in Corsica in een familie van Italiaanse afkomst – en dat zijn sociale klim toen vrij ongezien was. Hij werd met andere woorden een internationaal symbool van de self-made-man. Heel inspirerend. Het is geen toeval dat hij wereldwijd nog steeds een populaire figuur is – ook hier in Waterloo, ondanks dat hij de slag verloor.

© Wellingtonmuseum – Slag bij Waterloo.

Wie bezoekt zoal het museum?

We trekken eigenlijk een zeer internationaal publiek aan. Britten, wat logisch is aangezien het winnen van de Slag bij Waterloo een belangrijk gebeuren was in hun geschiedenis. Ook veel Russen, want Napoleon komt vrij vaak voor in de Russische literatuur. Fransen natuurlijk, en Belgen. Mensen uit Nederland, Duitsland, Italië, de V.S., de Filipijnen … Ook bijzonder veel Spanjaarden, omdat Wellington ook veel gevochten heeft in Spanje.

Wie zou hier vaker moeten komen volgens jou?

Belgen. Het museum presenteert een belangrijk aspect van onze geschiedenis. De Franse overheersing onder leiding van Napoleon heeft ons heel wat zaken en ideeën gebracht die we nu nog gebruiken, zoals gestandaardiseerde maateenheden (denk aan de centimeter) en het Burgerlijk Wetboek (‘code civil’) met een moderne kijk op de samenleving. Bovendien betekende de Slag bij Waterloo het einde van de Franse overheersing in Europa. En dan is er natuurlijk ook het feit dat de oprichting van België als onafhankelijk land hier vijftien jaar later uit voort rolde.

© Wellingtonmuseum.

Wat zou je aan alle bezoekers willen zeggen?

Dat ik hoop dat ze na hun bezoek niet alleen de geschiedenis van Napoleon en de Slag bij Waterloo beter hebben leren kennen, maar ook die van Europa, hun eigen land en hun eigen gebruiken en gewoontes. We begrijpen tenslotte het heden in het licht van het verleden.

Wat is je favoriete plek in het museum?

Het kanon op de binnenplaats, dat is echt een uitzonderlijk stuk. En de zaal waar we tijdelijke tentoonstellingen organiseren. Deze ruimte was vroeger namelijk een cinemazaal, waardoor het veel karakter en geschiedenis heeft – en nu krijgen wij de kans om hier op een museale manier creatief mee om te gaan! Het is echt fascinerend om op die manier geschiedenis te benaderen.

© Wellingtonmuseum – kanon op de binnenplaats.

Welk stuk uit de collectie zou je met plezier meenemen naar huis?

Eén van de trommels. In die tijd werden er kinderen ingezet om de strijd te begeleiden onder tromgeroffel, wat toch vrij emotioneel is om nu over na te denken. Voor mij staan de jonge trommelaars ook symbool voor het antwoord op de vraag waarom mensen Napoleon bleven steunen, ondanks hun lijden. Trommelaar zijn voor Napoleon, bood hen namelijk iets aan dat ver stond van hun simpele, harde leven: al trommelend samen marcheren met de keizer en zo bijdragen tot de overwinning van hun natie.

© Wellingtonmuseum – J.P. M. Jazet, dap Steuben Napoléon Ier Bonaparte.

Wat is je favoriete tentoonstelling geweest van het Wellingtonmuseum?

‘Napoléon-Wellington, Destins croisés’. Hierin werd de levensloop geïllustreerd van Napoleon en Wellington aan de hand van veel uitzonderlijke stukken uit verschillende (buitenlandse) collecties. Ik vind het zeer interessant hoe de lotsbestemmingen van deze mannen, die geboren werden in hetzelfde jaar, elkaar kruisten.

© Wellingtonmuseum – tentoonstelling ‘Napoléon-Wellington, Destins croisés’.
© Quentin in het Wellingtonmuseum.

Wat vind je van de museumpas?

Ik vind het interessant. De museumpas biedt een divers aanbod aan qua musea en het betekent ook een motivatie voor bezoekers om vaker naar musea te gaan. Zit het weer wat tegen, bijvoorbeeld, dan gaan mensen al eens sneller een museum binnenstappen dan mochten ze geen museumpas hebben. In plaats van binnen te blijven, kunnen ze nu net zo goed iets nieuws ontdekken.

245 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

318 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Koop de museumpas
Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas