Grote Markt van Mechelen. © Grote Markt van Mechelen.

Uitgestippeld: daguitstap naar Mechelen

15 oktober 2018

museumPASSmusées heeft voor jou de perfecte route uitgestippeld om Mechelen en haar musea te ontdekken in één dag tijd!

Gelegen tussen twee stedelijke titanen – Antwerpen en Brussel –, wordt Mechelen nog steeds te vaak over het hoofd gezien. Deze stad in de provincie Antwerpen beschikt echter over talloze schatten die een bezoek waard zijn.

Start in stijl op de Grote Markt

Begin de dag op een van de mooiste pleinen van België. De Grote Markt van Mechelen is omringd met majestueuze gevels, met als kers op de taart de indrukwekkende Sint-Romboutstoren. (Voor de sportievelingen onder ons: je kan de toren beklimmen met een flink aantal trappen!) Al wandelend bereik je de Grote Markt vanaf het Centraal Station binnen 15 minuten ... ten minste, als je je onderweg niet laat afleiden door de winkels van de belangrijkste winkelstraat, de Bruul.

Eerste museum: Hof van Busleyden

Op vijf minuten van de Grote Markt geeft je museumpas toegang tot het prachtige renaissance herenhuis waarin het Museum Hof van Busleyden is gevestigd. Het museum werd heropend in juni 2018 na een grondige renovatie. Het interieur werd verfraaid op een eigentijdse manier, terwijl de bezoeker wordt ondergedompeld in de meest glorieuze historische periode van de stad. In de zestiende eeuw was Mechelen namelijk de hoofdstad van de Bourgondische Nederlanden en een belangrijke ontmoetingsplaats voor de meest illustere humanisten. Mis uit de vele topstukken van de collectie zeker de retabelkasten de Besloten Hofjes uit de 16de eeuw niet, die in hun oogverblindende pracht de devotie van hun makers, de Mechelse gasthuiszusters, illustreren.

© Hof van Busleyden.

Wil je ook op stap? Met de museumpas kan je meer dan 160 musea in België bezoeken. Een heel jaar lang.

ONTDEK DE MUSEUMPAS

Begijnhof en bier

Ga terug voorbij de Grote Markt voor een rustmoment op de Vismarkt langs de Dijle. Op tien minuten wandelen van de Vismarkt kan je jezelf gaan verliezen in de smalle straatjes vol charme van het Groot Begijnhof. Hier word je bevangen door sereniteit en rust, althans tot je het hart van de stad bereikt. De familiebrouwerij Het Anker ligt verankerd – ja, dit moest even – in het Begijnhof sinds vijf generaties. Te bezoeken... zonder te vergeten het bier te proeven.

© Groot Begijnhof en Het Anker.

Tweede museum: Kazerne Dossin

Het volstaat om vanaf de brouwerij de Guido Gezellelaan en daarna de Dijle te volgen. Kazerne Dossin is toegankelijk met je museumpas. Dit museum is tevens een herdenkingsplek en documenteert de deportatie van meer dan 25.000 Joden en zigeuners vanuit de voormalige kazerne tussen 1942 en 1944. Van Mechelen werden ze gedeporteerd naar de kampen Auschwitz-Birkenau en Heydebreck. Kazerne Dossin reflecteert ook over de mechanismen die leiden tot massageweld, met oog op het begrijpen van de geschiedenis en hoe we dergelijke verschrikkingen kunnen voorkomen in de toekomst. Een indrukwekkend bezoek.

© Nele Custers – Kazerne Dossin.

Hoe geraak je hier?

Mechelen is gemakkelijk bereikbaar met de trein. Kies het station Mechelen-Centraal of Mechelen-Nekkerspoel. Deze laatste is het dichtst bij Kazerne Dossin.

  • 20 minuten vanuit Brussel en Antwerpen
  • 1 uur vanuit Gent via Brussel
  • 1 uur en 30 minuten vanuit Brugge via Gent
  • 1 uur vanuit Luik via Leuven
  • 1 uur en 20 minuten vanuit Charleroi
  • 1 uur en 40 minuten vanuit Namen via Brussel

Ons adresboek in Mechelen (2800)

Hof van Busleyden - Frederik de Merodestraat 65

Groot Begijnhof - rond de Nonnenstraat

Het Anker - Guido Gezellelaan 49

Kazerne Dossin - Goswin de Stassartstraat 153

Wil je ook op stap? Met de museumpas kan je meer dan 160 musea in België bezoeken. Een heel jaar lang.

ONTDEK DE MUSEUMPAS

244 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

324 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Koop de museumpas
Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas