5 musea over de duistere middeleeuwen

Waar dieptepunten en gloriemomenten elkaar afwisselen

Middeleeuwen

In Het verhaal van Vlaanderen, het zondagavondprogramma op Eén, reist Tom Waes verder naar de middeleeuwen. Van een vergeten uithoek groeide ons land uit tot een graafschap met naam en faam. Wil je de donkere wereld van Amandus, Judith en Boudewijn ook van dichtbij beleven? Plan dan een uitstapje naar een van deze 5 Belgische musea.

Tip: De museumpas is het grootste museumabonnement van het land. Met de pas bezoek je al deze toplocaties vol geschiedenis, samen met nog 235 andere Belgische musea. Een heel jaar lang.

1. Sint-Pietersabdij

Sint-Pietersabdij

Je zag hem al passeren in de aflevering: de Sint-Pietersabdij van Gent. In de 10e eeuw was het een van de belangrijkste gebouwen uit de streek met een begraafplaats voor de graven van Vlaanderen. De abdij die je nu ziet, is niet meer dezelfde als die van weleer, maar vanbinnen is het er nog steeds magnifiek. Bezoek de abdij ook voor haar tijdelijke tentoonstellingen met sterke audiogidsen als handelsmerk.

 

2. Gruuthusemuseum

Gruuthusemuseum

De stad Brugge is nu een pittoresk plaatje waar ook menig toerist van smult. Maar was dat in de middeleeuwen ook al zo? De tentoonstelling ‘Verhalen uit de ondergrond’ van het Gruuthusemuseum zoomt in op het leven in de stad in het jaar 1000. Het ‘Venetië van het Noorden’ was toen vooral bekend als bruisende handelsmetropool. Reis mee van de burcht van de graaf tot bij de schapenboeren op de kustvlakte.

 

3. Museum Kunst & Geschiedenis

Museum Kunst & Geschiedenis

In het Museum Kunst & Geschiedenis in het Brusselse Jubelpark, reis je door tijd en ruimte. Je vindt er opgravingen van over de hele wereld en van alle tijden. Ook de Merovingers zijn er goed vertegenwoordigd. Mannequins met typische klederdracht uit die tijd, wapens, juwelen, glazen. En een zeer zeldzame drinkhoorn uit de 6e of 7e eeuw die de voormalige eigenaar aantrof op de zolder van zijn grootvader.

 

4. Archeoforum van Luik

Archeoforum van Luik

Op - of beter gezegd: onder - de statige Place Saint-Lambert in Luik, vind je de fundamenten van de stad en van de hele Luikse beschaving. In het Archeoforum van Luik baan je je een weg doorheen verschillende periodes uit de geschiedenis. Spot vooral de restanten van de Luikse kathedraal van Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Lambertus (zie foto). Een stukje deurversiering dat gered werd toen de kerk tijdens de Franse revolutie volledig werd afgebroken.

5. Le Grand Curtius

Le Grand Curtius

Wie in Luik is, kan niet om dit museum heen. Le Grand Curtius herbergt meer dan 5000 m2 collecties kunst en geschiedenis. Wie zich graag in de middeleeuwen waant, zit hier helemaal goed. De gigantische collectie wapens, religieuze objecten en oude ambachten brengen de aflevering die je zag weer helemaal tot leven.

 

Reis je graag naar een ander tijdperk uit Het verhaal van Vlaanderen?

Bekijk hier onze museumtips per aflevering.

Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas