10 musea over de geschiedenis van een stad

Goede achtergrond voor je volgende citytrip

Ontstaan van de steden

In de vierde aflevering van Het verhaal van Vlaanderen op Eén reist Tom Waes verder in de middeleeuwen. Steden als Ieper, Brugge en Gent waren in de twaalfde en dertiende eeuw bij de rijksten van Europa. Maar geld en machtshonger brengen ook onrust. Deze 10 musea vertellen het verhaal van een stad en zijn boeiende geschiedenis.

Tip: De museumpas is het grootste museumabonnement van het land. Met de pas bezoek je al deze toplocaties vol geschiedenis, samen met nog 235 andere Belgische musea. Een heel jaar lang.

1. Yper museum

Yper museum

Het decor van dit museum komt je vast bekend voor: het Yper museum ligt in een vleugel van de Lakenhallen, de plek waar Tom Waes meteen door betoverd was. Tussen ongeveer 1000 en 1300 werden hier wel 80.000 lakens (met de hand!) geproduceerd. Het museum breidt hierop verder en vertelt je het verhaal van elf eeuwen Ieper en Westhoek met oude stadsplannen, archeologische vondsten en topschilderijen. Ieper wordt trouwens ook de Kattenstad genoemd, kan jij zien waarom?

 

2. STAM - Stadsmuseum Gent

STAM - Stadsmuseum Gent

Hoe verging het de stad Gent in de middeleeuwen? Dat antwoord vind je in het STAM, het Gentse Stadsmuseum. In fast forward laat het STAM je het groeiende, rebelse en ongeremde Gent zien, van voor het jaar 1200 tot vandaag. Verhalen over liefde, religie, durvers en weldoeners: hier word je nog verliefder op de stad.

 

3. Stadhuis Brugge

Stadshuis Brugge

Weet je nog, die ruimte waar Filips De Schone met zijn raadslieden zat te schaterlachen? Dat decor is niets minder dan het Stadhuis van Brugge. Al meer dan 700 jaar wordt de stad vanuit dit gebouw bestuurd. Dat maakt het een van de oudste (en misschien ook wel knapste) stadhuizen van ons land. In de historische zaal werp je een blik op de geschiedenis van deze welvarende stad en op zijn uitdagingen. De Augmented Reality-maquette brengt die geschiedenis nog meer tot leven.

 

4. The Antwerp Story

The Antwerp Story

Ook Antwerpen vertelt je graag zijn verhaal. In The Antwerp Story, verscholen in het Steen, volg je een parcours van 11 kamers vol geschiedenis. Hoe de wijken werden wat ze vandaag zijn, waar de Boerentoren vandaan komt en welke figuren de identiteit van de stad mee hebben gevormd: na dit bezoek ben jij een rasechte kenner van ’t Stad.

 

5. De Hallepoort

De Hallepoort

Brussel profiteerde net als Ieper van de bloeiende lakenhandel. De economie draaide op volle toeren, waardoor de stad al snel uit haar voegen barstte. De eerste stadsomwalling werd te krap, dus bouwden de Brusselaars een tweede muur. De sprookjesachtige Hallepoort is daar het laatste overblijfsel van. Ga zeker eens binnen gluren, want de middeleeuwse zalen staan vol harnassen, maliënkolders en ijzeren wapens. Wie de 169 treden beklimt, zal het zich niet beklagen. Met zo’n panorama over Brussel ben je die spierkrampen snel vergeten.

 

6. PARCUM, museum voor religieuze kunst en cultuur

PARCUM, museum voor religieuze kunst en cultuur

Net buiten het centrum van Leuven tref je Abdij van Park, een site met een uitgebreide geschiedenis: van de aankomst van de eerste norbertijnen in 1129 tot vandaag. Jarenlang liepen hier alleen paters rond. Nu vind je er vooral wandelliefhebbers, maar binnen in de abdij kan je nog steeds proeven van het leven van toen. Stap door het oude kloostercomplex van PARCUM met zijn oogverblindende bibliotheek, de refter en de allermooiste glas-in-loodpanelen.

 

7. Abdijmuseum Ten Duinen

Abdijmuseum Ten Duinen

In Koksijde werd het landschap vroeger gedomineerd door een statige abdij. Vandaag vind je alleen nog een ruïne van het gebouw, maar het Abdijmuseum Ten Duinen heeft iets bedacht om de abdij terug in glorie te herstellen. Met een Virtual Reality-bril beland je in het jaar 1490. Je wandelt door de abdij in al zijn pracht en praal en kan zelfs door de oude handschriften bladeren! Wie had gedacht dat tijdreizen zo gemakkelijk was.

 

8. M Leuven

M Leuven

In de buurt van Leuven? Dan is een bezoek aan M Leuven quasi een must. Dit kunstmuseum mixt hedendaagse werken met oude meesters, wat het uniek maakt in zijn soort. En heel wat van die oude kunsten komen nog uit de verre middeleeuwen, zoals ‘Het Laatste Avondmaal’ en de ‘Marteling van de heilige Erasmus’ van Dieric Bouts of een uur- en kalenderwijzerplaat. Ga snuisteren in de oude parels van Leuven en het vroegere hertogdom Brabant.

 

9. Musée L

 Musée L

In Musée L staat een Boeddha naast een middeleeuwse Christus en zie je klassieke schriften tegenover rekenmachines. Het museum uit Louvain-La-Neuve bezit meer dan 32.000 werken die ons helpen de menselijke natuur beter te begrijpen. In de collectie zitten bovendien heel wat religieuze kunstwerken uit de middeleeuwen, zowel schilderijen als beeldhouwwerken.

 

10. Museum van de Stad Brussel - Broodhuis

Museum van de Stad Brussel - Broodhuis

Niet alleen Brugge, maar ook onze hoofdstad zag er een heel stuk anders uit in de middeleeuwen. In het Museum van de Stad Brussel, gelegen in het historische hart van de stad, vind je meer dan 7.000 collectiestukken. Schilderijen, wandtapijten, porselein en ook een maquette van de stad uit de 13e eeuw! Herken jij ze nog?

 

Reis je graag naar een ander tijdperk uit Het verhaal van Vlaanderen?

Bekijk hier onze museumtips per aflevering.

Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas