Citytrippen in Luik

Een vurige stad vol verrassingen … en musea.

12 August 2021

Montagne de Bueren
© Petros Aristidou

Soms hoef je niet ver te gaan om je even op reis te wanen. Met zijn weidse Maas in het midden van de stad, zijn uitgebreide aanbod aan interessante musea en zijn levendige historische centrum is Luik een ideale citytrip. Wij loodsen je doorheen de Vurige Stede en al haar troeven. Steek je museumpas op zak en ontdek hoe jij het maximale kan halen uit je staycation-uitstap naar Luik.

Voor pendelaars betekent ‘Luik’ wellicht spontaan de terminus van de noord-zuid spoorverbinding door Brussel die eindigt bij ‘Luik-Guillemins’. Maar wie “Luik-Guillemins” zegt, zegt onvermijdelijk ook ‘Calatrava’. Nog vòòr je citytrip echt is begonnen, krijg je al een architecturaal juweeltje op je bord. Luiks grootste station is een ontwerp van de beroemde Catalaanse architect Santiago Calatrava. Dat maakt wachten op de trein ineens een pak minder saai.

Een verbluffende start met een labyrint vol geschiedenis

Waar kan je je verkenningstocht door Luik nu het best beginnen? Het antwoord bevindt zich in het noorden van de stad, op de statige Place Saint-Lambert, of beter gezegd: onder dat plein. Want wie grondig te werk wil gaan, moet beginnen bij het begin: bij de fundamenten van de stad en van de hele Luikse ‘beschaving’, zoals die te ontdekken valt in het Archeoforum van Luik. Baan je een weg door de gangetjes en trappen en kruis de overblijfselen van een Romeinse villa. Allemaal voorzien van een geschiedkundig woordje. Oh ja, voor de koukleumen onder ons: vergeet geen truitje mee te brengen, want het is er best frisjes. 

La vie en Wallonie! 

Nu je mee bent met hele Luikse geschiedenis, kan je ineens wat bijleren over de hele regio, toch? Op een boogscheut van het Archeoforum ligt het Museum van het Waalse Leven. In dit museum krijg je zicht op de geschiedenis van ‘de Waal’ sinds de negentiende eeuw, aan de hand van vijf thema’s die onder meer ingaan op technologische revoluties, op de bepalende rituelen in een mensenleven (geboorte, huwelijk, dood, ...), op de dagdagelijkse gebruiksvoorwerpen en de kracht van reclame. Een prachtig symbolisch kunstwerk van de Luikse artiest Jacques Charlier maakt de toer af en werpt een blik op de toekomst van de regio. 

Nog wat energie over na je bezoek? Waag je dan aan de 375 treden van de nabijgelegen Montagne de Bueren. Deze negentiende-eeuwse trap verbindt het historisch centrum van Luik met de resten van de citadel. “Het uitzicht op de glinsterende Maas maakt de inspanning de moeite waard!”, zo beloven alle toeristenbrochures opgewekt. We laten het aan jou om die uitspraak na te gaan. 

Van al dat museumhoppen heb je vast een hongertje gekregen. Onmisbaar om je tanden in te zetten, zijn de fameuze boulets à la liégeoise (met frietjes als het kan graag). Café Lequet, vlak aan de oevers van de Maas, is hier een excellente plek voor naar ‘t schijnt. Wie het liever plantaardig heeft, kan zijn ballekes gaan opsmikkelen bij Les Oiseaux s'entêtent

Jérôme Closset
© Jérôme Closset

Helemaal mee met het leven in de zee

Ziezo, terug naar the real stuff. Kuier wat langs de oevers en steek de eerstvolgende brug over om het stadsdeel entre-meuse te verkennen - in veel steden (zoals in Rome) staat het stadsdeel ‘aan de andere kant van de rivier’ garant voor een wat ruigere maar vaak ook authentieke sfeer. 

Op dit eilandje pronkt een imposant gebouw waar nog in gouden letters ‘Institut Zoologique’ op staat. Ook dit Aquarium-Muséum wandel je zomaar binnen met je museumpas. Binnenin huist een indrukwekkende collectie zeefauna, dood en levend en afkomstig uit alle continenten. Je zou uren kunnen dwalen tussen de meer dan vijftig aquaria met de meest wonderlijke species uit de zee

Sonia Wanson
© Sonia Wanson

Een terrasje als perfecte afsluiter

Dwaal nog even rond door de gezellige straatjes en steegjes van het stadscentrum. Als vanzelf bots je zo op de Cathédrale Saint-Paul (ook een must see volgens de toeristengids). Het charmante plein eromheen leent zich perfect voor een welverdiende pauze met een café liégeois in de hand. Zo mag jij jezelf nadien bekronen tot eersteklas Luik-expert. 

Nog geen museumpas? Bestel hem hier!

204 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

265 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Bestel museumpas