20 musea die kinderen de max vinden

Waar gaan jullie naartoe in de krokusvakantie?

12 February 2021

Maak een onvergetelijke tijdreis in Train World
© Train World

• Het Gallo-Romeins Museum in Tongeren zet je ‘Oog in oog met de Romeinen’. Hoe was het om te leven in het Romeinse rijk? Kom het te weten met een tijdelijke audiotour langs topstukken uit het British Museum ... en zelfs computerspelletjes.

• Waaw, een fonteinenshow! Dat kan enkel in het unieke watermuseum WaterHouse in Chaudfontaine. Volg ook een waterdruppel op zijn reis via de 4D-simulator, van aan de wolken tot aan de bron.

• Autoworld Brussels is een aanrader voor een familie-uitstap. Bekijk de alleroudste, allergekste én allerkleinste wagens. Of ontdek hoe een racewagen of droomlimousine er binnenin uitziet.

• In het Museum Hof van Busleyden in Mechelen bouw je je eigen stoet of stel je je eigen fabeldier samen. Een leuk routeplan brengt de jongste bezoekers in alle kamers van het museum, en daagt hen uit als denker, uitvinder of bouwer.

• Het universiteitsmuseum Musée L van Louvain-la-Neuve zit vol curiosa én fascinerende uitvindingen. Beleef de familiedag op 17 februari 2021 en ontdek de wonderlijkste museumobjecten, helemaal coronaproof.

• Ja, door de riolen van Brussel kun je echt wandelen! Hoe zijn de riolen ontstaan, wat gebeurt er allemaal, en wie doet dat werk? Een boeiende gids vertelt het je met alle kleurrijke details in het Riolenmuseum in Brussel.

• De collectie van het STAM in Gent kreeg een opfrisbeurt. Een speciaal kinderspoor wijst nu ook de weg: als handelaar of architect verken je de verhalen van de stad. (Tip: koop nu de Limited Edition museumpas van het STAM, enkel hier verkrijgbaar aan de balie.)

• Van tractors tot klompen, in het Ecomuseum van de Viroin in Treignes duik je in de geschiedenis van de landelijke regio. Hoe leefden mensen tussen Samber en Maas, làng voor jij geboren was?

• Texture in Kortrijk is het museum van de Leie, en over hoe vlas textiel wordt. Je wordt er opgewacht door Staf Stekel, een grappig egeltje dat allerlei fratsen uithaalt in het museum. Ga met Staf op pad en zoek, teken en knutsel je een weg door het museum.

• In het Brusselse Dynastiepaleis dompelt Meet the Masters je helemaal onder in het werk van Bruegel, Rubens en van Eyck. Létterlijk: verbaas je over projecties op de muren, vloer en zelfs het plafond en luister naar een meeslepend hoorspel. Met een fikse korting met je museumpas!

• Hoe leven circusartiesten, vroeger en nu? Altijd onderweg naar een nieuwe plek, is dat altijd leuk? Bouw je eigen circus, creëer een circusact met jouw favoriete dier of verkleed je als een echte circusartiest: een tijdelijk, interactief parcours over het dagelijkse leven van circusartiesten in het Huis van Alijn in Gent.

• In het Aquarium-Museum in Luik vind je 200 levende dieren uit oceanen, zeeën, meren en rivieren van over de hele wereld, in 50 bassins. En nog ontelbare opgezette dieren, die soms al lang uitgestorven zijn.

• De kaartspellen die thuis in de schuif liggen zijn hoogstwaarschijnlijk gedrukt in Turnhout. Heel wat bijzondere uitwerkingen van dit speelgoed, en andere dingen die je vast nog niet wist, zie je in het Nationaal Museum van de Speelkaart

• Kleine en grote stripliefhebbers halen hun hart op in het Belgisch Stripmuseum in Brussel. Kuifje, de Smurfen, Bollie en Billie en vele andere stripfiguren nemen je mee op museumavontuur.

• Herbeleef de gloriemomenten van legendarische sportkampioenen en zie bijzondere collectiestukken uit ons olympisch verleden van dichtbij in het Sportimonium in Hofstade. Voor wie houdt van sport en spel, of er graag naar kijkt vanop de zijlijn.

• Voor archeologen in spe, dat Prehistomuseum in Flémalle. Jaag op mammoeten en beren, loop verloren in een plantenlabyrinth, daal af in de grotten … Zoveel te beleven!

Op zoek naar nog meer musea die leuk zijn met kinderen? Het ontzagwekkende Reuzenhuis in Ath, het lekkere Aardbeimuseum in Wépion, Le Phare in Andenne of het MannekenPis-museum in Brussel … er zijn er nog zoveel meer. Bekijk de hele lijst met museumpas-musea en tijdelijke tentoonstellingen. In Vlaanderen en Brussel loopt in de krokusvakantie bovendien ‘Krokuskriebels’, ook in museumpas-musea.