Montagne de Bueren © Petros Aristidou

Citytrippen in Luik

7 februari 2024

Een vurige stad vol verrassingen … en musea.

Soms hoef je niet ver te gaan om je even op reis te wanen. Met zijn weidse Maas in het midden van de stad, zijn uitgebreide aanbod aan interessante musea en zijn levendige historische centrum is Luik een ideale citytrip. Op onze uitgestippelde route tonen we jullie alle troeven van de Vurige Stede. Haal je museumpas maar boven!

Stop 1: station Luik Guillemins

Kom je met de trein? Dan begint je citytrip alvast met een architecturaal juweeltje. Jouw halte: Luik-Guillemins. Luiks grootste station is een ontwerp van de beroemde Catalaanse architect Santiago Calatrava, waarmee hij heel wat prijzen won. Een beetje science fiction-achtig en vooral een streling voor het oog. Dat maakt wachten op de trein ineens een pak minder saai!

Korting op treintickets met je museumpas

Wist je dat je met de museumpas vijf Discovery-tickets van de NMBS krijgt? Daarmee reis je vijf keer heen- en terug voor de helft van de prijs. Handig! 

Stop 2: een labyrint vol geschiedenis in het Archeoforum

Waar kan je je verkenningstocht door Luik nu het best beginnen? Het antwoord bevindt zich in het noorden van de stad, op de statige Place Saint-Lambert, of beter gezegd: onder dat plein. Want wie grondig te werk wil gaan, moet beginnen bij het begin: bij de fundamenten van de stad en van de hele Luikse ‘beschaving’, zoals die te ontdekken valt in het Archeoforum van Luik. Baan je een weg door de gangetjes en trappen en kruis de overblijfselen van een Romeinse villa. Allemaal voorzien van een geschiedkundig woordje. Oh ja, voor de koukleumen onder ons: vergeet geen truitje mee te brengen, want het is er best frisjes.  

Stop 3: Waalse weetjes in het Museum van het Waalse Leven

Nu je mee bent met hele Luikse geschiedenis, kan je ineens wat bijleren over de hele regio, toch? Op een boogscheut van het Archeoforum ligt het Museum van het Waalse Leven. In dit museum krijg je zicht op de geschiedenis van ‘de Waal’ sinds de negentiende eeuw, aan de hand van vijf thema’s die onder meer ingaan op technologische revoluties, op de bepalende rituelen in een mensenleven (geboorte, huwelijk, dood, ...), op de dagdagelijkse gebruiksvoorwerpen en de kracht van reclame. Een prachtig symbolisch kunstwerk van de Luikse artiest Jacques Charlier maakt de toer af en werpt een blik op de toekomst van de regio.  


© Jérôme Closset

Klimmen en lunchen als een echte Luikenaar

Nog wat energie over na je bezoek? Waag je dan aan de 375 treden van de nabijgelegen Montagne de Bueren. Deze negentiende-eeuwse trap verbindt het historisch centrum van Luik met de resten van de citadel. “Het uitzicht op de glinsterende Maas maakt de inspanning de moeite waard!”, zo beloven alle toeristenbrochures opgewekt. We laten het aan jou om die uitspraak na te gaan. 

Van al dat museumhoppen heb je vast een hongertje gekregen. Onmisbaar om je tanden in te zetten, zijn de fameuze boulets à la liégeoise (met frietjes als het kan graag). Café Lequet, vlak aan de oevers van de Maas, is hier een excellente plek voor naar ‘t schijnt. Wie het liever plantaardig heeft, kan zijn ballekes gaan opsmikkelen bij Les Oiseaux s'entêtent.

Stop 4: helemaal mee met het leven in de zee in het Aquarium-Museum

Ziezo, terug naar the real stuff. Kuier wat langs de oevers en steek de eerstvolgende brug over om het stadsdeel Outremeuse te verkennen - in veel steden (zoals in Rome) staat het stadsdeel ‘aan de andere kant van de rivier’ garant voor een wat ruigere maar vaak ook authentieke sfeer. 

Op dit eilandje pronkt een imposant gebouw waar nog in gouden letters ‘Institut Zoologique’ op staat. Ook dit Aquarium-Muséum wandel je zomaar binnen met je museumpas. Binnenin huist een indrukwekkende collectie zeefauna, dood en levend en afkomstig uit alle continenten. Je zou uren kunnen dwalen tussen de meer dan vijftig aquaria met de meest wonderlijke species uit de zee

© Sonia Wanson

Een terrasje als perfecte afsluiter

Dwaal nog even rond door de gezellige straatjes en steegjes van het stadscentrum. Als vanzelf bots je zo op de Cathédrale Saint-Paul (ook een must see volgens de toeristengids). Het charmante plein eromheen leent zich perfect voor een welverdiende pauze met een café liégeois in de hand. Zo mag jij jezelf nadien bekronen tot eersteklas Luik-expert. 

Bezoek al deze musea met de museumpas

Wil jij ook toegang tot deze en meer dan 240 andere musea in België? Koop de museumpas en geniet van een jaar vol verrassende uitstappen.


254 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

360 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Koop de museumpas
Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas