4 kindvriendelijke musea in Bergen

Trakteer jouw gezin op torenhoog plezier

1 april 2022

Mundaneum
© Frederic Ravens - Mundaneum

Heb je thuis avontuurlijke kleuters, sportieve tieners of weetgrage pubers rondlopen? Neem dan eens de trein naar Bergen. In deze wervelende stad ontvangen de musea jouw gezin met open armen. Een gesmaakte daguitstap voor jong én oud!

Tip: in de meeste musea is de toegang voor kinderen gratis, maar met de museumpas ga jij als (groot)ouder ook gratis mee naar binnen. De museumpas geeft je een jaar lang toegang tot meer dan 200 Belgische musea.

Leuk, ik wil de museumpas! 

1) Belfort van Bergen: ready, steady, go! (alle leeftijden)

Wie het eerste boven is! Als eerste kennismaking met de stad, kan het Belfort van Bergen tellen. Dit UNESCO-Werelderfgoed daagt je kinderen uit om de 365 treden zo snel mogelijk te nemen - bovenaan worden ze beloond met het prachtige uitzicht op de stad. Voor wie met kleine kinderen reist, deze geruststelling: er is ook een panoramische lift. Tijdens het omhoog gaan, vertellen de vier ‘vensters op de tijd’  - innovatieve multimediaschermen - je bovendien alles over het landschap rondom.

2) Mundaneum: een fascinerende wereld aan kennis (vanaf 12 jaar)

Overbluf je wijsneuzerige pubers met dit weetje: lang voor er sprake was van Google bestond er al een zoekmachine - sterker nog, de eerste zoekmachine ter wereld was te vinden in België! Twee Belgische wetenschappers vatten begin de twintigste eeuw het plan op om alle kennis ter wereld te verzamelen, ordenen en toegankelijk te maken voor iedereen. Met als ultieme doel: de wereldvrede. Het Mundaneum is er het resultaat van: een fascinerende plek waar je prettig verdwaalt tussen grote en kleine wetenswaardigheden.

Mara De Sario - Silex's
© Mara De Sario - Silex's

3) Silex’s: duik diep onder de grond (vanaf 6 jaar)

Zijn jouw kleuters ook zo gefascineerd door stenen, botjes en andere archeologische ‘schatten’? Neem hen dan zeker eens mee naar Silex’s, een neolithische vuursteenmijn op 6 kilometer van het centrum van Bergen. Je kan er echte archeologen ontmoeten of afdalen in de mijnen onder begeleiding van een gids - spannend! Voor de kleintjes is er een speciaal parcours uitgewerkt: zij bezoeken het museum zelf onder begeleiding van ‘vreemdsoortige dieren’… Na zoveel opwinding brengt een mooie wandeling of fietstocht over het uitgestrekte domein rust.  

4) Mons Memorial Museum: om stil van te worden (vanaf 14 jaar)

Meer dan ooit is het belangrijk onze kinderen bewust te maken rond het belang van vrede… toch? In het Mons Memorial Museum gebeurt dat op een serene maar indringende manier. Het oorlogsverleden van de stad Bergen wordt verteld aan de hand van de verhalen van soldaten en burgers die er zelf getuige van waren. De nieuwste technologieën (3D, serious game, multimediale tafel) zorgen er in combinatie met persoonlijke getuigenissen voor dat jong en oud aan het denken worden gezet.

Ook in andere steden vind je musea met een leuk kinderaanbod. Hier vind je kindvriendelijke musea in jouw regio. 


Met de museumpas bezoek je deze en nog 200 andere musea gratis, een heel jaar lang. Heb je nog geen museumpas?

Koop hem gemakkelijk online

225 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

273 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Koop de museumpas
Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas